Yeni Günaydın
Geri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'da Net Mesaj!

"PKK ile ilişkileri kabul edemeyiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'da Net Mesaj!
Haberler / Gündem
12 Temmuz 2024 Cuma 09:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO Liderler Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Filistin'de kapsamlı, sürdürülebilir barış tesis edilene kadar, İsrail'le NATO nezdinde işbirliği yönündeki girişimlerin Türkiye tarafından onaylanmayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin NATO'yla ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi nedeniyle bulunduğu Washington'da açıklamalarda bulundu.

"NATO'NUN UKRAYNA'YA EĞİTİM GİRİŞİMİNİ ONAYLADIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Zirve programımızı tamamladık. İttifakımızın 75. yılında tarihi bir zirveyi daha başarıyla neticelendirdik. Başkan Biden ve ABD makamlarına ev sahiplikleri için müteşekkirizi. Rusya Ukrayna savaşında uluslararası hukuktan yana bir duruş sergiliyoruz. Yeni somut adımlar üzerinde mutabık kaldık. NATO'nun Ukrayna'ya eğitim girişimini onayladık. Kiev'e NATO kıdemli temsilcisi atanmasını kararlaştırdık. Türkiye bu savaşın sona ermesine yönelik gayretlerini ilk günden bu yana devam ettirmektedir.

"İTTİFAKA EN FAZLA KATKI SAĞLAYAN ÜLKELERDEN BİRİYİZ"

Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Bu değerlendirmelerimi zirve boyunca paylaştım. Krizlerin derinleştiği ve gerginliklerin arttığı bir dönemdeyiz. Türkiye'nin sorumluluklarını yerine getirdiğini vurguladım. İttifaka en fazla katkı sağlayan ülkelerden biriyiz.

"DEAŞ İLE GÖĞÜS GÖĞÜSE ÇARPIŞAN TEK NATO ÜLKESİYİZ"

Alınan kararların tatbik edilmesi ittifakın bütünlüğü açından önem arz ediyor. Ülkemizin beklentilerini yeniden tekrarladım. Zirvelerde aldığımız kararları da takip etme fırsatımız oldu. NATO'nun terör ile mücadele belgesini geçen sene güncellenmiştik. Teröre karşı mücadelede müttefikler arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini görüyoruz. DEAŞ ile göğüs göğüse çarpışan tek NATO ülkesiyiz. NATO'nun tespit ettiği 2 temel tehditten biri olan terörle mücadelede müteffiklerimizden destek bekliyoruz.

"GAZZE'DE 7 EKİM'DEN BU YANA BÜYÜK BİR KATLİAM YAŞANIYOR"

NATO'nun güneydeki ortaklarıyla çok daha yakın koordinasyon içinde bulunması gerektiği kanatindeyiz. Gazze'de 7 Ekim'den bu yana büyük bir katliam yaşanıyor. 40 bine yakın masum insan İsrail'in saldırılarında hayatını kaybetti. Tüm temaslarımda buna dikkat çektim. İsrail Filistin meselesine kalıcı çözüm getirmeden barıştan söz edilemez.

"NETANYAHU TÜM BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT ETMEKTEDİR"

Netanyahu sadece kendi vatandaşlarının değil tüm bölgenin güvenliğini tehdit etmektedir. Karşımızda hiçbir hukuk nizam tanımayan bir yapı vardır. İsrail'e askeri desteğin sürdürülmesi kabul edilemez. Kendi topraklarında acı çeken Filistin'in kendi devletlerini sahip olması gerçekleşmeden kalıcı barıştan bahsedilemez.

"İSRAİL YÖNETİMİNİN NATO'YLA ORTAKLIK İLİŞKİSİNİ SÜRDÜRMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Filistin'de kapsamlı, sürdürülebilir barış tesis edilene kadar, İsrail'le NATO nezdinde işbirliği yönündeki girişimler Türkiye tarafından onaylanmayacaktır. İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin NATO'yla ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir.

"1967 SINIRLARI TEMELİNDE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İÇİN EL ELE VERMESİ ÖNEMLİDİR"

Küresel vicdanın Filistinli sivillere saldırıların durdurulması için sokaklara döküldüğü ortamda, İsrail'e askeri desteğin sürdürülmesi kabul edilemez. Uluslararası camianın sorumluluk sahibi üyelerinin, 1967 sınırları temelinde iki devletli çözüm için el ele vermesi önemlidir.

"40 BİNE YAKIN İNSAN BURADA ÖLDÜ"

İlk günden itibaren İsrail Filistin meselesinde her türlü adımı attık. Gıda yardımı, hastanelerin devreye sokuklması gibi. 40 bine yakın insan burada öldü. Biz hastanelerimizi bu konuyla ilgili devreye soktuk. Biz İsrail'i Güney Afrika ile birlikte şikayet ettik. Adalet Bakanlığımız bu süreci takip ediyor. Dünyadaki birçok ülkeyi de İsrail hakkında Lahey Adalet Divanına şikayetçi olmalarını talep ediyoruz. Bu çalışmalarımız da sürecek, zira İsrail'in anladığı dili kullanmamız lazım.

"F-16 KONUSUNU BIDEN İLE KONUŞTUK"

Dün akşam ve bugün Sayın Biden ile konuştuk. 3-4 hafta içinde bu problemi çözeceğim dedi. Bugün ayrılırken yeniden hatırlattım. Aramızda bazı nükteler de oldu. Parçalarla ilgili konu da aramızda görüştüğümüz konular.

"ESED İLE DARGINLIK AŞILACAK"

Sayın Esed'e ya ülkemde, ya 3. bir ülkede görüşme yapalım çağrımı 2 hafta önce yaptım. Dışişleri Bakanımız da mevkidaşları ile temasa geçti. Dargınlığı kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz.

"ŞANGHAY'A DAİMİ ÜYE OLMAK İSTİYORUZ"

Gözlemci üye olarak değil, hedefimiz orada daimi üye olmaktır. Türkiye, artık Şangay Beşlisi'ne daimi üye olarak katılmalıdır.

"NATO ZİRVESİ İSTANBUL'A YAKIŞIR"

Hangi şehirde olacağı konusunda bir karar henüz yok. Büyük ihtimalle bu zirve İstanbul'a yakışır. Yine işallah İstanbul'da böyle bir zirveyi yapar dünyaya selamımı çakarız.

ABD SEÇİMLERİ

Şu anda buradaki yarışın tarafı değiliz. Yarış içinde kalan 4 aylık sürede kararı Amerika'daki halk verecek. Eyaletlerin vereceği karar çok önemli. Türkiye olarak bizler de en hayırlı kararı verecek olan ABD delegesinin kararını izleyeceğiz. Kasım ola hayrola.

"EUROFIGHTER'DA OLUMSUZ BİR DURUM YOK"

Eurofighter konusunu görüştük. Sayın Scholz olumsuz yaklaşımda bulunmadı. Almanya ve İngiltere tarafında olumlu gelişmeler var. Takipçisi olacağız."


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın