Yeni Günaydın
Geri

Haydut Gezegenlerin Uydularında Yaşam Olabilir!

Haydut gezegenlerin etrafındaki uydular, yaşamın ortaya çıkmasını sağlamak için gereken süre boyunca yeterli sıvı suyu tutabilir.
Haydut Gezegenlerin Uydularında Yaşam Olabilir!
Haberler / Dünya
4 Nisan 2023 Salı 17:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

"Yetim gezegenlerin" etrafında yakın yörüngelerde bulunan Dünya büyüklüğündeki uydular, uzaylı yaşamı için "ilginç adaylar" olabilir

Yeni bir araştırmaya göre, serbest gezen haydut gezegenlerin etrafındaki uydular, yaşamın ortaya çıkmasını sağlamak için gereken süre boyunca yeterli sıvı suyu tutabilir.

Önceki araştırmalar, serbest gezen Jüpiter benzeri gezegenlerin etrafındaki Dünya büyüklüğündeki uyduların sıvı suya sahip olabileceğini öne sürmüştü.

Aralarında Almanya'daki Exzellenzcluster Origins'ten isimler de olan bilim insanları, böyle bir "öte uydudaki" su miktarının, yaşama altyapı hazırlayacak kimyasal süreçleri mümkün kılmak için yeterli olacağını tahmin etti.

Yakın zamanda International Journal of Astrobiology'de yayımlanan yeni araştırma, böyle bir uydu ve dolaşan gezegeni arasındaki yerçekimi kuvvetinin, sıvı suyu yaşamın ortaya çıkması için yeterince uzun süre tutmak adına uyduyu yeterince ısıtabileceğini buldu.

Giulia Roccetti de dahil gökbilimciler, haydut gezegenlerin yörüngesindeki bu öte uyduların 1 milyar yıldan fazla sıcak kalabileceğini söylüyor.

Serbest gezen gezegenler, bir güneş sisteminin yaşamının ilk birkaç milyon yılında, bu tür gök cisimlerinin dağılmasından kaynaklı oluşabilir.

Önceki çalışmalar, güneşten yoksun bu izole nesnelerin, gezegen sistemlerinden atılmalarından sonra öte uydularını tutma olasılıklarının olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bu dolaşan gezegen-uydu sistemlerinde, yaşanabilirlik ve istikrarın Dünya'dan farklı olarak bir güneşten kaynaklanmayabileceğini belirtiyor.

Bunun yerine, böyle bir serbest gezen gezegenin uydusu üzerindeki sürekli yerçekimi kuvvetinin deforme olabileceğini ve sıvı suyu tutmak için yeterli ısı üreten sürtünmeye yol açabileceğini açıklıyorlar.

Fakat bu uyduları yaşanabilir hale getirmek için bu türden gelgit sürtünmesinin ürettiği ısıyı korumak adına "devasa atmosferlerin" gerekli olduğunu söylüyorlar.

Araştırmacılar yeni çalışmalarında, "Gelgit ısıtma mekanizması ve nispeten yüksek optik kalınlığa sahip bir atmosferin varlığı, bu uyduların yüzeyinde sıvı su okyanuslarının oluşumunu ve korunmasını destekleyebilir" ifadelerini kullandı.

Sıvı su formları için elverişli koşullar oluştuğunda, bilim insanları buharlaşma ve yoğuşma gibi yerel ıslak-kuru döngülerin, moleküllerin birikmesi ve RNA gibi yaşam öncüsü moleküllerin polimerizasyonunu teşvik etmek için kimyasal karmaşıklık yaratabileceğini belirtiyor.

Çalışma bulgularına dayanarak araştırmacılar, "yetim gezegenleri" etrafında yakın yörüngelerde bulunan, Venüs benzeri yoğun atmosferlere sahip, Dünya büyüklüğündeki uyduların yaşanabilir dünyalar için "ilginç adaylar" olabileceğini söylüyor.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın