Yeni Günaydın
Geri

Ahmet Ercan'dan Marmara Depremi İçin Kritik Uyarı!

"Oraya sakın gitmeyin, 1 değil 2 deprem bekliyoruz"
Ahmet Ercan'dan Marmara Depremi İçin Kritik Uyarı!
Haberler / Gündem
17 Ağustos 2024 Cumartesi 15:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Prof. Dr. Ercan, olası Marmara Depremi'nde İstanbul'un özellikle Küçükçekmece ve Tekirdağ'ın ciddi risk altında olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye, 17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük depremin yıl dönümünde olası Marmara Depremi’ni konuşmaya devam ediyor. 17 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bu acı olayın ardından, deprem tehlikesi İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nin birçok noktasında hala gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mynet'e yaptığı açıklamalarda, İstanbul’daki en riskli ve en güvenli bölgeleri sıraladı ve olası depremlerin etkilerini değerlendirdi.

'İstanbul'da i̇ki büyük deprem bekleniyor'

Prof. Dr. Ercan, olası Marmara Depremi'nde İstanbul'un özellikle Küçükçekmece ve Tekirdağ'ın ciddi risk altında olduğunu belirtti. İstanbul’daki kişi ve yapı yoğunluğunun fazla olmasına dikkat çeken Ercan, beklenen depremin şiddetinin 6.4 ile 7.2 arasında olacağını ifade etti. Küçükçekmece'nin 25 kilometre güneyinde beklenen ilk depremin 20 ila 35 saniye süreceğini öngören Ercan, ikinci depremin ise Tekirdağ yakınlarında gerçekleşebileceğini ve 30 ila 40 saniye süreceğini belirtti.

'Avrupa Yakası daha fazla risk altında'

Ercan, Avrupa Yakası’nın deprem riskinin yüzde 65, Anadolu Yakası’nın ise yüzde 35 olduğunu ifade etti. Bunun nedenini, Avrupa Yakası'ndaki yapılaşmanın yoğunluğu ve eski yapıların fazlalığı olarak açıklayan Ercan, özellikle Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu ve Bakırköy gibi bölgelerin yüksek risk altında olduğunu vurguladı.

Güvenli bölgeler ve yapısal dönüşüm uyarısı

İstanbul’da en güvenli bölgelerin kuzeyde yer aldığını belirten Ercan, şehirdeki yerleşimin kuzeye doğru yayılmasının riskleri artırdığını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul gibi projelerin deprem riskini artırabileceğini belirten Ercan, İstanbul’un yapısal dönüşümünün acilen tamamlanması gerektiğini söyledi.

'Oraya gi̇tmeyi̇n' dedi̇ği̇ yer neresi̇?

Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa Bingöl'de Adapazarı'nda olur. Teke Adası'nın güneybatısında olur, Rodos'a bakan kesminde. Hatay Hatay dedik oldu. Kahramanmaraş'ı 3 yıl önceden söylemiştik ama bunları söylemenin bir anlamı yok.

Deprem felaketi nasıl önlenir?

Depremlerin bir doğa olayı olduğunu ancak Türkiye’de yoksul kesimlerin bu felaketten en çok etkilenenler arasında yer aldığını belirten Ercan, ekonomik koşullar düzeltilmeden depremlerin felakete dönüşmesinin önlenemeyeceğini ifade etti. İstanbul'da zengin semtlerde dönüşüm yapılırken, yoksul bölgelerde bu çalışmaların yetersiz kaldığını söyledi.

'Felaket kaçınılmaz olabilir' uyarısı

Prof. Dr. Ercan, olası Marmara Depremi'nin etkisinin, 1999 depreminden daha büyük olabileceğini belirterek, yapı ve nüfus yoğunluğuna dikkat çekti. Ercan, İstanbul'da yerleşim teşviklerinin durdurulması gerektiğini, aksi halde büyük bir felaketin kaçınılmaz olabileceğini dile getirdi.

Hatay'da bi̇r deprem daha bekleni̇yor mu?

"Hatay'da bir büyük deprem beklemiyorum. O deprem oldu orası kırıldı artık. Asi'nin etrafı tehlikeydi ama yapılaşma oldu."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın