Yeni Günaydın
Geri

ABD'li İstihbaratçılardan 'Savaş Mühimmatı' Açıklaması!

"Sivil kayıplar açısından çok ciddi sorun oluşturuyor"
ABD'li İstihbaratçılardan 'Savaş Mühimmatı' Açıklaması!
Haberler / Dünya
14 Aralık 2023 Perşembe 15:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ABD'li istihbaraçlılar, İsrail ordusunun Gazze savaşında kullandığı mühimmatların neredeyse yarısının güdümsüz olduğunu öne sürdü. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li istihbarat yetkilileri, ülkenin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e, İsrail ordusunun Gazze'de kullandığı yaklaşık 29 bin havadan karaya silah mühimmatının yüzde 40 ila 45'inin güdümsüz olduğunu söyledi. 

Güdümsüz mühimmatlar rüzgar, ısı, nem gibi atmosfer etkilerinden dolayı hedeflerinden sapabiliyor. Haberde, isabet hassasiyeti düşük bu mühimmatların özellikle Gazze Şeridi gibi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılmasının, sivil kayıpların artmasına yol açabileceğine dikkat çekildi. 

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü'nde çalışan patlayıcı uzmanı Brian Castner, güdümsüz bombalarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: 

Şoke oldum ve çok endişeliyim. Hedefi isabetli şekilde vurduğunda bile bu bombaları kullanmak tehlikeli. Eğer mühimmatların isabet hassasiyeti düşükse ve bunların İsrail ordusunun belirlediği hedefleri vurup vuramadığı bile bilinmiyorsa, bu sivil kayıplar açısından çok ciddi sorun oluşturur.

Eski Birleşmiş Milletler askeri analisti Marc Garlasco da güdümsüz mühimmatların büyük sivil kayıplar yaşanmasına neden olabileceğini söyledi. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Nin Dinar, CNN'in yorum talebine "Kullanılan mühimmatlarla ilgili bilgi paylaşamayız" yanıtını verdi.

Haberde, ABD ordusunun İsrail'e güdümsüz Mk82 bombalarından 5 bin tane gönderdiği bilgisi de paylaşıldı. Ancak ABD'nin bu bombaların isabet hassasiyetini artıracak teçhizatı da İsrail ordusuna gönderdiği ifade edildi. 

Buna ek olarak İsrail'in Gazze'deki hava bombardımanlarında ABD üretimi güdümsüz M117 bombalarını kullandığına da dikkat çekildi.

ABD'li yetkililer, İsrail'in "dalış bombardımanı" adı verilen bir taktikle bombaları güdümlüymüş gibi kullanabildiğini savundu. Buna göre savaş uçakları Gazze'deki hedeflere yaklaşıp bombaları bırakarak, bunların isabet hassasiyetini artırıyor.

CNN, söz konusu değerlendirmelerin, FBI ve CIA dahil 16 istihbarat kurumunun bağlı olduğu ABD İstihbarat Topluluğu tarafından yapıldığını aktardı.

Amerikalı istihbaratçıların iddiaları, Gazze'daki savaşta Tel Aviv ve Washington yönetimi arasındaki anlaşmazlığın arttığı bir dönemde paylaşıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, salı günkü açıklamasında "İsrail'in ayrım gözetmeksizin yaptığı bombardımanlarla uluslararası kamuoyunun desteğini kaybettiğini" söylemişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise uluslararası destek olsun olmasın Gazze'ye saldırıları sürdüreceklerini bildirmişti. Cohen, mevcut aşamada ateşkesin Hamas'ın elini güçlendireceğini savunarak, savaşı sürdüreceklerini ifade etmişti.

Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü de kadın 18 bin 608 kişi öldürülürken, yaralı sayısı 46 bini geçti.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 445'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, BBC

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın