Yeni Günaydın
Geri

Alaattin Aktaş'tan TÜİK'e Hodri Meydan!

"Hadi, var mısınız?"
Alaattin Aktaş'tan TÜİK'e Hodri Meydan!
Haberler / Medya
8 Ağustos 2024 Perşembe 15:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TÜİK ile Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş arasındaki 'enflasyon oranı' polemiği sürüyor. Aktaş, "Bir TÜİK klasiği..." başlıklı yazısında kuruma yanıt verdi

TÜİK'in enflasyon oranıyla ilgili tartışmalar sürerken, Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, kurumun hangi fiyatları esas aldığına dair liste yayınlamıştı. Buna göre TÜİK temmuz ayında zeytinin kilosunu 136 lira, zeytinyağının litresini 116 lira olarak hesaplamıştı.

TÜİK'ten 'şeffafım' savunması
Enflasyon hesabına ilişkin yazılı açıklama yapan TÜİK, bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyenlerin 143 temel başlık içinden bazılarını cımbızla seçtiğini belirtti. TÜİK ayrıca "dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biri" olduğunu savundu.

Aktaş: Bir çağrım var
Aktaş, "Bir TÜİK klasiği..." başlıklı yazısında kuruma yanıt verdi. "TÜİK dün yaptığı “torba açıklamada” benim yazdığım fiyatları yalanlamaya çalıştı ama bunu yaparken aslında beni doğrulamış oldu" diyen Aktaş, özetle şunları yazdı:

"(...) Madde fiyatı sizin olsun; tüm maddelerin fiyat değişimini açıklayın!
TÜİK’in madde fiyatlarını açıklamama konusunda üç temel gerekçesi var:

■ Dünyada hiçbir ülke madde fiyatı açıklamıyor. (Yıllık enflasyonu bizim aylık enflasyonumuz kadar olan ülkede kim madde fiyatını merak eder ki! Herkes bir yıl önceki fiyatı bile biliyordur, niye merak etsinler?)

■ Madde fiyatı açıklanırsa bu kafa karışıklığına yol açıyor. (Açmaz açmaz; hem şimdi daha mı iyi oluyor?)

■ Madde fiyatı açıklamak için bir gün daha fazla çalışmak gerekiyor. (Bu gerekçe zaten ilk iki gerekçeyi çürütüyor, demek ki biraz fazla çalışılsa fiyatlar pekala açıklanabilir, ne diğer ülkelere bakılır, ne kafalar karışır!)

Tüm maddelerin fiyat değişimini açıklayın
Benim de TÜİK’e bir çağrım var: “Madde fiyatları sizin olsun, hadi gelin her ay tüm maddelerin fiyat değişimini açıklayın!” Buna engel bir durum var mı? Domates fiyatını bilmeyelim, tamam; ama domatesin fiyatı TÜİK’e göre ne kadar artmış ya da düşmüş, bunu bilelim. Hadi madem sizin ifadenizle TÜİK dünyadaki en şeff af istatistik kurumlarından biri. Bu aydan itibaren tüm maddelerin fiyat değişimini görelim. Hadi, var mısınız?"


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın