Yeni Günaydın
Geri

Yemek Yemek mi Seks mi?

Farelerle yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Yemek Yemek mi Seks mi?
Haberler / Yaşam
11 Mart 2023 Cumartesi 04:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Farelerle yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Bilim insanları, orta derecede aç farelerin yemek yemek yerine seksi tercih ettiğini ortaya çıkardı.

Cell Metabolism dergisinde yayınlanan bir araştırmada bilim insanları, aç farelerin beyinlerinin iştahı bastıran bir hormon olan leptin ile uyarıldığında, yeme-içme yerine karşı cinsle etkileşime girmeyi seçtiğini buldu.

Almanya'daki Köln Üniversitesi Kliniği'nde sinirbilimci olan kıdemli yazar Tatiana Korotkova, "Bir seferde yalnızca bir davranışı takip edebiliyoruz, bu nedenle beynimizin en ödüllendirici davranışın ne olacağını veya en acil ihtiyacımızın ne olacağını bir şekilde hesaplaması gerekiyor" diyor.

Korotkova'nın ekibi, yeme, içme, sosyalleşme ve çiftleşme gibi doğuştan gelen davranışların hiyerarşisini aydınlatmak için beynin ana “beslenme merkezlerinden” biri olan lateral hipotalamustaki nöronları gözlemledi ve uyardı.

Araştırmacılar, leptin reseptörlerini taşıyan nöronlara ve açlık ve susuzlukla bağlantılı iki hormon olan nörotensin üreten nöronlara odaklandılar.

Şaşırtıcı bir şekilde, bu nöronların sosyal davranışa rehberlik etme ve farelerin beslenme ve sosyal ihtiyaçlarını dengelemelerine yardımcı olma ile de ilgili olduklarını keşfettiler.

Aynı zamanda Köln Üniversitesi'nde bir sinirbilimci olan, araştırmanın yazarlarından Anne Petzold, "Yan hipotalamusun beslenmeyi, sosyal davranışlarla ilişkilendirdiğini bulmak bizi hayrete düşürdü" diyor. "Leptin reseptörü nöronlarını aktive etmek, farelerin akut açlığa veya susuzluğa rağmen sosyal etkileşime öncelik vermesini sağlıyor. Bu biyolojik olarak mantıklı çünkü çiftleşmek için partner bulmak her zaman kolay değil, bu nedenle kişinin çiftleşmeye dahil olabilmesi için açlığı veya susuzluğu görmezden gelmesi gerekiyor" dedi.

Araştırmacı ekip, farelerin önceliklerinin açlık seviyelerine göre nasıl değiştiğini görmek için yiyeceğe sınırsız erişimi olan farelerin davranışlarını "akut aç" fareler (yiyecekleri bir gecede kısıtlanmış) ve "kronik olarak aç" fareler (yiyecekleri tükenmiş) ile karşılaştırdı (5 gün süreyle yiyecekleri kısıtlandı).

Leptin reseptörü nöronlarının, fareler yemek yediklerinde inhibe edildiğini ve karşı cinsten farelerle (potansiyel eşler) etkileşime girdiklerinde aktive olduklarını, ancak aynı cinsiyetten farelerle etkileşime girdiklerinde aktive olmadıklarını buldu.

Daha sonra araştırmacılar, nöronları seçici olarak uyarmak için ışık ve kimyasal sinyaller kullandılar; bu, bu aktivasyonun farelerin davranışını değiştirip değiştirmediğini ve nasıl değiştirdiğini gözlemlemelerini sağladı.

Leptin stimülasyonunun, genellikle yemek yemekten çok sosyalleşmeyle ilgilenen tok farelerin davranışları üzerinde çok az etkisi oldu, ancak araştırmacılar akut aç farelerin leptin reseptör nöronlarını aktive ettiklerinde öncelikleri değişti: Fareler yemeğe daha yavaş yaklaştılar, daha az yediler. Ve potansiyel eşlerle sosyalleşmek için daha fazla zaman harcadı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın