Yeni Günaydın
Geri

Gazze’de Çocuk Felci Salgını Başladı!

İsrail’in saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde çocuk felci salgını başladı.
Gazze’de Çocuk Felci Salgını Başladı!
Haberler / Dünya
30 Temmuz 2024 Salı 04:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den beri İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’de çocuk felci salgını başladığını duyurdu.

Bakanlık, salgından İsrail’in saldırını sorumlu tuttu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaklaşık aylardır İsrail saldırıları altındaki Gazze'de atık sularda tespit edilen çocuk felci virüsü nedeniyle olası bir salgından "aşırı endişe" duyulduğunu açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ile orta kesimindeki Deyr el-Belah kentlerinde tip iki çocuk felci virüsü tespit edildiğini bildirmişti.

Han Yunus ile Deyr el-Belah kentinde alınan numunelerde yapılan incelemeler sonucu 6 örnekte tip iki çocuk felci virüsü saptandığını kaydedilmişti.

DSÖ, çocukların enfekte olmasını önlemek amacıyla önümüzdeki haftalarda uygulanmak üzere Gazze'ye bir milyondan fazla çocuk felci aşısı göndereceğini açıklamıştı.

ÇOCUKLAR SAVUNMASIZ

İsrail’in saldırıları altındaki Gazze'de 39 binden fazla kişi öldürüldü, 89 bin kişi yaralandı. 10.000'den Bölgede 10 binden fazla kişinin kayıp olduğu tahmin ediliyor. Hastanelerin çoğu artık çalışmıyor. Gazze'de ishalli hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve hepatit A gibi hastalıklar yaygınlaştı. Gazze'deki hemen hemen herkes akut gıda güvensizliği ve felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya. Binlerce çocuk yetersiz besleniyor ve bu da onları hastalıklara karşı daha da savunmasız hale getiriyor.

ÇOCUK FELCİ (POLİOMYELİT) NEDİR?

Sinir sistemine saldıran bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı ve ölümcül bir enfeksiyöz hastalıktır. Hastalığa poliovirüs neden olur. Virüs insandan insana bulaşır ve enfekte olmuş bir kişinin beyin ve omuriliğini istila ederek felce neden olabilir (vücudun bazı kısımlarını hareket ettiremez).

ÇOCUK FELCİ NASIL BULAŞIR?

Poliovirüs sadece insanlara bulaşır. Çok bulaşıcıdır ve kişiden kişiye iletişim yoluyla yayılır. Virüs, enfekte bir kişinin boğazında ve bağırsaklarında yaşar. Ağız yoluyla vücuda girer ve enfekte olmuş bir kişinin dışkısı (kaka) ile temas yoluyla yayılır ve daha az yaygın olsa da, hapşırma veya öksürükten damlacıklar yoluyla da bulaşabilir. Elinize dışkı bulaşmışsa ve ağzınıza dokunursanız poliovirüs bulaşabilir. Ayrıca, dışkı ile kontamine olmuş oyuncaklar ağıza sürülürse enfekte olabilirsiniz.

Virüslü bir kişi virüsü başkalarına derhal ya da semptomlar görüldükten yaklaşık 1 ila 2 hafta öncesinde yayabilir. Virüs bulaşmış bir kişinin dışkısında uzun haftalarca yaşayabilir. Semptomları olmayan kişiler virüsü başkalarına da geçirebilir ve onları da hasta edebilirler.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın