Yeni Günaydın
Geri

Avrupa, Silahla Tereyağı Arasında Kaldı!

Avrupa'nın acı ikilemi: "Silah mı, tereyağı mı?"
Avrupa, Silahla Tereyağı Arasında Kaldı!
Haberler / Dünya
15 Eylül 2024 Pazar 11:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Almanya gibi ülkeler bütçelerinde silahlanmanın payını yeniden artırıyor

Soğuk Savaş'ın bitmesinden sonra Avrupa devletleri askeri bütçelerini kısıp sosyal programlara daha fazla para harcayacak güce kavuştu. 

Bu süre zarfında koruma işini büyük ölçüde ABD'ye bırakan Avrupa artık yeniden silahlanmayı düşünüyor. Zira hem Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'ya açtığı ve bir türlü bitmek bilmeyen savaşla yayılmacı zihniyetini bir kez daha ortaya koydu hem de Washington artık Çin'e odaklanmak istiyor. 

Ancak sosyal yardımları azaltıp silahlanmaya başlamak, tam tersini yapmaktan çok daha zor. 

Örneğin Almanya'da sivillerin kullanımına bırakılan askeri üsler, spor merkezi ve huzurevi gibi tesislere dönüştürüldü. Batı'da yarım milyon, Doğu'daysa 300 bini bulan asker sayısı, iki yönetimin birleşmesine rağmen Almanya toplamında yalnızca 180 bin civarında.

Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesinden sonra Almanya, bunun bir "dönüm noktası" olduğunu belirtip gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2'sini askeriyeye harcama kararı alsa da atılan adımlar yeterli görülmüyor. 

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius bütçede kendilerine çok az pay ayrıldığını yakın zaman önce belirterek şu ifadelerle tepki göstermişti:

Bu benim için sinir bozucu. Bazı şeyleri bu tehdit seviyesinin gerektirdiği hızda yapamayacağımız anlamına geliyor.

Bağımsız düşünce kuruluşu Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün bu ay yayımladığı rapor, Almanya bu hızla silahlanmaya devam ederse 2004'teki obüs sayısını yeniden yakalaması için yüz yıl geçmesi gerektiğini ortaya koydu. 

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ise radikal sağın yükselişi gibi tehditlere dikkat çekerek şöyle diyor:

Orduya daha fazla para vermemiz gerekiyor diye refah devletinden vazgeçme düşüncesini ölümcül buluyorum. Ülkeyi bir arada tutmak için sosyal harcama gerekli.

AfD'liler de "Ukrayna ve mülteciler, okulda yemek verilmesinden daha mı önemli?" gibi sorular sorarak seçmenleri kendi tarafına çekmeye çalışıyor. 

Dünyanın önde gelen ekonomi gazetesi Wall Street Journal, bu denklemi "silah ya da tereyağı" diye özetliyor.

indyturk

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın