TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, eski Genel Müdür İbrahim Eren'in görevden alınmadan önceki son 6 ayında 932'si haber paketi ve canlı yayın, barter ve sponsorluk; 120'si program olmak üzere 1052 anlaşma yaptığını açıkladı
İbrahim Eren, 2017 ve 2021 yılları arasında 4 yıl TRT Genel Müdürlüğü görevinde bulundu
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, TRT'deki sınavsız işe alma, kadrolaşma ve yüksek maaş iddialarının ardından eski Genel Müdür İbrahim Eren döneminde yapılan alım ve anlaşmaları gündeme getirdi.
4 TRT yöneticisi mali denetime rapor alarak katılmadı
TRT Genel Müdürü Eren, "maaş meselesine" açıklık getirdi: İki kurumdan toplam 29 bin 500 lira alıyor
Sertel, TBMM KİT Komisyonu'nda "Eski TRT Genel Müdürü İbrahim Eren görevden alınmadan son 6 ay içerisinde TRT bünyesinde hangi alım ve anlaşmaları yaparak gitti? Bu anlaşmaların içeriği ve ödenen paralar ne kadardır" diye sordu.
"1052 anlaşmadan sadece 5'i ihale edilmiş"
TRT Genel Müdürü Zahit Sobacı, Sertel'in sorularına yazılı yanıt verdi. Sobacı'nın yanıtında, "TRT eski Genel Müdürü İbrahim Eren'in görevde olduğu 1 Ocak – 13 Temmuz 2021 tarihleri arasında (son 6 ay); program alımı, haber paketi, ve canlı yayın hizmeti, mal ve hizmet alımı, bakım onarım hizmetleri, program tanıtım, barter ve sponsorluk hizmetlerine ilişkin 932 adet, program satış anlaşmalarına ilişkin ise 120 adet sözleşme yapılmıştır" denildi.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM KİT Komisyonu'nda "Eski TRT Genel Müdürü İbrahim Eren görevden alınmadan son 6 ay içerisinde TRT bünyesinde hangi alım ve anlaşmaları yaparak gitti? Bu anlaşmaların içeriği ve ödenen paralar ne kadardır" diye sordu
KİT Komisyonu toplantısında TRT yönetimine özellikle dış yapımlara harcanan paralara ilişkin sorulara yanıt alamadıklarını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, şunları söyledi:
Dış yapımlara 1,5 milyar liradan fazla para aktaran TRT, bu kadar büyük bir parayı hangi dizi ve programlara bölüm başı ne kadar ödediği şeklinde açıklamaktan imtina ediyor. 'Açıklarsak rekabet şansımızı kaybederiz' gibi mesnetsiz bir gerekçe sunuyor. 18 televizyon kanalı bulunan TRT'de hangi siyasi partiye ve hangi siyasi lidere ne kadar süre ayrıldığını soruyoruz. 'Biz herkese eşit davranıyoruz' deyip sorumuzu geçiştiriyor. O toplantıda eski Genel Müdür İbrahim Eren dönemine ilişkin sorular da sormuştum. Ne hikmetse eksiğiyle beraber o sorularımı yanıtlamışlar. Anlaşılan o ki eski Genel Müdür görev süresi dolmadan, giderayak binin üzerinde anlaşmaya imza atmış. Bu anlaşmaların parasal boyutunu da sormama rağmen belirtmemişler ancak oldukça yüksek sayıda sözleşmeye imza atmış. Üstelik 2021 yılında TRT tarafından yalnızca 5 ihale yapılmış. Yani binin üzerinde anlaşma yapılmış ancak yalnızca 5'i ihale yöntemiyle gerçekleştirilmiş. Sadece bu durum dahi TRT'nin parasının yandaşa aktarıldığının işaretidir
"Tanıtım, reklam ve konuk ağırlama giderlerine harcanan para 199 milyon lira"
Tanıtım, reklam ve konuk ağırlama giderleri için sadece son üç yılda 200 milyon liraya yakın para harcandığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "TRT halkın parasını har vurup harman savurmaya devam ediyor. TRT'nin 2021 yılı geliri 5 milyar 557 milyon lira oldu. Bu paranın yüzde 80'i dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlere harcanıyor. Yani halktan alıyor iktidara yakın kurum ve kuruluşlara dağıtılıyor. İbrahim Eren'in son yılında tanıtım, reklam ve konuk ağırlama giderlerine harcanan para 199 milyon lira. 2019 yılında bu kalem adı altında 34 milyon lira harcanmış, İbrahim Eren giderken 199 milyon lira harcamış, yüzde 194 artışla harcama yaparak gitmiş. Yağma Hasan'ın böreği gibi TRT'yi yiyorlar ama bu düzen değişecek. Tüm harcamaların hesabı kuruş kuruş sorulacak" diye konuştu.
bbcturkçe