Yeni Günaydın
Geri

İBB Meclisi’nde ''Halk Ekmek'e Zam'' Tartışması!

İBB Meclisi’nde “Halk Ekmek'e zam" tartışması yaşandı, “Zarar edemiyorsanız ‘Halk’ kelimesini kaldırın, ‘Ekmek A.Ş.’ olarak yolunuza devam edin” tepkisi geldi.
İBB Meclisi’nde ''Halk Ekmek'e Zam'' Tartışması!
Haberler / Gündem
9 Temmuz 2024 Salı 08:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İBB Meclisi’nde “Halk Ekmek'e zam" tartışması yaşandı, “Zarar edemiyorsanız ‘Halk’ kelimesini kaldırın, ‘Ekmek A.Ş.’ olarak yolunuza devam edin” tepkisi geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde, Halk Ekmek’e yapılan zam tartışıldı. AK Partililerin eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan, “Yüzde 800 civarında temel girdilere zam yapılmış” dedi. AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ise “Halk Ekmek olarak görev yapacaksanız gerekirse zarar edeceksiniz, sübvanse edeceksiniz” karşılığını verdi.

İBB Meclisi’nin temmuz ayı birinci oturumu Saraçhane’deki yerleşkede yapıldı. Oturumda, İBB’nin hizmetlerinde yapılan zamlar gündeme geldi.

AKP Başakşehir Belediye Meclis üyesi Ercan Alioğlu, “Düne kadar seçim kazanmak uğruna hesapsızca vaatlerde bulunarak ‘Ucuzlatacağız, fiyatlarını düşüreceğiz, bedava yapacağız’ dediğiniz tüm hizmetlere şimdi zam yapıyorsunuz. Seçimlerde gençlere, kadınlara, esnafa, emekliye verdiğiniz seçim vaatlerinizi ve sözleri tamamen unuttunuz” eleştirilerini dile getirdi.

ALİOĞLU: ZAMMI GERİ ALMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Alioğlu, “Halk Ekmek’e yapılan zammı, gelen tepkilerden sonra geri almayı düşünüyor musunuz?” ifadelerini kullandı.

ÖZCAN: SİZ EKMEĞE NEDEN ZAM YAPTINIZ?

Bunun üzerine CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan, iktidarın uyguladığı ekonomi programına işaret etti. Tepeden tırnağa her şeye zam geldiği örneğini veren Özcan, şöyle konuştu:

“Yeni gelen ekonomi bakanı, önceki bakana ve yönetime yönelik ‘Rasyonel olmayan politikalar izliyorlardı. Biz akılcı politikalar izleyeceğiz’ dedi. Onlar faizleri düşürüyorlardı, bunlar faizleri artırıyorlar. Enflasyon, hayat pahalılığı her geçen gün artmaya devam ediyor. Onlar ‘Nas’ dedi, şimdikiler ‘faiz’ diyor. Adalet ve Kalkınma Partisi, yoksulluğu bitireceğine yoksulu bitiren uygulamalar yapıyor.

Ekmek zammından bahsediliyor. Siz ekmeğin temel girdilerine 2020’den beri ne kadar zam yaptınız, ben de size soruyorum. Halk Ekmek’in dağıtım gideri 2020’den beri yüzde 750 artmış. Bir çuval un yüzde 668 artmış. Doğal gaza yüzde 570 zam yapılmış. Emekçiye yüzde bin 157 zam yapılmak durumunda kalınmış. Bu 4 temel giderin ortalaması, yüzde 800 civarında Halk Ekmek’in temel girdilerine zam yapılmış. Ekrem Başkan göreve geldiğinde Halk Ekmek, ekmeği 1 liraya satıyormuş. Şu an 8 lira oldu. Sizin, bunların temel giderine uyguladığınız enflasyon, yüzde 800. Ben soruyorum, siz ekmeğe neden zam yaptınız? Bugün eğer Halk Ekmek’e zam yapılıyorsa buradaki temel girdilere yapılan zamlar dolayısıyla, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin uyguladığı yanlış ekonomi politikaları neticesinde una, elektriğe, doğal gaza zam yapılması sebebiyle yapılıyor. Bu soruyu arkadaşlarımızın kendilerine sorması gerekir.”

ASLAN: 200 GRAM EKMEK 10 LİRA; 250 GRAM HALK EKMEK 8 LİRA

Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Nuri Aslan da “Kabul etmemiz gereken bir şey var. 200 gram ekmek 10 lira; 250 gram Halk Ekmek 8 lira. Halk Ekmek, Ticaret Odası’nın belirlediği koşullarda çalışsaydı 12 liraya satacaktı ekmeği. İkisini karşılaştırdığınızda bunu tartışmaya mahal yok. Vatandaş biliyor zaten durumu” ifadelerini kullandı.

TÜRKYILMAZ: EKMEK A.Ş. OLARAK YOLUNUZA DEVAM EDİN

AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ise “Ekmek gibi zaruri bir ihtiyacın enflasyon, piyasa üzerinden tanımlanmasını ben doğru bulmuyorum. Adı üstünde Halk Ekmek olarak görev yapacaksanız gerekirse zarar edeceksiniz, sübvanse edeceksiniz. Bunu yapmıyorsanız Halk Ekmek’in ismini değiştirin; ‘Halk’ kelimesini kaldırın, ‘Ekmek A.Ş.’ olarak yolunuza devam edin” diye konuştu.

ÖZCAN: ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMİYORSUNUZ, “SÜBVANSE EDİN” DİYORSUNUZ

Yeniden söz alan CHP’li Özcan, “Siz 25 yıldır Türkiye’yi yönetiyorsunuz. Kanunen desteklemeniz gerektiği kadar çiftçiyi desteklemiyorsunuz, bize de gelip ‘Sübvanse edin’ falan diyorsunuz. Pek mantıklı olmuyor. Kendi içinde çelişen bir talep. Kaldı ki bu kuruluşlar zarar edemezler” karşılığını verdi.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Önergenin başkanlık makamına sunulması oy birliğiyle kabul edildi.


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın