İklim değişikliğinin şiddetlendirdiği hava olayları nedeniyle Avrupa'nın en sevilen alkollü içeceklerinden bazıları risk altında. Şiddetli yağışlar, kuraklıklar ve fırtınalar, şarap ve diğer alkollü içeceklerin tadının değişmeye başlayacağı ya da tamamen yok olabileceği anlamına geliyor.
Üreticiler, mahsulleri korumanın ya da tarifleri değiştirmenin yollarını deniyor ancak tehlike altındaki her alkollü içecek için bir çözüm bulunamayabilir.
İtalya'nın proseccodan İrlanda'nın Guinness'e, işte iklim değişikliği nedeniyle tehlike altında olan içecekler:
Prosecco üretimi beşte bir oranında azalabilir
Prosecco, İtalya'nın kuzeydoğusundaki bağlarda üretilen köpüklü bir beyaz şarap.
Aşırı hava koşulları ve toprak bozulmasının ölümcül kombinasyonu nedeniyle üzüm verimi giderek azaldığı için prosecco tehlikede. Geçtiğimiz yıl iScience dergisinde yayınlanan yeni bir analiz, hasadı "kırılgan ve tehdit altında" olarak tanımlıyor.
Ani ve yoğun yağışlar, en kaliteli prosecconun üretildiği Valdobbiadene ve Conegliano'nun sarp üzüm bağlarında ani toprak erozyon ve toprağın kaymalarını tetikliyor. Kuraklık da bir başka sorun ve ürünün ihtiyaç duyduğu sulamayı da son derece zorlaştırıyor.
Üreticiler, iklim değişikliğinin tetiklediği istikrarsız hava koşullarının İtalya'nın şaraplık üzüm hasadını beşte bir oranında azaltabileceğini tahmin ediyor.
Macar palinkasının tadı kaçabilir
Palinka, Macaristan'da ortaçağdan bu yana üretilen geleneksel bir meyve brendisi. Bu içecek Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaretli ve yalnızca Macaristan'da püre haline getirilen, damıtılan, olgunlaştırılan ve şişelenen meyve içkileri palinka olarak adlandırılabiliyor.
En yaygın kullanılan meyveler erik, kayısı, elma, armut, ahududu, kuş üzümü ve kiraz; ancak bunlardan bazılarının yetiştirilmesi giderek zorlaşıyor.
İklim uzmanlarına göre, Macaristan'daki hava değişiklikleri ahududu ve frenk üzümü gibi meyve mahsullerini tehlikeye atıyor.
Hakim batı rüzgarları zayıflarken, kuzey ve güneyden gelen hava koşulları daha sık görülüyor. Sonuç olarak, genç meyveler ilkbaharda ağaçlarda donarken, ürünler yazın aşırı kuraklıkla mücadele etmek zorunda kalıyor.
Bazı üreticiler, mayıs donlarından kaçınmak için geç çiçek açan ağaçlar dikmek gibi girişimlerde bulundu ancak bu, palinkanın bilindik tadını değiştiriyor.
Diğer damıtma tesisleri ise daha radikal bir karara imza atarak, Macaristan'ın değişen ikliminin artık çiftçilerin yetiştirmesine izin verdiği kivi meyvesi ile palinka yapmayı denedi.
İngiliz birası yok olabilir
İngiliz birası, iklim değiştikçe tarihe karışabilir. Daha sıcak ve kuru hava, biraya acı tadını veren şerbetçiotunun büyümesine zarar veriyor.
Bilim insanları, içkinin ölümünü önlemek için iklim değişikliğine dayanıklı şerbetçiotu çeşitleri üretmeye çalışıyor.