Tamamlanmış eserin telifinin yazara ait olması istendi
Amerikan Yazarlar Birliği (WGA) sendikası, Hollywood senaryolarının yapay zekayla yazılmasına izin verilmesini istedi.
ABD'deki televizyon ve sinema yazarlarını temsil eden sendika, senaryo yazımında ChatGPT gibi yapay zeka destekli programların kullanılmasına imkan sağlanması için başvuru yaptı.
Buna göre yazarların yapay zekanın ürettiği metinlerden yola çıkarak ya da bu metinleri düzenleyerek senaryolar yazabilmesi isteniyor. Ayrıca tamamlanmış eserin tamamen yazara ait olması da talep ediliyor.
WGA, yapay zeka aracılığıyla hazırlanan çalışmaların “edebi eser” ya da “kaynak metin” olarak değerlendirilmeyeceğini, bu yüzden programın da yazar olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.
Başvuruda, yapay zekanın daha çok bir metin yazma aracı şeklinde ele alınması, böylelikle senaristlerin telif hakkı ve benzeri konularda teknoloji firmalarıyla sorun yaşamayacağının temin edilmesi de istendi.
Sendika söz konusu taleplerini, yeni anlaşma imzalamak için görüşmelerini sürdürdüğü Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği'ne (AMPTP) iletti.
ABD'deki 350 televizyon kanalını ve film yapım şirketini temsil eden bir ticaret birliği olan AMPTP, başvuruya dair henüz açıklama yapmadı.
Yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPT'nin son dönemde popülerliğinin artmasıyla, yazarların işini kaybedebileceği korkusu da gündeme gelmişti.
ABD'li OpenAI firmasının geliştirdiği ChatGPT'nin ilk sürümü geçen yıl yayımlanmıştı. Şirket, kısa süre önce sohbet botunun yeni dil modeli GPT'4'ü de duyurmuştu.
Sohbet botu akademide de endişe yaratmıştı.
Birleşik Krallık'taki Plymouth Marjon Üniversitesi'nden bir grup profesör, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının akademik sahtecilik için kullanılmasını konu alan deneysel bir makale yayımlamıştı.
Fakat hakem onayından geçerek akademik eğitim dergisi Education and Teaching International'da yayımlanan deneysel makalenin de baştan aşağı ChatGPT tarafından yazıldığı ortaya çıkmıştı.