Uzmanlar, iş hayatında başarılı olmak isteyen Z kuşağından gençlerle tavsiyelerini paylaştı.
Pandemiden bu yana hibrit ve uzaktan çalışma sistemleri, iş dünyasında önemli dönüşümler yarattı.
ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu'na göre, 1997- 2012'de doğan Z kuşağının 2032'e kadar işgücünün yüzde 32'sinden fazlasını oluşturması bekleniyor.
Amerikan gazetesi Washington Post'un haberinde, Z kuşağının önemli bir bölümünün pandemi nedeniyle staj ve yüzyüze çalışma fırsatlarını kaçırdığına dikkat çekiliyor.
Gazetenin görüştüğü uzmanlar, iş hayatına adapte olmak isteyen gençlerle şu tavsiyeleri paylaşıyor:
Soru sormaktan korkmayın
Uzmanlar, işteki ilk günlerinde gençlerin diğer çalışanlarla iletişime geçerek kafalarına takılanları sormaktan çekinmemesi gerektiğini söylüyor.
İnsan kaynakları (İK) birimleri için yazılımlar geliştiren Paycour firmasından Paaras Parker şu tavsiyeyi paylaşıyor:
Bundan ilk etapta rahatsız olabilirsiniz fakat soru sormazsanız çevrenizdekiler bir problem yaşadığınızı anlayamaz.
Starbucks ve Coach gibi şirketlerde 25 yıldan uzun süredir İK uzmanı olarak çalışan Traci Wilk de "Ne olursa olsun soru sorun ve geri bildirim alın" diyor.
Yapay zekaya dikkat edin
Her işyerinin yapay zeka destekli yazılım kullanmaya yönelik farklı yaklaşımı olabilir. Uzmanlar, gençlerin işe girdiğinde bununla ilgili net bilgiler edinmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Video teknoloji şirketi Neat'in CEO'su ve Zoom'un eski yöneticisi Janine Pelosi şunları söylüyor:
Yapay zekayı işinizi yapacak değil, size destek sağlayacak bir araç olarak görün.
Düşüncelerinizi paylaşın
Uzmanlar, işyerine yeni fikirlerle ve bakış açılarıyla giren gençlerin, düşüncelerini paylaşmaktan çekinmemesi gerektiğini belirtiyor.
Stanford Üniversitesi'nden Matt Abrahams, gençlerin bazı süreçleri iyileştirebilecek yorumlarının önemli olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanıyor:
Bazı şeyleri ilk kez görüyorsunuz ve bunu vurgulayabilirsiniz. Getirdiğiniz değere odaklanın.
Kendinizi vazgeçilmez kılın
Wilk, işkolu fark etmeksizin çalışma hayatına atılan gençlerin ekstra çaba sarf ederek kendilerini ön plana çıkarması gerektiğini söylüyor.
İK uzmanı, çevrimiçi toplantılarda kameralarını açmaktan ve yanlış gördükleri davranışlara karşı ses çıkarmaktan çekinmeyerek gençlerin ekibin aktif bir üyesi olması gerektiğini belirtiyor.
Pelosi ise gençlerin fazladan görevler alıp bazı işler için gönüllü olarak hem kendilerine güvenlerini tazeleyebileceğine hem de işyerinin gözde çalışanlarından biri haline gelebileceğine işaret ediyor.