Yeni Günaydın
Geri

Gökyüzünün Değişim Filmi Kaydedildi!

NASA, tüm gökyüzünün 12 yıllık değişiminin hızlandırılmış filmini kaydetti
Gökyüzünün Değişim Filmi Kaydedildi!
Haberler / Dünya
20 Ekim 2022 Perşembe 15:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

NASA, Dünya yüzeyinden gece görülen tüm gökyüzünü 12 yıl boyunca fotoğrafladı ve bunlardan bir mozaik oluşturdu.

Gökyüzündeki çarpıcı değişimin belgelendiği görüntülerin arkasında 2009'da fırlatılan WISE uzay teleskobu var. İlk başta Güneş Sistemi'nin ötesini araştırmak için fırlatılan teleskoba daha sonra Dünya'ya yakın nesneleri görüntüleme görevi verilmiş ve aracın adı NEOWISE olarak değiştirilmişti.

Dünya'ya yakın nesnelerle birlikte Güneş etrafında dönen NEOWISE her 6 ayda bir görüntü kaydediyor. NASA'nın 12 yıl boyunca biriktirip sonunda bir araya getirdiği bu görüntüler, yüz milyonlarca nesnenin konumunu ve parlaklığını gözler önüne seriyor.

Uzay teleskobundan elde edilen veriler, gök cisimlerinin zaman içinde nasıl hareket ettiği ve değiştiğine dair de son derece önemli bilgiler sunuyor. Bu cisimler arasında asteroitler, yıldızlar ve hatta kara delikler var.

NEOWISE'ın kaydettiği görüntüler birleştirildiğinde gökyüzü haritaları ortaya çıkıyor. Gökbilimciler yeni çalışmada bu haritalardan 18'ini bir araya getirdi ve gökyüzünün 12 yıllık değişimini gösteren bir video oluşturdu.

NEOWISE'ın baş araştırmacısı, Arizona Üniversitesi'nden gökbilimci Amy Mainzer, "Dışarı çıkıp gece gökyüzüne baktığınızda hiçbir şey değişmemiş gibi görünebilir ama durum böyle değil" diye konuştu:

Yıldızlar parlıyor ve patlıyor. Asteroitler vızıldayarak geçiyor. Kara delikler yıldızları parçalıyor. Evren gerçekten yoğun, aktif bir yer.

Teleskop, fırlatıldığından bu yana birçok etkileyici gök cismi keşfetti. Bunlar arasında 260 kahverengi cüce yıldız var.

Aynı zamanda 27 Mart 2020'de kendisiyle aynı adı taşıyan NEOWISE kuyruklu yıldızını da bu teleskop tespit etti. Gök cismi, 1997'de keşfedilen Hale-Bopp'tan bu yana kuzey yarımküredeki en parlak kuyruklu yıldızlardan biri oldu.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan gökbilimci Peter Eisenhardt, "Uzay aracının bu kadar uzun süre çalışacağını hiç tahmin etmemiştik" ifadelerini kullandı:

Ayrıca bu kadar çok veriyle yapabileceğimiz bilimsel keşifleri tahmin edebileceğimizi de sanmıyorum.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın