Yeni Günaydın
Geri

Instagram'a Erişim Engeli: BTK Kararı Yargıda!

Türkiye'de milyonlarca kullanıcı 2 Ağustos'tan beri Instagram'a erişemiyor.
Instagram'a Erişim Engeli: BTK Kararı Yargıda!
Haberler / Gündem
6 Ağustos 2024 Salı 13:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yetkililer ve Meta temsilcileri arasında yapılan görüşmeler henüz sonuç vermedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) engel kararıysa yargıya taşındı.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof Yaman Akdeniz, X üzerinden yaptığı bir paylaşımda BTK'nın erişim engeli kararına karşı dava açtıklarını duyurdu.

Akdeniz, "Kerem Altıparmak ile birlikte BTK'nın Instagram kararının iptali için Ankara 13. İdare Mahkemesinde, Anayasaya aykırılık iddiasıyla iptal davası açtık. Dosyanın itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep ettik. Her zaman olduğu gibi takipteyiz" dedi.

Akdeniz ve insan hakları hukuku uzmanı Altıparmak, İfade Özgürlüğü Derneği'nin kurucuları arasında yer alıyor.

Ankara Barosu, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da 2 Ağustos'ta BTK kararına karşı ayrı ayrı dava açmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Dijital faşizimle karşı karşıyayız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos'ta AKP'nin TBMM grup toplantısında yaptığı bir konuşmada sosyal medya platformlarını eleştirdi.

Instagram'ın kapatılmasına dair "Türkiye'nin haklı talepleri karşılanır, hassasiyetlerine saygı gösterilirse mesele zaten kendiliğinden hal yoluna girecektir" dedi.

Erdoğan, "Bilhassa sosyal medya şirketleri gemi azıya çekti, adeta militanlaştılar" ifadelerini kullandı ve ekledi:

"İsrail'i eleştiren basit bir cümleye bile hemen sansür bile uygulamayı kendilerine görev edindiler. Filistinli şehitlerin fotoğraflarına bile tahammül edemeyip anında yasaklayan, bunu da özgürlük olarak pazarlayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız."

Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram'ın 31 Temmuz'da öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye'ye taziye mesajlarını kaldırdığını öne sürmüş, platformu kınamıştı.

Erdoğan, sosyal medya platformlarını Türkiye'ye çifte standart uygulamakla suçladı. "Tüm terör örgütleri bu mecralarda istedikleri gibi at koşturuyorlar" dedi ve şunları söyledi:

"Bu husustaki rahatsızlığımızı daha önce pek çok kez dile getirdik. İlgili kurumlarımız vasıtasıyla diyalog hattı da kurmaya çalıştık. Ancak arzu edilen iş birliğini henüz tam manasıyla tesis edemedik."

Erdoğan, "Sosyal medya platformlarının demokrasi ve toplumsal barış için arz ettiği tehlikelere işaret etmek asla sansürcülük değildir" ifadelerini kullandı.

Hükümet olarak kimsenin özgürlüğüyle, hayat tarzıyla bir sorunları olmadığını belirten Erdoğan, "Ne yaptıysak daima hukuk ve demokrasi zemininde yaptık. Şimdi de amacımız, Anayasa'nın verdiği imkanlar dahilinde insanımızın hakkını korumaktır" diye devam etti.

'Tam istediğimiz sonucu almış değiliz'

Instagram'ın 2 Ağustos'ta kapatılması sonrası bakanlık ve Meta yetkilileri 5 Ağustos'ta bir araya geldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun X üzerinden yaptığı paylaşımla duyurduğu görüşme haberiyle Instagram'ın açılabileceği beklentisi oluştu.

Uraloğlu akşam saatlerinde yaptığı başka bir açıklamada "tam istediğimiz sonucu almış değiliz" dedi.

Bakan Uraloğlu, Meta yetkilileri ile yapılan görüşme için "Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uyulması konusunda hassasiyetlerimiz iletildi" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise, engelin elektronik ticaret üzerindeki etkisine dair konuştu.

Anadolu Ajansı'na konuşan Bolat, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerinden gerçekleşen satışların, e-ticaret kabul edilmediğini vurguladı ve bunların vergi gelirinin azalmasına sebep olduğunu söyledi.

BTK, 2 Ağustos'ta Türkiye'de Instagram'a erişim engeli getirdi.

Bakan Uraloğlu da aynı gün yaptığı açıklamada platformun "katalog suçlara" karşı gerekli önlemleri almadığını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da aynı gün yaptığı bir paylaşımda Instagram için "Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler" dedi.

Meta sözcüsü: Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz

Instagram'ın sahibi Meta'dan bir sözcü, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Türkiye’de Instagram’a erişimin engellenmesinden dolayı milyonlarca kişi aileleriyle ve arkadaşlarıyla gündelik iletişim kurdukları bir yöntemden mahrum bırakılırken işletmeler de aynı şekilde müşterilerine ulaşamıyor. Hizmetlerimizi yeniden kullanıma sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Açıklamada Türk yetkililer ile yapılan müzakerelere değinilmedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın