Yeni Günaydın
Geri

Yapay Zeka Yaratıcı Sanatçıları Nasıl Etkileyecek?

Manşetler yapay zeka (“AI”) hakkında hikayelerle dolu. Görünüşe göre AI çok kısa bir süre içinde bilim kurgudan gerçeğe geçti.
Yapay Zeka Yaratıcı Sanatçıları Nasıl Etkileyecek?
Haberler / Teknolojik
14 Mart 2023 Salı 18:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bugünlerde manşetler yapay zeka (“AI”) hakkında hikayelerle dolu. Görünüşe göre AI çok kısa bir süre içinde bilim kurgudan gerçeğe geçti. Open AI’ın ChatGPT uygulamasından Google’ın MusicLM müzik oluşturma aracına kadar gelecek şimdi. Birkaç on yıl önce, dijital haklar ve telif hakları üzerindeki mücadele, nüfusun yalnızca nispeten küçük bir bölümünü ilgilendiren bir yan gösteriydi. Ancak artık herkes çevrimiçi, yani kendinizi bir yaratıcı olarak görmeseniz bile yazdığınız, yayınladığınız veya paylaştığınız materyal bir AI motorunun parçası olabilir ve hiç hayal etmediğiniz şekillerde kullanılabilir. Örneğin, müşterilerimden birkaçı son zamanlarda yapay zeka tehdidi ve yapay zekanın yazarlara, sanatçılara (iyi grafik sanatçılar) ve ayrıca şarkı yazarları ve müzisyenlere karşı oluşturabileceği tehdit hakkında endişelerini dile getirdi…

Yapay zekanın arkasındaki teknoloji karmaşıktır, ancak en temelinde, yapay zeka motorları çok büyük veri kümelerini alır ve bunları daha sonra önerilerde bulunabilen ve hatta kod, resim veya metin oluşturabilen yazılımları eğitmek için kullanırlar. Bazen motorlar, bir web sayfasında ne olduğunu öğrenebilmek ve onu arama sorguları için kataloglayabilmek için bu veri kümeleri için web’i tarıyor; diğer zamanlarda, AI motorları, kısmen kullanıcılarının kendi platformlarında yayınladıkları metin, fotoğraflar ve videolardan oluşan devasa özel veri kümelerine erişebilir. Onlarca yıl önceki müzik korsanlığı davalarının aksine, AI motorları kullandıkları verilerin kopyalarını oluşturup aynı adla dağıtmıyor. Şimdilik yasal sorunlar, verilerin motorlara nasıl girdiği ve bu verileri kimin kullanma hakkına sahip olduğu ile ilgili.

AI motorları, yazarların ve temeldeki materyallerin yaratıcılarının haklarını ihlal ediyor

AI savunucuları, Google’ın yazarlara karşı (çok sayıda kitabı kataloglayan ve alıntılayan kitap dizini nedeniyle şirkete dava açan yayıncılar) kazandığı uzun bir mahkeme mücadelesinin de onayladığı gibi, AI motorlarının mevcut veri kümelerinden izin almadan öğrenebileceğini çünkü öğrenmeye karşı bir yasa olmadığını ve bir veri kümesini tamamen farklı bir şeye dönüştürmenin yasa tarafından korunduğunu savunuyorlar. AI’ya karşı olanlar, AI başkaları tarafından oluşturulan orijinal materyali kullanacaksa, AI motorlarının orijinal yazardan veya yaratıcıdan veya telif hakkına sahip olan kişiden bir lisans alması gerektiğini savunuyorlar. Aksi takdirde, yapay zeka motorları, temeldeki malzemelerin izinsiz kullanımı yazarlarının ve yaratıcılarının haklarını ihlal ediyor ve sonuçta, başka türlü var olamayacak yapay zeka  ürünü, temeldeki çalışmanın tam bir kopyası olmasa bile (müzikte “örneklemeyi” düşünün),  sanatçıların veya yaratıcıların geçimini sağlama becerileriyle rekabet ediyor.

AI tarafından oluşturulan eserler için telif hakkı yok

Şu an itibariyle, ABD Telif Hakkı Bürosu, AI kullanılarak oluşturulan herhangi bir yazarlık çalışmasında telif hakkı kaydını kabul etmeyeceğini belirtti. Bununla birlikte, orijinal yazarların çalışmaları yeni bir AI çalışmasına dahil edildiğinde (i AI’da ortaya çıkan kullanımın orijinalden ne kadar uzak veya küçük olduğuna bakılmaksızın), sonuçta ortaya çıkan AI ürününün diğer yazarların telif haklarını ihlal edip etmediği sorunu hala var. MusicLM sistemini örnek olarak kullanan Google araştırmacıları, MusicLM’nin eğitim verilerindeki telif hakkıyla korunan materyalleri, oluşturulan şarkılara dahil etme eğiliminde olduğunu belirtti. Bir deney sırasında, MusicLM sisteminin ürettiği müziğin yaklaşık %1’inin doğrudan üzerinde eğitim aldığı şarkılardan kopyalandığını buldular (görünüşe göre bu eşik, onları MusicLM’yi mevcut durumunda halka yayınlamaktan caydıracak kadar yüksek).

MusicLM veya buna benzer bir yapay zeka sisteminin bir gün kullanıma sunulacağını varsayarsak, sistemler sanatçılara onların yerini almak yerine onlara yardımcı olacak araçlar olarak pazarlansa bile, büyük yasal sorunlara yol açması kaçınılmaz görünüyor. AI müzik üreteçleri, eğitim sırasında öğrendikleri önceki çalışmalardan tutarlı bir ses mozaiği oluşturarak müzik telif hakkını ihlal etmiş olur ve böylece ABD Telif Hakkı Yasası’nın çoğaltma hakkını ihlal eder. Görüntü, kod ve metin üreten AI sistemlerinde kullanılan ve genellikle içerik oluşturucuların bilgisi olmadan web’den taranan eğitim verileriyle ilgili benzer endişeler dile getirildi. Bir yapay zeka sistemi tarafından üretilen yeni eserler muhtemelen türev çalışmalar olarak kabul edilir ve bu durumda yapay zeka tarafından oluşturulan çalışmanın yalnızca orijinal öğeleri telif hakkıyla korunur (böyle bir bağlamda neyin “orijinal” olarak kabul edilebileceği açık olmasa da).

Konunun netleşmesi uzun sürmeyebilir. Mahkemelerde, çalışmaları yapay zeka sistemlerini kendi bilgileri veya rızaları olmadan eğitmek için kullanılan sanatçıların haklarıyla ilgili bir dava da dahil olmak üzere, müzik üreten yapay zeka üzerinde muhtemel etkileri olacak birkaç dava görülüyor.

Mevcut yapay zeka platformları kaba ve kusurludur, ancak tasarım gereği yapay zeka gelişir ve kullanıldıkça “daha akıllı” hale gelir. Yapay zeka hala erken at arabası aşamasında olabilir, ancak yapay zeka hızlı bir şekilde Tesla seviyesine de ilerleyebilir.

*Wallace Collins, Eğlence Sektörü Avukatı

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın