Yeni Günaydın
Geri

Arjantin'de Mpox Alarmı! Yük Gemisi Karantinada!

Arjantin Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Acil Durum Protokolünü devreye soktu.
Arjantin'de Mpox Alarmı! Yük Gemisi Karantinada!
Haberler / Dünya
21 Ağustos 2024 Çarşamba 12:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Arjantinli yetkililer Salı günü Parana Nehri'ndeki bir kargo gemisinin şüpheli bir maymun çiçeği (mpox) vakası tespit edilmesi nedeniyle karantinaya aldığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Arjantin'in iç kesimlerdeki Rosario tahıl limanı yakınlarında bulunan geminin "Hindistan uyruklu mürettebat üyelerinden birinde ağırlıklı olarak göğüs ve yüzünde kist benzeri deri lezyonlarının görüldüğü" konusunda yetkilileri uyardığı belirtildi. Bu kişinin mürettebatın geri kalanından izole edildiği aktarıldı.

Sağlık Bakanlığı şüpheli vakanın ardından Halk Sağlığı Acil Durum Protokolünü etkinleştirildiğini belirtti. Santa Fe eyaletindeki San Lorenzo limanına gitmekte olan gemi Parana Nehri'ne demir atmak zorunda kaldı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ - WHO) geçen hafta aldığı kararla Afrika'da yayılmaya devam eden maymun çiçeği (Monkeypox / Mpox) salgını nedeniyle "küresel acil durum" ilan etti.

Bir gün sonra İsveç'te virüsün daha bulaşıcı olduğu belirtilen Klad Ib varyantı tespit edildi. Afrika dışına yayılmasının ilk işaretiydi. Ardından, Pakistan maymun çiçeği virüsünün ülkede üç kişide görüldüğü ve bu kişilerin Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) geldiklerine dair açıklama yaptı.

Arjantin'de daha önce sekiz mpox vakası belirtilmişti, ancak hiçbiri Klad Ib varyantı değildi.

Maymun çiçeği virüsünün iki alt türü bulunuyor. Orta Afrika'da endemik olan Klad I'in, 2022 küresel maymun çiçeği salgınına neden olan ve AB ülkelerinde dolaşmaya devam eden Klad II'ye göre daha ciddi hastalıklara ve daha yüksek ölüm oranlarına neden olduğu düşünülüyor.

Çok sayıda Afrika ülkesinde şu anda Klad I ve onunla ilişkili Klad Ib adı verilen yeni bir türün salgını ile mücadele ediliyor.

Monkeypox virüsünün neden olduğu hastalık grip benzeri semptomlara ve irin dolu cilt lezyonlara yol açıyor.

Hastalık genellikle hafif seyretmekle birlikte öldürücü olabilirken, çocuklar, hamile kadınlar ve İnsan Bağışıklık Yetmezliği (Human Immunodeficiency Virus-HIV) virüsü taşıyanlar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde komplikasyon riski daha yüksek olduğu görülüyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın