Yeni Günaydın
Geri

ABD Başkanı Biden'dan Yeni Gaflar!

Zelenskiy'e 'Putin' dedi, Harris ile Trump'ı karıştırdı
ABD Başkanı Biden'dan Yeni Gaflar!
Haberler / Dünya
12 Temmuz 2024 Cuma 17:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden, NATO zirvesinde Ukrayna Devlet Başkanı'nı kürsüye davet ederken Zelenskiy yerine Rusya Devlet Başkanı Putin'in ismini söyledi.

Konuşmada Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sahnede yanında beklerden "Baylar bayanlar, Başkan Putin" dedi.

Saniyeler içinde hatasının farkına varan Biden, "Başkan Putin mi? Başkan Zelenskiy. Putin'i yenmeye çok odaklanmışım" dedi.

Biden, bu gafının ardından, daha önceden planlanmış olan basın toplantısında da başkan yardımcısı Kamala Harris yerine bir kez Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın ismini kullandı.

Başkan Yardımcısı Harris'in aday olması durumunda Trump'ı yenip yenemeyeceği hakkındaki görüşleri sorulan Biden, "Başkanlık için uygun olduğunu düşünmesem Trump'ı başkan yardımcısı olarak seçmezdim" dedi.

Donald Trump ise sosyal medya platformu Truth üzerinden bir paylaşım yaparak Biden'ın gafıyla dalga geçti, aynı zamanda Harris'in başkanlık için yeterli olmadığını da ima etti.

Biden ise ona X üzerinden yanıt vererek, "İkisi arasındaki farkı biliyorum; biri savcı [Harris], diğeri ise bir suçlu" yazdı.

Yaklaşık bir saat süren basın toplantısında Biden'a sorulan soruların önemli bir kısmı başkan adaylığıyla ilgiliydi.

81 yaşındaki Biden Kasım ayındaki başkanlık seçiminde yarıştan çekilmeyeceğini tekrarlayarak, "Bu iş için en uygun insan benim. [...]Yavaşlarsam, bir işi yapamazsam bu (aday olmamam gerektiğinin) işareti olur ama şu ana kadar hiç böyle bir belirti yok" dedi.

Bu son gafların, yaşından ötürü Kasım ayındaki başkanlık seçiminde Demokrat Parti'nin adayı olmaktan vazgeçmesi baskılarıyla karşı karşıya olan Biden'ı daha da zor durumda bırakması olası.

Geçen ay Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'la çıktığı televizyon mülakatındaki zayıf performasının ardından, Demokrat Parti içinden isimler Biden'a adaylıktan çekilmesi için çağrıda bulunuyor.

Washington, son üç gündür NATO'nun 75. yıl zirvesine ev sahipliği yapıyordu.

Demokrat Parti içinden "çekil" çağrıları

Basın toplantısının bitmesinden dakikalar sonra, Biden'a kendi partisinden yapılan adaylıktan çekil çağrılarına yenileri eklendi.

Şu ana kadar 20'ye yakın Demokrat Kongre üyesi, Biden'ın kenara çekilmesi gerektiğini savunan açıklamalar yaptı.

Biden ise basın toplantısında, gelecek ay yapılacak Demokrat Parti kongresinde kendisini resmi olarak partinin başkan adayı olması için destekleyecek delegelerin fikirlerini değiştirmekte özgür olduğunu söyledi ve sonrasında dalga geçer bir şekilde fısıldayarak "Bu olmayacak" dedi.

Biden ayrıca ekibinden gelen veriler, kendisinin seçimi kazanamayacağını gösterse çekilmeyi düşüneceğini, ama kamuoyu yoklamalarının seçim yarışının hâlâ başabaş olduğunu gösterdiğini ekledi.

'Putin' gafı Rus medyasında

Rusya medyasında da Biden'ın Putin gafı geniş şekilde yer buluyor.

BBC İzleme Servisi'nin aktardığında göre NTV televizyonu konu ile ilgili yayınında, zirveye katılan liderlerin aklında "Biden'ın başkanlık döneminin sonunu görüp göremeyeceğinin" bulunduğunu savundu.

Rossiya kanalındaki haberde ise Biden'ın "Başkan Putin" gafının "ABD'nin beslemeleri tarafından görmezden gelinmeye çalışıldığı" iddia edildi.

BBC İzleme Servisi'nin Rusya editörü Vitaliy Shevchenko, yapılan yayınlarda ABD demokrasisinin büyük bir gerileme içinde olduğu vurgusunun dikkat çektiğini aktarıyor.

Bu arada NATO zirvesi sonrası dünya liderleri de Biden'ın performansı ile ilgili sorularla karşı karşıya kalıyor.

Fransa lideri Emmanuel Macron söz konusu gaf için "dil kayması" yorumunu yaptı ve Biden'ın konulara hakim olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise İngiliz basınının sorularına direkt olarak yanıt vermedi ve "Herkes bu iki günde burada neler başardığımıza odaklanmalı" dedi.

Kasım ayındaki başkanlık seçimi eksenli tartışmalar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da soruldu.

Erdoğan, "Bizler de Türkiye olarak, Türk siyasetinin içerisinde olan bir insan olarak, en hayırlı kararı verecek olan Amerika delegesinin vereceği bu kararı izleyeceğiz. Kasım ola, hayır ola" yanıtını verdi.


BBC Türkçe

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın