Yeni Günaydın
Geri

Et Yiyen Bakteriye Karşı Yeni Yöntem Geliştirildi!

İlaca dayanıklı hastalıklarla mücadelede umut vaat ediyor
Et Yiyen Bakteriye Karşı Yeni Yöntem Geliştirildi!
Haberler / Sağlık
5 Ağustos 2024 Pazartesi 09:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bilim insanları et yiyen bakteriye karşı yeni bir bileşik grubu geliştirdi. Bu bileşikler, yeni antibiyotiklerin önünü açabilir. 

Mevcut ilaçlara dayanıklılık gösteren bakteriler gittikçe daha fazla endişe yaratırken, bilim insanları bu patojenleri ortadan kaldıracak yeni yöntemler araştırıyor. 

Washington ve Umeå üniversitelerinden araştırmacılar gram pozitif bakterileri hedef alan, GmPcides adlı yeni bir bileşik grubu geliştirdi. 

İlaca dayanıklı enfeksiyonlara yol açabilen gram pozitif bakteriler arasında, et yiyen hastalık diye bilinen nekrotizan fasiite neden olan A Grubu Streptokok bakterisi de var.

Önceki deneylerde bu bileşiklerin, kültür kabındaki bakterileri ortadan kaldırdığını gören ekip çalışmalarını sonraki adıma taşıdı. 

Araştırmacılar Science Advances adlı hakemli dergide 2 Ağustos'ta yayımlanan çalışmada, bileşikleri A Grubu Streptokok'a karşı test etti. 

A Grubu Streptokok taşıyan bir grup farenin bir kısmına GmPcides bileşikleri verilirken diğerleri mahrum bırakıldı.

Bilim insanları, GmPcides bileşiklerinin farelerdeki bakteriye karşı büyük başarı gösterdiğini kaydetti. 

Bu fareler enfeksiyonu daha hızlı ortadan kaldırdı, daha az kilo verdi ve daha az ülser geliştirdi. Ayrıca enfeksiyon nedeniyle zarar gören derileri daha hızlı iyileşti. 

Araştırmacılar GmPcides'ın bunu nasıl başardığını henüz net olarak bilmiyor fakat bileşiklerin, bakterilerin hücre zarına zarar verdiğini düşünüyor. 

Çalışmanın ortak yazarı Michael Caparon "Zarın görevlerinden biri dışarıdan gelen maddeleri içeriye almamak" diyerek ekliyor:

GmPcide tedavisinden sonraki 5 ila 10 dakika içinde zerların geçirgen hale gelmeye başladığını ve normalde dışarıda tutulması gereken şeylerin bakteriye girmesine izin verdiğini biliyoruz, bu da zarların hasar gördüğüne işaret ediyor.

Bu durum bakterinin etkisini kaybederek, içinde yaşadığı vücudun bağışıklık sistemi karşısında zayıflamasını sağlayabilir.

Araştırmacılar ayrıca ilaca dirençli bakteriler de üretmeye çalıştı ancak GmPcide grubu bileşiklerinin bunun da önüne geçtiği görüldü. 

Yeni bileşik grubunun insanlar üzerinde test edilmesine çok zaman var. Fakat bulguların, ilaca dayanıklı bakterilerin üstesinden gelecek yeni antibiyotiklerin geliştirilmesine olanak sağlaması bekleniyor. 
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın