Yeni Günaydın
Geri

'Kültürel Kimliklerinin Merkezinde Futbol Var'

Almanya'daki Türklerin milli takıma desteği Amerikan basınında
'Kültürel Kimliklerinin Merkezinde Futbol Var'
Haberler / Spor
22 Haziran 2024 Cumartesi 22:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Maç öncesinde Dortmund'daki stadyumun önünde Türkiye'yi destekleyen taraftarlar toplanmıştı

Amerikan gazetesi New York Times (NYT), Almanya'daki Türklerin Euro 2024'te Türkiye'ye nasıl destek verdiğini yazdı.

Haberde, Türkiye Milli Futbol Takımı'nın Gürcistan'ı 3-1 mağlup etmesinin ardından Almanya'da büyük sevinç yaşandığı belirtildi.

18 Haziran'da BVB Dortmund Stadyumu’nda oynanan maçtaki galibiyetin ardından futbolseverlerin sokakta yaptığı kutlamalarla "Berlin'in kırmızı bir denize dönüştüğü" ifade edildi.

Almanya'da Türklerin en çok yaşadığı Berlin, Köln ve Hamburg şehirlerinde milli takıma büyük destek verildiği belirtildi.

Ülkede yaklaşık 3 milyon Türkün yaşadığına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı: 

Bu kişilerin kültürel kimliklerinin merkezinde futbol var. Almanyalı Türkler genellikle bir Alman bir de Türk takımı tutuyor: Schalke ve Fenerbahçe, Hamburg ve Galatasaray, Hertha Berlin ve Beşiktaş.

Dortmund Teknik Üniversitesi'nden akademisyen Aladin El-Mafaalani, "Türk göçmenlerin farklı nesillerini birbirine bağlayan şeylerden biri de Türk futbolu" dedi. 

Essen'deki Türkiye Araştırmaları Merkezi'nden Yunus Ulusoy, futbolun birleştirici bir gücü olduğuna işaret ederek şu değerlendirmeyi paylaştı: 

Bu ortak bir kimlik ve topluluk yaratıyor. Neredeyse herkes bir Türk takımının taraftarı, ben Trabzonspor taraftarıyım. Aynı zamanda da bir Alman takımının, Borussia Dortmund'un taraftarıyım.

Köln'de "küçük İstanbul" diye bilinen Keupstrasse mahallesinde yaşayan Kerem, İlkay Gündoğan ve Mesut Özil gibi Türk asıllı Alman futbolcuların gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Kerem, "Gündoğan ve Özil gibi oyuncular bizim için birer kahraman. Ülkenin geri kalanına hem Alman hem de Türk olunabileceğini gösteriyorlar" ifadelerini kullandı.

Haberde, Gündoğan'ın Almanya Milli Takımı'nın kaptanlığını yaptığına da işaret edildi.

Özil ve Gündoğan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 2018'de görüşüp fotoğraf çektirmesinin o dönem Almanya'da tartışma yarattığı da hatırlatıldı. 

Radikal sağcı Almanya İçin Alternatif'in (AfD) spor komitesi üyesi Jörn König, o dönem yaptığı açıklamada, Özil ve Gündoğan'ın Alman milli takımından atılmasını talep ederek şunları söylemişti: 

Ülkemizle gurur duyan milli oyuncular var. Özil ve Gündoğan, Türkiye Cumhurbaşkanı'ndan ziyade Alman vatanına daha fazla saygı gösteren oyuncular için milli takımda iki kişilik yer açmalı.

Ulusoy, Almanya'da özellikle üçüncü kuşak Türkler arasında ırkçılığa dair korkuların sürdüğüne işaret ederek "Almanya'daki geleceklerinden ve bu ülkede istenip istenmediklerinden endişe duyuyorlar" dedi. Almanya'da Türkiye'deki seçimlerde oy kullanabilecek kayıtlı yurttaş sayısı yaklaşık 1,5 milyon. Haberde, geçen yılki genel seçimlerde Almanya'daki Türklerden Erdoğan'a yaklaşık yüzde 67 oranında oy çıktığı hatırlatıldı. Türkiye'deyse bu oran yaklaşık yüzde 52'ydi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın