2022'de dünya genelinde 71 milyon kişinin savaş ve doğal afetler nedeniyle yaşadıkları ülke içinde yerinden edildiği açıklandı.
Norveç Mülteci Konseyi (NRC) ve İç Göç Gözlem Merkezi'nin (IDMC) hazırladığı rapora göre, yaşadıkları ülke için yerinden edilenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı.
Bazı kişilerin yıl içinde birkaç kez yerinden edildiği belirtilen raporda, 60,9 milyon kişinin ilk kez göçe zorlandığı kaydedildi.
IDMC başkanı Alexandra Bilak, rakamların "aşırı yüksek" olduğunu söyledi.
Bilak, "Artışın çoğunluğu Ukrayna'daki savaştan kaynaklandı. Ama Pakistan'daki sel felaketi, dünya genelinde devam eden çatışmalar ve felaketlerin sayısı da etkili oldu" dedi.
Çatışmalar dolayısıyla göç etmek zorunda kalanların sayısının 28,3 milyon olduğu belirtilirken, bu rakamın geçmiş 10 yılın ortalamasından üç kat yüksek olduğu ifade edildi.
Geçen yıl Ukrayna içinde 17 milyon kişi göçe zorlanırken, Pakistan'daki sel felaketi nedeniyle 8 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.
Sahra altı Afrikası'nda ise büyük çoğunluğu Kongo ve Etiyopya'daki çatışmalar nedeniyle olmak üzere 16,5 milyon kişi yerinden edildi.
Yerinden edilme rakamlarının 2023'te de artmaya devam etmesi bekleniyor. Sudan'daki gibi yeni çatışmaların ülke içi göçü tetikleyeceği tahmin ediliyor.
BM rakamlarına göre şu ana kadar Sudan'da 700 bin kişi ülke içinde göç etmek zorunda kalırken, 150 bin kişi de ülkeyi terk etti.