Yeni Günaydın
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sev Ya da sevme dövme artık küresel fenomen 
Joyce Çiğdem Canbakış
YAZARLAR
20 Temmuz 2023 Perşembe

Sev Ya da sevme dövme artık küresel fenomen 

Sağıma bakıyorum dövme, soluma bakıyorum dövme. Sanırım bembeyaz kalan bir ben kaldım. Beni de yakında antika niyetine müzelere kaldırırlar sanırım. Şaka bir  yana gencinden yaşlısına ne kadar çok seveni var dövmenin. Yeni bir şey değil! Tarihi ve sanat ve kültürdeki görünümleri bile kalın bir kitabı dolduracak kadar geniş. 

Polinezyalılar, İngilizce konuşan dünyaya Samoaca “tatau” kelimesinden türetilen “dövme” kelimesini verdiler. Sonra zamanımıza kadar bu bir kültür olarak geldi. En eski kanıtı, Japonya'daki MÖ 5000'e tarihlenen mezarlarda keşfedilen dövmeli yüzleri olan kil figürinlerde bulundu.

Sıkı durun , Eski Mısır'daki mumyalarda da dövmeler bulundu. Özellikle de yüksek rütbeli kadınlarda . Romalılar, erken dönem Kelt kabilelerinden birine kelimenin tam anlamıyla “boyalı insanlar” anlamına gelen Pict adını verdiler.  Zaman içinde hacılar, seyahatlerini anmak için görüntülerle dövülecekti.  Polinezya'da yüksek rütbeli Samoalı kadınlar dövmeler yapardı. 

Bu kadar tarihi süreci olan bir kültür için beni müzeye değil uzaya atın arkadaşlar.

Lady Viola (Ethel Martin) “Dünyanın En Güzel Dövmeli Kadını” olarak bilinir ve kendisi de bir dövme sanatçısı. Yetmişli yaşlarına kadar çalıştı.  Dikkat ! Dövme makinesi olmadan tamamen elle yapılan bir dövmenin değeri paha biçilmez !

 Araştırmalara göre şu anda 4 kişiden 1'inin hatta 3 kişiden 1'inin dövmesi olduğu tahmin ediliyor.  Dövme artık toplumsal bir norm olma yolunda olduğu söylenebilir mi?

Dövmeleri ile ünlü ünlüler geliyor akla. Sanırım başı Angelina Jolie çekiyor. Sizce ? 

Aktris Megan Fox, göğüs kafesine Nietzsche'den bir alıntı yazdırdı: "Müziği duyamayanlar dans edenleri deli sandılar".  Ancak, ünlü vücut sanatının kraliçesi kesinlikle Angelina Jolie.  Birden fazla dövme yaptırarak, kabile ejderha motifini popüler hale getirdi ve geleneksel şekilde iğneler, ilahiler ve kutsamalarla boyanmış bir Tay kaplanı var.

Rihanna 

Göğüs kafesinde Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin ve göğsünde Tanrıça İsis'in bir görüntüsü var.  Ayak bileğindeki olağandışı şahin dövmesi, New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nde bulunan MÖ 4. yüzyıldan kalma bir hiyeroglif kakmadan esinlenmiş. Genellikle "silah biçimli" dövme olarak anılır, aslında çok daha olumlu bir anlamı vardır - şahin, her sabah güneşin doğmasını sağlayan Mısır tanrısı Horus Behdety'yi temsil eder. 

Küçük Selena Gomez 

Kalçasında dua eden ellerin büyük bir dövmesini ortaya çıkardığında Twitter ve Instagram alev alev yandı.

Janis Joplin

Vücut sanatı Batı'da moda olmadan önce ve birçok şehirde dövme yasaklanırken, geç, büyük Janis Joplin, sanatçı Lyle Tuttle tarafından boyandı.  Kadınların kurtuluşunu temsil eden dekoratif bir sembol, 1960'ların sonlarında bileğine dövüldü.

 Film Kültüründe dövmenin sürecine bakalım istiyorum. Akla ilk gelenlerden biri kesinlikle Ejderha Dövmeli Kız . Peki ya Memento'daki Guy Pearce?  Hafızasını kaybetmiş araştırmacı, vücudundaki dövmeler şeklinde kendine notlar yazar.  Ve Night of the Hunter'daki Aşk/Nefret parmaklarıyla çılgın, kötü Robert Mitchum'u kim unutabilir?

 Londra'daki Wellcome Koleksiyonu, koleksiyonunda 300'den fazla dövme parçası ile çeşitli dövme örneklerine sahiptir.  Amsterdam Dövme Müzesi, ne yazık ki birkaç yıl önce kapılarını kapattı, ancak dövme meraklıları hala dövme salonunu ziyaret edebiliyor.  Ayrıca çevrimiçi dünyada, Vanishing Tattoo, Triangle Tattoo ve The Tattoo Archive'da bir bilgi hazinesi var.

Edebiyat, güzel sanatlar her türlü alanda dövmeyi ilişkilendirebiliyoruz. Bunca bilgiden sonra kendime soruyorum. Sevgili Çiğdem dövme için kendine bir şans vermeli misin ? Cevabım net HAYIR

Sevgiler

Çiğdem Canbakış

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın