Güney Amerika ülkesi Ekvador'da artık yeni bir inşaat malzemesi var: Kokain.
Ülkedeki çeteler ABD ve Avrupa'ya uyuşturucu sokmak için Ekvador topraklarını geçiş noktası olarak kullanıyor.
Eskiden bankacı olan muhafazakar Devlet Başkanı Guillermo Lasso yönetiminde operasyonlarını çoğaltan güvenlik güçleri, 2021'de bir önceki yıla göre neredeyse iki kat fazla mal ele geçirdi. O sene el konan 210 tonu aşkın uyuşturucunun çoğu kokaindi.
Reuters, 2022'de bu miktarda uyuşturucu yakalanmasa da ele geçirilenlerin polisin 27 deposuna sığmadığını bildiriyor.
Ekvador İçişleri Bakanlığı'nın uyuşturucu konusundaki müsteşarı Edmundo Mera, bunları imha etmek için kullanılan fırınların da kapasitesinin yetmediğini ve bu yüzden artık inşaat malzemelerinin içine kokain kattıklarını söylüyor.
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Ofisi'nin (UNODC) desteğiyle, Ekvador paketlerdeki kokaini diğer çöplerle birlikte endüstriyel makinelerde toz haline getiriyor; sonrasında da bu tozu çimento, kum ve suyla karıştırıyor.
Başkent Kito'nun dışındaki atık tesislerine her hafta, güvenlik güçlerinin ele geçirdiği yüzlerce paket kokain geliyor. Teknisyenler cam, tarihi geçmiş ilaç, atık yağ gibi malzemeleri uyuşturucuyla karıştırıp çimento harcı elde ediyor. UNODC, katılaşan harçtan kokainin çıkarılamayacağını belirtiyor.
Ekvadorlu yetkililer şimdilik 15 metrelik bir deliği bu harçla kapatıyor. Gizlenen bir yerde bulunan aynı derinliğe sahip iki delik kapatıldıktan sonra burada bir tesisin zemini hazırlanacak. Başka inşaatlarda bu harcın kullanılması yönünde herhangi bir plan şimdilik açıklanmadı.
Ülkedeki uyuşturucu soruşturmalarının başında olan Pablo Ramirez, bir ton kokaini yakarak imha etmenin 12 saat sürdüğünü, yeni yöntemle bu vakti 3 saatten aza indirdiklerini söylüyor:
Bu yöntem daha ucuz, daha az vakit alıyor ve çevreye kötü etkisi yok.