Çocuklar, hassas bir bünyeye sahip olduklarından sık sık hastalanabilir. Bazı hastalıkları için evdeki çözümler yeterli olabilir. Ancak çocuğunuzda bu belirtiler varsa durum biraz ciddi olabilir. Bu rahatsızlık obezite ve otizmle ilişkilendiriliyor. Fark ettiğiniz anda doktora gitmekte büyük fayda var...
Sindirim sisteminin, içinde gluten bulunan besinlere reaksiyon vermesine gluten alerjisi deniliyor. Gluten alerjisi ve çölyak hastalığına ilişkin önemli bilgiler veren Uzman Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, genelde 5-6 yaş üstü çocuklarda gluten alerjisine rastlanabildiğini söyledi. Bu durumun bazı yetişkinlerde de sonradan meydana gelebileceğini de ekledi. Gluten alerjisi yaşayan çocuklarda, simit, ekmek ya da börek gibi hamur işleri, makarna, erişte, arpa, şehriye, kuskus, hazır tatlılar ve pasta, paketli yiyecekler ve bulgur tükettikten sonra karın şişliği, ciltte döküntü, kızarıklık, karın ağrısı, ishal, kabızlık, gaz, aşırı yorgunluk, eklem ağrıları ve sürekli halsizlik gibi belirtilerin yaşandığını söyledi.
Gluten bulunan gıdalar
Bahadır, glutenin çavdar, arpa ve buğday dahil olmak üzere pek çok tahıldın içeriğinde yer alan bir tür protein grubu olduğununun altını çizerken buğday alerjisi, çölyak hastalığı ve gluten duyarlılığı olanların gluten tüketimi konusunda oldukça hassas davranmaları gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda gluten içeren besinler arasında börek, simit ekmek gibi hamur işleri, hazır tatlılar, pasta, arpa şehriye, makarna, kuskus, bulgur, paketli yiyecekler ve eriştenin bulunduğunu belirtti.
Gluten hangi hastalıklara sebep oluyor
Gluten ağırlıklı bir beslenmenin ardından bulantı, şişkinlik, bitkinlik ve kusma gibi şikayetlerin yaşanabileceğini söylerken Bahadır, gluten tüketiminin sadece gluten alerjisi ve çölyak hastalığı değil, pek çok farklı hastalık ile de ilişkilendirildiğini ifade etti. Bu rahatsızlıklar nörolojik rahatsızlıklar, deri hastalıkları, migren, depresyon, obezite ve otizm gibi pek çok farklı sağlık problemi olabiliyor.
Gluten hassasiyeti hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Bahadır, vücudun gluten içeren gıdaları tükettikten sonra alerjik reaksiyonlar gösterebileceğini söyledi. Bu durum genetik olabileceği gibi çevresel faktörler sebebiyle sonradan da oluşabiliyor.
Genel olarak 5-6 yaş üstü çocuklarda gluten alerjisinin ortaya çıkabileceğini ifade eden Bahadır erişkin yaşlarda da bu alerjinin ortaya çıkabileceğini ifade etti. Gluten hassasiyeti gibi durumlarda uygulanmakta olan bir diyet tedavisinin bulunduğunu açıklayan Fatma Gizem Bahadır diyetin dikkatli bir şekilde uygulandığı zaman semptomların kontrol altına alınabileceğinin altını çizdi.
Bakliyatlar, et ürünleri, sebzeler ve pirincin gluten içermeyen besinler olduğunu ancak bu besinlerin de tüketilirken porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Uzman diyetisyen, pasta ve ekmek gibi ürünlerin ise glutensiz un ile yapılabildiği açıklanırken glutensiz makarnanın tüketilebileceği de açıkladı. Gıda satın alırken ve dışarıda yemek yerken de bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Gluten hassasiyeti olmayana faydalı
Diyetisyen Bahadır, gluten hassasiyeti, çölyak ya da gluten kaynaklı herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerin, kontrollü bir şekilde tükettiği glutenin faydalarında da bahsetti. Gluteni kesmenin bağışıklık sistemini yavaşlamasına ya da kan şekeri dengesizliğine yol açabileceğine dikkat çekti. Aynı zamanda iştah kontrolü sağlamakta olan gluten içeren tam tahıl besinlerin insülin direncine karşı koruyucu olduğu ve tokluk hissi verdiği açıkladı.