Yeni Günaydın
Geri

ABD, X'teki 'Rus Bot Çiftliğini' Çökerttiğini Açıkladı!

Adalet Bakanlığı, X üzerinden propaganda yayan yüzlerce sahte hesap tespit etmiş
ABD, X'teki 'Rus Bot Çiftliğini' Çökerttiğini Açıkladı!
Haberler / Dünya
11 Temmuz 2024 Perşembe 15:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ABD Adalet Bakanlığı, "yapay zeka destekli" Rus bot çiftliğinin bir parçası olduğunu iddia ettiği yüzlerce X hesabına yönelik sıkı önlemler aldığını bildirdi.

Adalet Bakanlığı, sahte hesapların Amerikalılara aitmiş gibi görünmek üzere tasarlandığını ve Ukrayna'daki savaşla ilgili "Rus propaganda içerikleri paylaştığını" söyledi.

Salı günü mührü açılan bir yeminli ifadede, Rusya hükümetini destekleyen mesajları öne çıkarmak için kullanıldığı ileri sürülen 986 sosyal medya hesabının ve iki alan adının ele geçirildiği açıklandı.

Yeminli ifadeye göre Adalet Bakanlığı, Kanada Siber Güvenlik Merkezi (Canadian Centre for Cyber Security) ve Hollanda polisinin yürüttüğü soruşturma, "sosyal medya botu çiftliğinin kurulmasını ve yürütülmesini sağlayan bir yazılım geliştirilmesine öncülük edenin" Rusya devlet kanalı RT'nin haber istasyonundan bir genel yayın yönetmeni yardımcısı olduğunu tespit etmiş.

Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, "Bugünkü eylem, Adalet Bakanlığı'nın ve ortaklarımızın, Rus hükümeti aktörleri ve ajanlarının yapay zeka kullanarak dezenformasyon tohumları ekmesine ve Amerikalıları ayrıştırmasına izin vermeyeceğini gösteriyor" dedi.

Adalet Bakanlığı, sözümona bot çiftliğinin "geniş ölçekte bilgi yaymak" ve Rus devleti kanalının "sosyal medyadaki erişimini" artırmak için kullanıldığını iddia etti.

Bot çiftliğinin arkasında olduğu öne sürülen RT genel yayın yönetmeni yardımcısı, Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) 2023'te kurduğu bir özel istihbarat teşkilatında yer alıyor. Adalet Bakanlığı'na göre teşkilat "bot çiftliğinin ürettiği dezenformasyonu sosyal medya aracılığıyla yaymak da dahil olmak üzere, FSB ve Rus hükümetinin misyonunu ileri taşımayı" amaçlıyor.

FBI direktörü Christopher Wray, "Rusya, bu bot çiftliğini yapay zekayla üretilen yabancı dezenformasyonu yaymak için kullanmayı, yapay zeka yardımıyla faaliyetlerinin ölçeğini büyüterek Ukrayna'daki ortaklarımızı zayıflatmayı ve jeopolitik söylemleri Rus hükümetinin lehine çevirmeyi amaçlıyordu" dedi.

Bugünkü eylemler Rus sponsorluğundaki üretici yapay zeka destekli sosyal medya botu çiftliğinin sekteye uğramasında bir ilki temsil ediyor.

"Sahte sosyal medya hesapları biyografik bilgilere, siyasi ideolojilere ve konuma sahip "personalarla" yaratılmış. Örneğin hesaplardan biri, Minneapolisli bir "mutlak ifade özgürlüğü savunucusu" ve Bitcoin meraklısı olduğunu beyan ediyormuş.

Adalet Bakanlığı, yapay zeka yazılımı sözümona bot çiftliğinin sahte X hesapları için kolayca "personalar" yaratmasına olanak sağladığını ileri sürdü.

Independent Türkçe


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın