Yeni Günaydın
Geri

1 Milyar Dolarlık Hedef: Tayland Esrarı Yasallaştırıyor mu?

Tayland hükümeti esrar kullanımını düzenleyecek yeni yasayı devreye sokacak
1 Milyar Dolarlık Hedef: Tayland Esrarı Yasallaştırıyor mu?
Haberler / Dünya
24 Temmuz 2024 Çarşamba 13:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tayland Başbakan Yardımcısı Salı günü yaptığı açıklamada, hükümetin önceki politikasından U dönüşü yaparak esrarı narkotik listeye yeniden yazmak yerine tıbbi kullanım için düzenleyeceğini söyledi.

Başbakan Srettha Thavisin, Tayland'ın Asya'da marihuanayı yasallaştıran ilk ülkelerden biri olmasından sadece iki yıl sonra, 2024 sonunda esrarı yasadışı ilan etme sözü vermişti.

Uygun yasalar ve kurallar olmaksızın marihuananın suç olmaktan çıkarılması sonucunda eğlence amaçlı kullanımda patlama yaşandı, onbinlerce esrar kafe açıldı ve halk, esrarın kötüye kullanımına dair endişelenmeye başladı.

Başbakan Yardımcısı Anutin Charnvirakul, hükümetin artık esrar endüstrisini düzenlemek için yasa taslağı planlarını görüşeceğini söyledi.

Başbakan yardımcısına göre, Thavisin mayısta esrarın yeniden narkotik listesine alınacağını söyledi ancak artık mevzuatın atılması gereken uygun adım olduğunda hemfikir.

Anutin, Başbakan ve Sağlık Bakanı Somsak Thepsutin'le yaptığı görüşmenin ardından "Başbakana bu konuyu değerlendirdiği ve bir yasa çıkarmaya karar verdiği için teşekkür ediyorum" dedi.

Tayland marihuananın yerel perakende sektöründe hızlı bir büyümeye şahit oluyor. Bu endüstrinin 2025 itibarıyla 1,2 milyar dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor.

Toplantıda yer alan Başbakan Genel Sekreteri Prommin Lertsuridej, Reuters'a, "Bu bir kanun meselesi olacak ve halihazırda bir kanun taslağının bulunduğu parlamentoda tartışılacak" diye konuştu.

Narkotik olup olmadığı parlamentoya bağlı.

Esrarın 2022'de yasallaştırılmasına Anutin'in Bhumjaithai Partisi öncülük etmişti. Bhumjaithai Partisi, kalesi olan yoksul kuzeydoğuda çiftçilere esrarın yeni bir ihracat ürünü olacağı sözünü vermişti.

Hükümet işleri danışmanlık şirketi Vero Advocacy'nin yönetici ortağı Nattabhorn Buamahakul, son gelişmenin hükümetteki partiler arasında karmaşık esrar meselesinde artık daha iyi bir koordinasyon olduğunu gösterdiğini söyledi.

Nattabhorn, "Politikanın tersine çevrilmesi, hükümetin kurulduğu geçen yıla kıyasla koalisyon partileri arasında daha büyük bir uyumu yansıtıyor" dedi.

Bir önceki hükümet döneminde marihuanayla ilgili bir yasa tasarısı meclise sunulmuş ancak geçen yıl yapılan seçimler öncesinde parlamento oylama yapılmadan feshedilmişti.

Srettha'nın savunduğu gibi eğlence amaçlı esrar kullanımını engellemek için adım atılıp atılmayacağı hemen belli olmadı.

Esrarın yasaklanması için önerilen düzenlemeler halihazırda harekete geçirilmiş durumda ancak Narkotik Kontrol Kurulu üyesi olan başbakan yardımcısı plana karşı oy kullanacağına söz verdi.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın