Yeni Günaydın
Geri

Uzaylılar Mesajlarımıza Müdahale Edebilir!

Uzaylı uygarlığının gelecek 100 yıl içinde Dünya'dan gönderilen iletileri muhtemelen engelleyebilecek.
Uzaylılar Mesajlarımıza Müdahale Edebilir!
Haberler / Dünya
11 Mayıs 2023 Perşembe 01:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bulgular, gökbilimcilerin güneş sistemi dışında teknoloji kullanımına dair işaretler arama becerilerine katkıda bulunuyor.

Yeni bir araştırma, dünya dışı bir uzaylı uygarlığının gelecek 100 yıl içinde Dünya'dan gönderilen iletileri muhtemelen engelleyebileceğini ortaya koydu.

NASA'nın Derin Uzay Ağı'ndan (Deep Space Network/DSN) ajansın uzay keşif sondalarından birine gönderilen iletilerin gelişmiş bir uzaylı uygarlığı tarafından ele geçirilme olasılığı, erişime açık arşiv arXiv'de ön baskı olarak yayımlanan ve henüz hakem denetiminden geçmemiş araştırmada incelendi.

Kaliforniya Üniversitesi'nin Los Angeles (UCLA) ve Berkeley kampüslerinden araştırmacılara göre, Voyager 1, Voyager 2, Pioneer 10, Pioneer 11 ve New Horizons bu uzay araçları arasında.

Bilim insanları, New Horizons hariç bu sondaların gelecek birkaç milyon yıl içinde geçecekleri, güneş sistemimiz dışındaki yıldızları tespit eden daha önceki bir çalışmayı genişletmeyi umuyordu.

Araştırmacılar daha sonra, güneş sistemi dışındaki hangi yıldızların Dünya'dan bu yıldızlararası uzay araçlarına ışık hızında seyahat eden sinyal iletimleriyle karşılaşacağını belirlemek için bu analizi genişletti.

Araştırmada bu yıldızların kimlikleri ve özellikleri, Dünya'ya uzaklıkları, iletilen sinyallerin onlara muhtemelen temas edeceği yıl ve bir geri dönüş iletisi bekleyeceğimiz yıl listelendi.

Çalışmada, karşılaşılan bu yıldızları çevreleyen gezegenlerin de uzay aracının iletileriyle karşılaşacağı belirtildi.

Buna dayanarak bilim insanları, bu yıldızların etrafındaki zeki olma potansiyeline sahip uzaylı uygarlıkların Dünya'dan gelen bu iletileri muhtemelen ne zaman engelleyebileceklerini ve anında yanıt vermeleri koşuluyla ne zaman bir karşılık duyabileceğimizi tahmin etti.

Bilim insanları tarafından tespit edilen bu tür yıldızların toplam sayısı çok düşük bir rakamdan 2100'e çıktı ve daha sonra giderek yükselen bir oranda arttı.

Araştırmacılar çalışmada "Bu, karşılaşılan yıldızların çoğunun Dünya'dan nispeten daha uzak mesafelerde olduğunu gösteriyor, çünkü DSN'in iletilerinin onlarla karşılaşması daha uzun sürüyor. Zaman içinde temas edilen yıldızlardaki bu artış, zaman içinde iletimlerin kapsadığı artan hacimle tutarlı" diye açıkladı.

Universe Today'e konuşan çalışmanın ortak yazarı Reilly Derrick, "Sonuçlarımız 21. yüzyıl içinde geri dönüş iletileri bekleyebileceğimiz toplam 5 yıldız ve gelecek 100 yıl içinde geri dönüş iletileri bekleyebileceğimiz toplam 7 yıldız içeriyor" dedi.

Bilim insanlarının bu yüzyılın sonuna kadar potansiyel bir yanıt bekledikleri 5 yıldız Dünya'dan 50 ışık yılı uzaklıkta yer alırken, gelecek 100 yıl içinde yanıt alınabilecek diğer iki yıldızsa gezegenimizden 73 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Araştırmacılar yeni bulguların, gökbilimcilerin güneş sistemimiz dışındaki gezegenlerin etrafında teknoloji kullanımı, yani teknosfer işaretleri aramaya dair yakın zamanda edindikleri beceriye katkıda bulunduğuna inanıyor.

Bilim insanları çalışmada, "Teknoloji işaretlerini aramak için gökyüzündeki yıldızların önceliklendirilmesinde, kendi gezegenler arası uzay aracımızı hedef alan DSN'den iletim alan veya alacak olan hedeflerin bir listesini sunuyoruz" diye yazdı.

Araştırmacılar, çalışmada geliştirilen bu yıldız kataloğunun, gözlemlerini planlamaları için sonraki çalışmalara bir pencere açtığını söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın