Yeni Günaydın
Geri

Erdoğan, 'Uluslararası Gazze Barış Zirvesi' ne Katılacak!

Mısır’da 21 Ekim’de (bugün) “Uluslararası Gazze Barış Zirvesi” düzenlenecek
Erdoğan, 'Uluslararası Gazze Barış Zirvesi' ne Katılacak!
Haberler / Dünya
21 Ekim 2023 Cumartesi 13:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Mısır’da 21 Ekim’de “Uluslararası Gazze Barış Zirvesi” düzenlenecek. Zirveye AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Mısır basınında yer alan habere göre 21 Ekim Cumartesi günü Mısır’da “Uluslararası Gazze Barış Zirvesi” düzenlenecek. Zirveye AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Erdoğan’ın yanı sıra zirveye Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, Katar, Yunanistan, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Irak, İtalya ve Güney Kıbrıs liderleri de katılacak.

Barış zirvesi kararı, yapılması planlanan “Amerika Birleşik Devletleri (ABD)-Mısır-Filistin-Ürdün” dörtlü zirvesinin iptal edilmesinin ardından geldi.

NE OLMUŞTU? 

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısı ve akabinde İsrail’in verdiği cevapla büyüyen savaş 13. gününde. İsrail’in saldırılarında, bin 500’den fazlası çocuk ve binden fazlası kadın olmak üzere 3 bin 500’den fazla Filistinli öldü.

Gazze Şeridi’nde bulunan El Ehli Baptist Hastanesi’nin vurulmasıyla en az 471 sivil hayatını kaybetti.

Saldırının ardından ABD, Mısır, Filistin ve Ürdün’ün katılımıyla yapılması planlanan dörtlü zirve iptal edildi. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyaretini ertelemedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Biden, Tel Aviv’de İsrail’e destek mesajı verdi ve hastane katliamından ötürü “karşı tarafı” suçladı.

TÜRKİYE - MISIR İLİŞKİLERİ 

Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013 yılından itibaren karşılıklı olarak vekaleten sürdürülüyordu. Türkiye, Temmuz 2013’te Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi’nin, Muhammed Mursi’yi darbe ile devirmesine en sert tepki gösteren ülkelerden biri olmuş ve Mısır ile ikili temaslarını en alt düzeye indirmişti. Türkiye’nin Mısır’daki darbeyi ve Sisi’yi ağır bir dille eleştirmesi, Mısır’ın yeni yönetiminin en büyük destekçileri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından da olumsuz karşılanmış ve Ankara’nın bu ülkelerle ilişkilerini de negatif etkilemişti.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın