Malezya'da parlamento zorunlu idam ve ölene kadar hapis cezalarını kaldıran, idama mahkum edilebilecek suç sayısını azaltan yargı reformunu kabul etti.
Malezya'da idamlar ölüm cezasının tamamen kaldırılma sözü verildiği 2018 yılından bu yana askıya alınmıştı.
Fakat o tarihten bu yana siyasi baskılara maruz kalan hükümet, geçen yıl geri adım atarak idam cezasının kanunda yer alacağını ama mahkemelere bunu başka cezalarla değiştirme izni verileceğini açıklamıştı.
Kabul edilen yeni yasayla idam cezasına alternatif olarak kırbaçlama ve 30 ila 40 yıl arasında hapis cezası verilebilecek. Suçluların hayatının sonuna kadar hapis yatması da son bulacak ve o cezalar da 30 ila 40 yıl arasında hapisle değiştirilebilecek.
Malezya kanunlarında müebbet hapis cezası için tanımlanan 30 yıllık süre ise korunacak.
Yeni reformla ölüme yol açmayan silah kullanma, silah kaçakçılığı, adam kaçırma gibi ciddi suçlara idam cezası artık verilemeyecek.
Adalet Bakan Yardımcısı Ramkarpal Singh idam cezalarının geri dönüşü olmadığını ve suçu önlemede etkin olmadığını belirterek "İdam cezası hedeflenen faydalarını sağlayamadı," ifadelerini kullandı.
Son yıllarda Güneydoğu Asya ülkelerinde idam cezaları artmasına rağmen Malezya'nın böyle bir adım atması önem taşıyor.
Resmi verilere göre Singapur'da geçen yıl uyuşturucuyla ilgili suçlar nedeniyle 11 kişi idam edildi. Darbe sonrası Myanmar'da da on yıllarca aradan sonra 4 demokrasi yanlısı göstericiyi idam edildi.