Sıradanmış gibi görünen bir adamın kumar yoluyla elde ettiği göz alıcı ve yoldan çıkarıcı bir zenginlik; hayal edebileceğinizden de fazla bir nakit para, lüks saatler ve egzotik arabalardan oluşan çarpıcı bir filo, sanat koleksiyonları ve konforlu gayrimenkuller, eğlence için ortaya konulmuş milyon dolarlık poker çipleri…
Russell Crowe'un bu filmi aceleye getirilmiş sonu dışında set tasarımı, kurgusu, fon müzikleri, oyunculukları, gösterişli hikayesi ve kısmen dramatik derinliğiyle bana göre kendi türünde gayet iyi görünüyor.
Zamansız ve sürprizlerle dolu bir randevu; Tehlikeli Oyun
Yönetmen: Russell Crowe / Oyuncular: Russell Crowe, Liam Hemsworth, RZA, Aden Young, Steve Bastoni, Daniel MacPherson, Brooke Satchwell, Paul Tassone, Matt Nable, Benedict Hardie, Molly Grace, Elsa Pataky, Jack Thompson, Jacqueline McKenzie, Zara Zoe, Lynn Gilmartin, Addam Bramich, Lucy Lock, Quek 'Albert' Yong, Darcy Tadich, Rakeem Diggs, Calum Anderson, Bede Warnock, Zack Grech, Oscar Mitchell, Honey Beattie, Caspar Hardaker, Moreblessing Maturure, Danielle Coleman, Mikaela Delolmo, Eden Hookway-Jones, Josh Norbido, Sam Burgess, Shaun Barry, Jemima Quinn, Aileen Huynh / Süre: 94 dakika
Hayat da sadece bir oyun; her şey rakiplerinizi nasıl okuduğunuz ve onlara nasıl yanıt verdiğinizle ilgili…
Russell Crowe'un hem başrolünde yer aldığı hem de ortak yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendiği, 25 Kasım'da sinemalarda gösterime girmesi beklenen Poker Face adlı bu gerilim filmi; teknoloji sektöründe kendine bir servet yaratan Jake Foley'nin çocukluk arkadaşlarına ev sahipliği yaptığı büyük ödüllü bir poker gecesinin ortaya çıkan sırlar ve sürpriz gelişmelerle birlikte farklı bir noktaya evrilmesini konu ediniyor.
Film esas olay örgüsüne geçmeden önce tüm karakterlerin çocukluklarında birlikte eğlendiği bir açılış sekansıyla başlıyor.
Sonrasında günümüze doğru genişleyen hikâyenin karakterlerinden Alex başarılı bir yazar olarak, Paul bir hükümet bakanı olarak ve Mike sorunlarıyla mücadele içindeki bir bağımlı olarak yeniden kadraja giriyor, Drew ilk anda eksik olan tek kişidir ama filmin sonlarına doğru o da ekibe katılmak için zamanını bekliyor.
Büyük kazançların ve kayıpların olduğu poker dünyasına odaklanan filmde Russell Crowe, teknolojiden servet kazanmış dolar milyarderi Jake Foley karakterine hayat veriyor.
Jake, internetin ilk günlerinde çevrimiçi bir poker oyunu ve akabinde daha da kazançlı güvenlik yazılımı oluşturarak devasa bir servet biriktirmiş profesyonel bir poker oyuncusudur, o kendisini kumarbaz olarak tanımlıyor.
Jake'in karmaşık iç dünyasında bir şeyleri çözmek ve kabullenmekle ilgili verdiği mücadele ile ilerleyen filmin ilk yarısı ise tekinsiz bir şeyin yaklaşmakta olduğunu ima eden yoğun bir anlatımla şekilleniyor.
Milyarder Jake'in suç ortağı avukatıyla gizemli bir şekilde organize ettiği eski dostları için özel bir planı vardır; yıllar içinde hayat ve şartlar onları ayırsa da yine de irtibatta kalmayı başardığı en iyi arkadaşlarına asla unutamayacakları bir gece hazırlayan Jake çocukluk arkadaşlarını yüksek bahisli bir poker oyununa davet ederek onlara hayal bile edemeyecekleri kadar çok para kazanma şansı tanır.
Ancak bu oyunu oynamak için, oyuncuların hayatları pahasına korudukları tek şeyi yani en özel sırlarını ortaya dökmeleri gerekir.
Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmüş gibi görünen Jake'in bununla da ilgili önceden planladığı garantili bir çözümü vardır, bu amacı için elde ettiği; küçük dozlarda kullanılması durumunda kullanıcısına doğruyu söyleten ama daha büyük dozlarda ölümcül bir zehire dönüşen özel bir serumdan faydalanmayı planlamıştır.
Eski arkadaşlar buluşup, Jake'in sahildeki malikanesine gidip içine düştükleri bu oyun ilerledikçe, eski arkadaşların bu oyunun gerçekte neyin hakkında olduğunu keşfetmeleri çok uzun sürmez.
Nihayetinde doğruluk serumu işe yarar ve her birinin açıklaması gereken sırlar birer birer ortaya çıkmaya başlar.
Ancak bu itiraf gecesi, silahlı soyguncuların Jake'in paha biçilmez sanat eserlerini çalmaya gelmesi sonucu kesintiye uğrar.
Russell Crowe'un hayat verdiği Jake'in kişisel problemini erkenden deşifre eden bu drama, her zaman etkili bir şekilde bir araya gelmeyen birçok farklı bölümden oluşuyor ve bir noktadan sonra senaryo, suyu gerçekten bulandıran başka bir olay örgüsüne doğru evriliyor.
Üstelik gerilimi yükseltmesi gereken beklenmedik davetsiz misafirin gelişi filmin gerilim seviyesini yükseltmek yerine tam tersi bir etki yaratarak poker masasındaki gerilim yüklü ortamın havasını bir anda dağıtıyor.
Ama yine de tüm kusurlarına rağmen karakterlerin arkadaşlıklarında ve estetik olarak son derece düzgün bir şekilde düzenlenmiş, hoş bir set tasarımına sahip bu filmin içinde onu ilginç kılan pek çok şey var.
Bunu şahsen merakla ve keyifle izlediğimi söyleyebilirim.
Haftanın diğer filmleri
Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrimiçi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.
Ayrıca bu hafta, "Aşk ve Savaş", "Korku Evi", "Laal Singh Chaddha", "Ma-Şer", "Masal Şatosu: Gizemli Misafir" ve "Sıradaki Şarkı" gibi filmler vizyonda kendine yer buluyor.
13: Müzikal
Yönetmen: Tamra Davis / Oyuncular: Eli Golden, Josh Peck, Debra Messing, Peter Hermann, Rhea Perlman, Gabriella Uhl, Jonathan Lengel, JD McCrary, Nolen Dubuc, Ramon Reed, Luke Islam, Liam Wignall, Kayleigh Cerezo, Khiyla Aynne, Frankie McNellis, Shechinah Mpumlwana, Linette Doherty, Lindsey Blackwell, Sagine Sémajuste, Willow Moss, Alison J. Palmer, Chanakya Mukherjee, Ben Caldwell, Marissa Orjalo, Lilli Furfaro, Christopher Allen, Madeleine Donohue, Thandeka Moyo, Alexander Panetta, Angelo Andrea Durante, Isaiah A. Blackwood, Murphy Lee, Nathaniel Benjamin Chua, Nicholas McClung, Stefania Bonomo, Isabel Dela Cruz, Kate Roman, Melody Cao, Olivia Granic, Phylicia Miller, Sierra Drayton, Zada Britton, Aaliyah Mae Crozier, Alexa Yaphe, Amelie Grace Lessard, Amyah Richardson, Anastasia Mikayla Pace, Ajanae Stephenson, Blake Talabis, Brandon Ng, Camille Orate, Casey Tran, Cassius Ferrer, Chloe Hogan, Cruz Ferrer, Curtis Smith, Daniel Tamburro, Daynon Toledo, Dorian Giordano, Ella Boughner, Emilie Pires, Ethan Ferrante, Evan Kearns, Henry Thomas, Jade Lyn, Jaelynn Swaby, Jessika Tafolla, Journei Swaby, Kaden Golding, Kai Wall, Kaia Esnard, Keeley Pepper, Lauren Gibbon, Maya Morrison, Michela Luci, Mya Poland, Nina Wagler, Savino Quatela, Sienna Ongaro, Sienna Pesino, Sierra Wignall, Sophie Gao, Tayjah David, Tim Zvifel, Tristan Aidan Gerzon, Tristan Ianiero, Tylor Lake, Zyanna Rodrigues-Wishart, Armando Cruz, Bianca Asilo, Christina de la Cruz, Cora Kozaris, Daniella Beltrami, Deion Rojas, Dominic Cooper-Clarke, Kayla-Renée Wilson, Luke Zuliani, Marianne Kanaan, Marquisha Sparkes, Melissa Mitro, Neil Robles, O'Shani Cardwell, Paul Mula, Peter D'Souza, Sofia Khachi, Mitchell Milley, Vania Lee, Chelsea Grant, Kayla Lutes, Madeline Price, Madison Oliveira, Madison Tait, Mariah Migneault, Caden Adamonis, Elliot Couillard, Zaria Degenhardt, Tessa Frascogna, Jake Gosden, Adam Heatherly, Parker Lauzon, Arielle Perez, Raggy Sharma, Naomi Wei / Süre: 91 dakika
Sesini yükselt, çatlak olsa bile…
2008'de Broadway'de seyirci karşısına çıkan ve büyük popülerlik yakalayan "13" adlı müzikalden uyarlanan ve Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde gösterime giren 13: The Musical adlı bu ilham veren yetişkinliğe geçiş öyküsünde; ebeveynlerinin boşanmasının ardından New York'tan Indiana'ya taşındıktan sonra zeki bir ortaokul öğrencisi, yeni okulunun karmaşık sosyal ortamlarının üstesinden gelerek Bar Mitzvah törenini gelmiş geçmiş en güzel partiye dönüştürerek çevresindekileri etkilemeye ve yeni arkadaşlar edinmeye kararlıdır.
Ergenlik öncesinin unutulmaz inişlerini ve çıkışlarını gözler önüne seren bu yetişkinliğe geçiş yolculuğunda Evan Goldman, ebeveynlerinin boşanmasının ardından annesi Jessica ile birlikte New York'tan ayrılarak Indiana'daki küçük bir kasabaya taşınır.
Bar Mitzvah töreni hızla yaklaşan Evan, tüm arkadaşlarını, babasını ve hahamını geride bırakmak zorunda olduğu için büyük bir üzüntü yaşamaktadır.
Ama büyükannesinin Indiana'nın Walkerton kasabasındaki evine vardıktan sonra bir plan yapmaya karar verir; Bar Mitzvah törenini gelmiş geçmiş en güzel partiye dönüştürerek yeni arkadaşlar edinecektir.
Yeni okulunun karmaşık sosyal ortamlarında yolunu bulmaya çalışan bir yabancı olan Evan, çok geçmeden sekizinci sınıfın beraberinde getirdiği bilindik kaygılarla boğuşan tek kişinin kendisi olmadığını fark eder.
Yeni arkadaşlarından Patrice dünyanın geleceğinden endişe ederken Archie karşılıksız aşk konusunda dertlidir.
Popüler amigo Lucy ise hoşlandığı çocuk Brett ve en yakın arkadaşı Kendra'nın ilk kez birbirleriyle öpüşmelerini engellemek için çaresizce planlar yapmaktadır.
Üstüne üstlük Evan partisine, Patrice'ten pek hoşlanmayan popüler çocukları da çağırmıştır.
Birbiriyle çatışan farklı çıkarların ortasında kalan Evan, herkesi mutlu bir şekilde ve geç kalmadan partisinde bir araya getirebilmek gibi imkânsız bir görevle karşı karşıyadır ama daha da önemlisi görev başarısız olursa sosyal bir felaketle karşılaşma riski onu beklemektedir.
Tüm bu gidişatın ve hengamenin içinde Evan 13 yaşına girmenin sanıldığı kadar iyi görünmediğini anlar ve nihayetinde yeni yaşına girmek birdenbire Evan'ın gözündeki sihrini yitirmeye başlar.
Aşk ve Savaş
Yönetmen: Martin Schreier / Oyuncular: Svenja Jung, Ken Duken, Emilia Schüle, Nikolai Kinski, Anatole Taubman, Dennis Mojen, Ellenie Salvo González, Lenn Kudrjawizki, Heiner Lauterbach, Milton Welsh, Oliver Korittke, Thomas Heinze, Wilfried Hochholdinger, Michael Gwisdek, Axel Schreiber, Yevgeni Sitokhin, Daniel Krauss, Ilona Schulz, Franziska Traub, Sabine Bach, Uwe Rohde, Patrick Kalupa, Lea Faßbender, Kai Lentrodt, Mark Janicello, Manfred Möck, Fritz Roth, Alexander Yassin, Steffen Scheumann, Ernst-Georg Schwill, Olga Slavina, Ambra Jael Fisser, Tobias Lauterberg, Lilian Mazbouh, Peer Martiny, Tom Sielski, Peter Brownbill, Mihai Kolcsar, André Rauscher, Michael Kavalus, Mandy M. Haupert, Claudina Hoff ter Heide, Martin Müller / Süre: 125 dakika
Gerçek aşk için neleri göze alırdınız?..
Özen Film iş birliğiyle vizyona giren Dream Factory (Traumfabrik) adlı bu film; 1961'de Berlin Duvarı'nın yapılmasıyla hoşlandığı kadından ayrı düşen genç bir adamın, onu bir kez daha görebilmek için verdiği büyük çabayı anlatıyor.
İşsiz ve beş parasız şekilde ordudan dönen Emil, arkadaşının çalıştığı sette figüranlık yapmaya başlar ve sette Fransız dansçı Milou'yla karşılaşınca ona ilk görüşte âşık olur.
Milou da kendisine karşı boş değildir ve romantik bir randevu için sözleşirler.
Berlin'in batısında bir otelde kalan Milou, randevu saatinde yola çıktığında askerlerin sınırı kapattığını görünce 1961 Berlin krizinin, aşklarının arasına duvar öreceğinden haberi olmadan çaresizce Fransa'ya döner.
Olan bitenden çok geç haberi olan Emil, Milou'yu tekrar görebilmek için sahte bir kimlikle yönetmenlik yapmaya karar verir.
Hayatının aşkını tekrar Berlin'e getirebilmenin tek yolu, Milou'nun asistanlığını yaptığı Beatrice Moree'nin hayali olan Kleopatra filmini çekmektir.
Fakat aradan çokça zaman geçmiş, kendisine böyle tutkuyla duyulan aşktan habersiz olan Milou başkasıyla nişanlanmıştır.
Artık aralarında Berlin Duvarı'ndan çok daha büyük engeller vardır.
İyi Günde, Kötü Günde (Başka Bir Dünya)
Yönetmen: Stéphane Brizé / Oyuncular: Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain, Anthony Bajon, Marie Drucker, Guillaume Draux, Olivier Lemaire, Christophe Rossignon, Sarah Laurent, Joyce Bibring, Olivier Beaudet, Jean-Pierre Gauthier, Didier Bille, Valérie Lamond, Mehdi Bouzaïda, Myriam Larguèche, Daniel Masloff, Jerry Hickey, Alexandre Martin, Saïd Aïssaoui, Julie Goria, Alexandre Merino, Letizia Storti, Michel Benzi, Michel Freyne, Jérôme Soufflet, Jean Boronat, Cédric Personeni, Isabelle Rufin, Vanessa Milot, Maxime Cessieux / Süre: 96 dakika
İzlemesi iç karartıcı, rahatsız edici, acı verici çünkü korkunç gerçeğe çok yakın…
SinemaTV'nin Dram Kuşağı'nda ilk kez televizyon izleyicisyle bulaşan Another World (Un autre monde) adlı bu filmde; Fransa'nın bir taşra kasabasında otomobil sanayisine yan ürün tedarik eden bir fabrika, iki yakayı bir araya getirmenin bir yolunu bulmaya çalışan işçilerin birkaç yıl boyunca aynı ücretle daha fazla çalışmayı kabul etmeleri sonucu kâr etmeye başlar.
Philippe, bu çok uluslu şirketin üst düzey yöneticisidir, Anne ise ihmal edilmiş, uzun süredir acı çeken bir eştir ve hatta Anne, son iki yıldır kendisini tamamen bu şirkete adadığı için kocasını olanlardan sorumlu tutmaktadır.
Philippe'in mesleki tercihi, çiftin tüm hayatını alt üst etmek üzereyken, bu sırada ana şirket, finansal stratejisi gereği bu fabrikayı kapatma kararı alır.
Şirkette başarılı bir yönetici olan Philippe, artık patronlarının çelişkili taleplerine nasıl yanıt vereceğini bilemeyince bocalamaya başlar ve hayatının gerçekte ne anlama geldiğini yeniden gözden geçirmesi gerekir.
Bu karara karşı çıkarak greve giden fabrika işçileri sendika başkanı Phillippe önderliğinde haklarını aramaya başladığında yeni bir işten çıkarma turu başlatması için baskı yapıldığında, Philippe bir vicdan kriziyle karşı karşıya kalır.
Dalga
Sörf Karadeniz'in kaderini değiştirebilir mi?..
Karadeniz'de nesillerdir sörf yapıldığını biliyor muydunuz?
Peki, Karadeniz Otoyolu ile "Viya" ismi verilen bu ata sporunun yok olmaya mahkûm edildiğini?
Köklerinden ilham alıp geleceğe bakan iki genç sörf tutkunu Deniz Toprak ve Roksan Sarfati, Sri Lanka'dan Ordu'ya dalgaları izledi ve geleneklerden beslenerek Karadeniz'e sörfü yeniden kazandırmayı hayal etti.
Yeni nesil dijital içerik ve medya platformu GAİN'in Belgeseller kategorisinde gösterime giren Dalga adlı bu yapım; işte bu umut dolu maceranın ve Karadeniz'in dalgalarına meftun hayatların hikayesini anlatıyor.
Sörfçü Deniz Toprak ile kendisi gibi sörf tutkunu ortağı tasarımcı Roksan Sarfati, Sri Lanka'da kurdukları yaşamın ardından köklerini keşfe, Toprak'ın memleketi Ordu'ya gelirler.
Bu gezi sayesinde, Rumeli Feneri'nden Rize Ardeşen'e kadar tüm Karadeniz'in, tutkunu oldukları dalgalarla nasıl da nesillerdir iç içe yaşadığını hayretle fark ederler.
Belgesel, Karadeniz'in ata sporu olan "Viya" kültürünü, Karadeniz Otoyolu'nun bu coğrafyaya etkilerini, sörfün gelecek nesillerin denizle yeniden bağ kurabilmeleri için bir araç olup olamayacağını ve geleceğe dair umut dolu hayalleri izleyiciye anlatıyor.
Bu hikâyede, bağlı olduklarını korumak için büyük bir güçle savaşan ve mirasımızı yaşatarak sürdürülebilirlik anlamında geleceğe ilham veren kadınlar da öne çıkıyor.
"Dalga", Deniz Toprak ve Roksan Sarfati'nin yanı sıra, Kazım Koyuncu'nun grup arkadaşı ve Laz Kültürü Derneği Başkanı Mehmet Ali Beşli ile Ordu'dan otoyol geçmemesi için 18 yıl mücadele veren "Demir Lady" lakaplı TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan'a da mikrofon uzatıyor.
"Viya" tutkunu Karadenizliler, on yıllardır hayatını denizden kazanan balıkçılar ve ağaçtan sörf tahtası üreten marangozların anlattıklarıyla hikâye daha da derinleşiyor.
Fareler de Cennete Gider
Yönetmen: Jan Bubenicek, Denisa Grimmová / Oyuncular: Erica Schroeder, Marc Thompson, Wayne Grayson, Mike Pollock, Tyler Bunch, Paul Castro Jr., Tom Wayland, Courtney Shaw, Billy Bob Thompson, Martha Issová, Major Attaway, Ondrej Vetchý, Jirí Lábus, Eddy Lee, Alexis Tomassian, David Kruger, Ryan Andes, Miroslav Donutil, Mary O'Brady, Lukás Pavlásek, Radek Holub, Antoine Tomé, Martin Stránský, Antonia de Rendinger, Martin Dejdar, Elinor Vanderburg, Zbigniew Konopka, David Novotný, Graham Halstead, Benoît Allemane, Daniel Fischer, Barbora Hrzánová, Jérôme Pauwels, Marie Nonnenmacher, Miroslav Etzler, Boris Rehlinger, Marián Labuda, Maciej Gudowski, Emily Cramer, Klaudiusz Kaufmann, Matous Ruml, Simona Berman, Pavlína Balner, Jirí Klem, Richard Stanke, Martina Stastná, Jirí Schwarz, Dagmar Sanitrová, Marie Bouvier, Pavel Tesar, Zuzana Vacková, Martin Mnahoncák, Ivo Gogál, Dusan Kaprálik, Vincent de Bouard, Gabriela Dzuríková, Peter Makranský, Damian Kulec, Michaela SáLbos, Ludmila Molínová, Roman Feriencík, Karol Jankiewicz, Beata Luczak, Linda Zemánková, Ján Gresso, Ryszard Olesinski, Petra Lángová, Beata Wyrabkiewicz, Mateusz Kwiecien, Barbora Chlebcová, Matej Ruppert, Ondrej Brousek, Patricia Marmoras, Ho Quinn, Loïc Guingand, Dusan Szabo, Monika Wierzbicka, Peter Krajcovic, Miroslav Búrín, Barbara Kelísková, Martin Donutil, Patrik Vyskocil, Michaela Kaprálikah, Zuzana Sebová / Süre: 80 dakika
Arkadaşlık harika bir maceradır…
En İyi Animasyon ve En İyi Müzik dallarında Çek Aslan Ödülü'nü alan ve aynı zamanda Sanghay Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Animasyon Filmi Ödülü'nü kazanan, şimdi ise beIN CONNECT'in Animasyonlar kategorisinde gösterime giren Even Mice Belong in Heaven (I Mysi Patrí do Nebe) adlı bu son derece keyifli animasyon filmi; yaşadıkları süreçte iki ezeli düşman olan bir fare ve bir tilkinin, günün birinde hayvanlar cennetinde buluşmaları ve birbirlerinin en yakın arkadaşları olmalarını konu alıyor.
Küçük bir fare olan Whizzy, Whitebelly ismindeki bir tilkiyle hayatı boyunca büyük bir rekabet içerisinde olmuştur.
Yaşadıkları süreç boyunca birbirlerinin en büyük düşmanları haline gelen bu ikili, birbirlerinden nefret ettiklerini düşünmektelerdir.
Ancak günün birinde, iki ölümcül düşman olan fare ve tilki talihsiz bir kaza sonucu hayvanlar cennetine düşer ve burada ikilinin aslında biirbirlerine karşı olan rekabetlerinin nedeninin çok daha farklı olduğu ortaya çıkar, nihayetinde de aralarında beklenmedik bir dostluk başlar.
Dünyaya geri döndüklerinde ise kendilerini zıt rollerde bulan bu ikili, her şeye rağmen arkadaşlıklarını sürdürmeye kararlıdırlar.
Gündüz Vardiyası
Yönetmen: J.J. Perry / Oyuncular: Jamie Foxx, Dave Franco, Natasha Liu Bordizzo, Meagan Good, Karla Souza, Steve Howey, Scott Adkins, Oliver Masucci, Snoop Dogg, Eric Lange, Peter Stormare, Zion Broadnax, Danielle Kennedy, Shai Debroux, J.C. Wendel, Maryellen Aviano, Miyuki Matsunaga, Micshell Rena Milsap, Keith Jefferson, Kira Perry, Dave Brown, Massi Furlan, Elijah Mahar, Kevin Blake Allen, Gloria Bishop, Tyler Covington, Tetiana Gaidar, Anniston Howell, Angel Nair, Eric J. Soto / Süre: 113 dakika
Ekmek vampirin ağzında, hem de kelimenin tam anlamıyla!..
Netflix'in Aksiyon ve Macera Filmleri kategorisinde gösterime giren Day Shift adlı bu korku komedisinde; vampir avcısı bir baba, çocuğunun okul giderlerini ve diş tellerini karşılayacak parayı bir hafta içinde bulmak zorunda kalır.
Aksiyon dolu bu korku-komedide canını dişine takan Jamie Foxx'a Dave Franco, Meagan Good ve Snoop Dogg eşlik ediyor.
Filmdeki tüm akrobat vampirler, Cirque du Soleil gibi canlı şovlardan işe alınan oyunculardan oluşuyor ki bu, yalnızca farklı bir vampir türünü göstermek için değil, aynı zamanda Kovid-19 salgını nedeniyle işsiz olan sanatçılara iş sağlamak için de verilmiş iyi niyetli bir kararı gösteriyor.
Jamie Foxx, zeki kızına iyi bir hayat sunmak için çok çalışan mavi yakalı bir baba rolünde karşımıza çıkıyor.
Görünüşte San Fernando Vadisi'nde havuz temizlikçiliği yapan bu baba, aslında bu monoton işi asıl gelir kaynağını gizlemek için paravan olarak kullanmaktadır.
Gerçek işi ise Uluslararası Vampir Avcıları Birliği bünyesinde vampirleri avlayıp öldürmektir.
İnsanlar
Yönetmen: Stephen Karam / Oyuncular: Richard Jenkins, Jayne Houdyshell, Amy Schumer, Beanie Feldstein, Steven Yeun, June Squibb / Süre: 108 dakika
Teatral metnine bağlı kalmaktan korkmayan ama aynı zamanda yazdığı şeyin kökenine ihanet etme korkusu olmadan sinemanın karşısına açıkça çıkma cesaretini de gösteren bir tiyatro yazarının mükemmel bir ilk eseri…
Tony ödüllü yazar ve yönetmen Stephen Karam'ın ödüllü oyunundan uyarlanan ve MUBI'nin Amerikan Bağımsızları kategorisinde gösterime giren The Humans adlı bu sıra dışı aile dramında; Blake ailesi, Şükran Günü'nü Brigid ve partneri Richard'ın aşağı Manhattan'daki evinde kutlamak için bir araya gelir.
Yüzleşmelerle dolu bu gece boyunca korku dolu sulara açılmadan önce bir aile dramının dikenli yollarında ilerleyen olay örgüsünde, aile üyelerinin hüsranları ve güvensizlikleri ortaya saçılır.
Nihayetinde uzun süredir saklanan kırgınlıklar, acı gerçekler ve sırlar su yüzüne çıkar.
Aile draması malzemesi o kadar yenilikçi görünmeyebilir ama Karam bunu bir korku filmi olarak başarıyla ele alıyor ve görüntüler, sesler ve diyaloglarla bireylerin içinde hapsedilmiş şeytanların yavaş yavaş ortaya çıkmasını ustalıkla başarıyor.
Kedilerin Aklından Neler Geçiyor?
Yönetmen: Andy Mitchell / Oyuncular: Neil Wilson, Bruce Kornriech, Kristyn Vitale, Saho Takagi, Maryna Savitska, Svitlana Savytska, Wailani Sung, Yuki Hattori, Eva Maria Giegl, Drew McKensie, Helen McKensie / Süre: 67 dakika
Kediler hakkında bildiğinizi sandığınız her şeyi unutun…
Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde gösterime giren Inside the Mind of a Cat adlı bu sürükleyici ve sevimli belgeselde; yeni nesil bilim insanları ön yargılara meydan okuyor ve kedi uzmanları, kedigillerin zihnine dalıp bu atılgan hayvanların gerçek becerilerini gözler önüne seriyor.
Kedilerin çılgın tuhaflıklarını anlayıp gizemlerini çözerek ve gizli dillerini deşifre edip sırlarını öğrenerek onlarla daha fazla bağ kurmak ya da potansiyellerini ortaya çıkarmak istiyorsanız bu belgeseli kaçrmayın.
Kendi Ekibini Getir
Yönetmen: Lucy Walker / Oyuncular: Trina Cunningham, Mike Davis, Don Hankins, Chad Hanson, Pico Iyer, Zeke Lunder, Char Miller, Sean Norman, Stephen Pyne, Christina Taft, Victoria Taft, Jefferson Zuma Jay Wagner, Marily Woodhouse / Süre: 119 dakika
Dante'nin cehennemine bakmak gibi…
beIN CONNECT'in Belgeseller kategorisinde gösterime giren Bring Your Own Brigade adlı bu film; Kaliforniya tarihindeki en büyük ve en yıkıcı yangını mercek altına alırken Dünya'yı etkileyen korkunç yangınların sebepleri ve çözümlerini arıyor ve yangın faciasından etkilenen insanların hayat hikayelerine odaklanıyor.
2018 yılının kasım ayında Kaliforniya'da büyük bir yangın ortaya çıkar ve kısa sürede bölgeye yayılan bu yangın bölge halkının tahliye edilmek zorunda kalmasına yol açar.
Böylelikle Malibu ve Paradise bölge sakinleri evlerini, yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalır.
Birbirinden oldukça farklı hayatlar yaşayan bu iki topluluk aynı tehlike yüzünden evlerinden olur.
Kısa sürede yangın söndürme çalışmaları başlasa da yangın hızla yayılmaya devam eder.
Gizli yangın hikayelerine, ölümcül yangınlarla mücadele eden itfaiyecilerin ve bölge sakinlerinin sahadaki deneyimlerine yönelik araştırmalarla beslenen bu belgesel, bu yıkıcı yangına yakın bir pencereden bakarken olayların iç yüzünü, yangın söndürme çalışmalarında görev alanları ve tahliye edilmek zorunda kalan bölge halkının durumunu gözler önüne seren özel röportajlara da yer veriyor.
Korku Evi
Yönetmen: Andrew Mecham, Matthew Whedon / Oyuncular: Addy Miller, Elizabeth Birkner, Jan Broberg, Philip Brodie, Aimee-Lynn Chadwick, Melissa Cannon, Sienna Carlson, Skyler M. Day, Sterling Evans, Caroline Labrum, Billy Mann, James C. Morris, Charan Prabhakar, Brian Probst, Nathan Sumbot, Justin Vorwaller, Kory Abreu, Renne Araujo / Süre: 86 dakika
Kendi türündeki düşük bütçeli bir film ölçeğinde, izlenebilir derecede korkutucu bir hikâye…
CGV Mars Dağıtım ve Siyah Beyaz Movies iş birliğiyle vizyona giren Behind You adlı bu film; geçmişte ailelerini rahatsız eden kötülüklerin serbest kalmasına neden olan iki kız kardeşin hikâyesini ele alıyor.
Annelerini kaybeden iki genç kız Olivia ve Claire, babaları onları alana kadar güvende kalmaları için uzun zamandır görüşmedikleri akrabalarının yanında yaşamaya gönderilirler, ama kardeşler eve geldiklerinde beklenmedik bir durumla karşılaşırlar; evde bulunan tüm aynaların üzeri kapatılmıştır.
Yeni yaşamlarına alışmaya çalışan kardeşlerden küçük olan, kapısı sürekli kilitli tutulan bodrumda ne olduğunu merak etmeye başlar, ama bu merak elbette başlarının uğursuz şeylerle belaya girmesine yol açar.
Laal Singh Chaddha
Yönetmen: Advait Chandan / Oyuncular: Aamir Khan, Ahmad Ibn Umar, Kareena Kapoor, Hafsa Ashraf, Mona Singh, Naga Chaitanya Akkineni, Manav Vij, Aaryaa Sharma, Arun Bali, Kamini Kaushal, Shah Rukh Khan, Jagat Rawat, Kamran Singariya, Abhinay Raj Singh, Azzy Bagria, Sunil Beniwal, Karim Hajee, Akdas Hayat, Sharik Khan, Richard Bhakti Klein, Nikhil Lulani, Harry Parmar, Mukesh Marko, James wc Meetei, Rajeev Vashishth, Teetu Verma, Arnob Khan Akib, Madhur Bajaj, Akash Boro, Uddhav Dharap, James Dinsmore, Raj Hundal, Rahul Kakkar, Rofique Khan, Rishad Mahmud, Nrbarz, Simmran Sharma, Sunita / Süre: 159 dakika
Bazı insanlar inanmaz ama mucizeler gerçektir ve gerçekleşebilir…
Akademi ödüllü 'Forrest Gump' filmini Hindistan'ın modern tarihinin ve kültürünün gözünden yeniden anlatan ve UIP Filmcilik iş birliğiyle vizyona giren Laal Singh Chaddha adlı bu, sıradan bir adamın sıra dışı hayatını konu alan film; izleyicilere duygu, mizah ve iyimserlik sunuyor.
Laal ve bekâr annesi arasındaki eşsiz bağ üzerine kurulmuş ve güçlü değerlerle sertleşmiş bir çocukluğu içeren hikâye, hayatın birçok zorluğunun üstesinden gelen Laal'in sevgisini ve kaderini konu alıyor.
Hindistan civarında 100'den fazla mekânda çekilen filmde Laal, yol boyunca karşılaştığı insanların kalplerini kazanırken herkesin, en olasılık dışı olan insanların bile bir hikâyesi olduğunu izleyicisine hatırlatıyor.
Ma-Şer
Yönetmen: Uğur Kaplan / Oyuncular: Hazal Özbal, Ezgi İrem Mutlu, Doğukan Oltulu, Levent Kahraman / Süre: 90 dakika
Büyü insanlık tarihinin en eski dönemlerinden beri varlığını sürdüren bir olgu…
CJ ENM dağıtımı ve Kafaişler Film iş birliğiyle vizyona giren Ma-Şer adlı bu filmde; üniversite öğrencisi Hande, sosyal antropolojinin tartışma konularından biri olan, "büyü" meselesi üzerine bir tez yazmayı planlamaktadır.
Bu tezi farklı kılan nokta ise, işi uygulamaya koyacak olmasıdır.
Hande bunun için, sahaftan çaldığı antika bir büyü kitabını kullanır ve kendisine büyü yaptırmak için üç arkadaşını ikna eder, ancak işler tahmin ettiği gibi gitmeyince Hande ve arkadaşlarını bekleyen olaylar silsilesi, onları korku dolu bir maceranın ortasına sürükler.
Masal Şatosu: Gizemli Misafir
Yönetmen: Burak Kuka / Oyuncular: Ecrin Su Çoban, Berat Efe Parlar, Gülse Göçer, Ozan Varol / Süre: 105 dakika
Minik izleyicilerin severek takip ettiği Masal Şatosu'nun devam filmi…
CJ ENM dağıtımı ve Wovie-RetroPro-Dmc-Netd iş birliğiyle vizyona giren Masal Şatosu: Gizemli Misafir adlı bu filmde; Neşe ve arkadaşları ışıl ışıl süsledikleri evlerinde parti hazırlığındayken, bir misafir kapılarını çalar.
Kimsenin tanımadığı bu misafir, masal diyarından gelen ve hafızası silinen bir prenstir.
Prens, masal diyarının neşesidir ve onun Dünya'da kaldığı her an masal diyarına mutsuzluk hâkim olacaktır.
Neşe ve arkadaşları hiç bilmedikleri mistik ortamları keşfederken, maceradan maceraya atılarak prensi ait olduğu yere göndermek ve masal kahramanlarının neşesini geri kazandırmak için aksiyon ve eğlence dolu bir serüvene atılırlar.
İlk filmle gördüğü büyük ilginin ardından hikayesi iki sezon dizi olarak devam eden Masal Şatosu'nun devam filmi Masal Şatosu: Sihirli Misafir'in çekimleri Antakya'da tamamlandı.
Ecrin Su Çoban'ın 'Neşe' karakterine hayat verdiği bu bölümde; iyilik, dostluk, yardımlaşma temaları fantastik bir hikâye içinde işlenirken çocuklara büyülü bir dünyanın kapısını aralıyor.
Mavili Kadın
Yönetmen: Srijit Mukherji / Oyuncular: Taapsee Pannu, Vijay Raaz, Richard Bhakti Klein, Brijendra Kala, Sharad Gore, Mumtaz Sorcar, Anushree Kushwaha, Titeeksha Tawde, Ayush Dhanked, Bhagyashree Choubisa, Inayat Verma, Manohar Teli, Tahir Anand, Jyoti Subhash, Shilpi Marwaha, Asad Ali Palijo, Mann Patel, Taral Almoula, Sampa Mandal, Nirali Oza, Swayam Joshi, Nishant Pradhan, Kasturi Jangam, Urbi Pal, Gautam Bhimani, Alka Chatwal, Ramya Suresh, Birendra Yadav, Neha Duboliya, Angad Patwardhan, Sameer Dharmadhikari, Raju Lodhia, Aditi Aryan, Ayaz Memon, Ramsingh Falkoti, Vaishnavi Desai, Pradeep Solanki, Alok, Kajal Sharma, Arun Malik, Bhupendra Singh, Kalyani Jha, Juhi Bharti, Niyati Jagtap, Sanika Sakpal, Nandita Trivedi, Jaikumar Puri, Leepika Oza, Aadya Mhatre, Radhika Thakkar, Dheeraj Kumar, Nisha Gilbert, Sanket Ghosalkar, Anushka Shinde, Devadarsini Sukumaran, Vandita Rao, Vaishak Nair, Tanishi Sakhalkar, Kalyani Tapasi, Twane Slabbert, Zandri Boshoff, Sonal Paresh Bokhatariya, Archana Pawar, Ranvirsinh Vansia, Rajeev, Chandra Bhan Meena, Arjun, Tanvi Parab, Veronique Jade Du, Amogh, Dhanashree Sable, Ananya Vyas, Darwesh Sayyed, Mohit Prajapati, Ravita Babita, Aditi Tonpe, Swayam Joshi, Manashree Gavande, Jaclyn Odette Kapp, Devanshi Ramane, Manthan, Shraddha Saste, Priya Kumari, Ojasvi Yadav, Swara Aradkar, Tarun Basera, Parthivi Sawant, Avani Sagar, Yug, Medini Thakur, Yash Bhalia, Akshaya Surve, Subhashree Harne, Banveen Singh, Anand Sharma, Shrikant Mungekar, Sohan Rana, Kajal Shishodia, Riya Salap, Vaishnavi Joshi, Siya Tiwari / Süre: 156 dakika
Teknik yönler açısından, kötü uygulanmış bir spor draması…
Netflix'in Gerçek Hayattan Uyarlanan Hindistan Yapımı Sosyal Konulu Dramalar kategorisinde gösterime giren Shabaash Mithu adlı bu ilham verici biyografik film; dâhi bir çocuktan alanında öncü bir kaptana dönüşen spor efsanesi Mithali Raj'ın profesyonel kriket dünyasındaki inişli çıkışlı yolculuğunu anlatıyor.
Mithali Raj, Hint kriketinin en büyüklerinden biridir ve hikayesi, tüm spor meraklıları ile genel olarak insanlar için gerçekten ilham verici ve motive edicidir, ancak bu iki buçuk saatlik film ne yazık ki amaçladığı gibi bir coşku ve heyecanı izleyicisine aktarma konusunda pek başarılı olamıyor.
Nikamma
Yönetmen: Sabir Khan / Oyuncular: Abhimanyu Dasani, Imam Hossain Saju, Shirley Setia, Samir Soni, Mukesh Agrohari, Shaan Kakkar, Sammratt Kapoor, Naren Kumar, Rohit Kumar, Shyam Lal, Jay Parashar, Shilpa Shetty Kundra, Samar Shukla / Süre: 152 dakika
80'lerde çekilmiş aynı şeyi tekrarlayan zaman israfı bir Bollywood hikayesi…
Netflix'in Hint Dilinde Filmler kategorisinde gösterime giren Nikamma adlı bu filmde; ehlikeyif bir genç adam, baldızıyla geçinmek için mücadele eder, ta ki onlar adım atıp ortak bir düşmana karşı birlikte savaşmak zorunda kalana kadar.
Bu, orta sınıf bir ailenin yaşamını, inançlarını, eylemlerini ve zor durumlara verdikleri tepkileri sunmayı amaçlayan filmde baldızının ona karşı gerçek duygularını anlayana kadar hayatını ve ailesinin parasını heba eden genç bir delikanlının hikayesidir.
Tipik bir Bollywood türü filmi için motivasyonunuz varsa hafif bir eğlence için seyredilebilir.
Noel Uçuşu
Yönetmen: Michael Robison / Oyuncular: Evan Williams, Katie Lowes, Lucia Walters, Andrew Airlie, Clare Filipow, Kyra Leroux, Sharon Crandall, Gabriel Jacob-Cross, Jessica Garcie, Allison Riley, Keisha Haines, Erik Gow, Patrice Jefferson, Jazlyn Onaba / Süre: 86 dakika
Noel Baba'nın uçuşuna hoş geldiniz…
beIN CONNECT'in Amerikan Yapımı Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren Christmas Takes Flight adlı bu filmde; CON Havayolu şirketi CEO'su işlerin gidişatını gözden geçirmek için bir ziyarete çıkar, sorun şu ki bu ziyaret işini kaybetme korkusu yaşayan herkesi tedirgin eder.
Matt'in maliyet düşürme girişimleri, yetersiz hizmet alan çocuklar için havayolunun yıllık tatil yardımını iptal ettiğinde Noel sevinci de tehlikeye girer.
Bu sırada Pilot Jenny yaptığı iş için en iyisi olduğunu ispatlamayı hedeflerken bu genç CEO ile ilişkileri biraz türbülanslı başlar ve haliyle Jenyy işleri bir bakıma eline yüzüne bulaştırır.
Üstelik aileye ait bu havayolunu satın alan Matt, Noel geleneği olarak Kuzey Kutbu'na düzenlenen bir uçuşla her yıl çocuklar için düzenlenen hayır yardımını iptal edince, her yıl bu organizasyonu gerçekleştirme konusunda gönüllü olan Pilot Jenny ise bu durumu tersine çevirmeye çalışır ama karşısındaki takım elbiseli hesap makinası ile uzlaşması pek kolay olmayacaktır.
Öyle Veya Böyle
Yönetmen: Wanuri Kahiu / Oyuncular: Lili Reinhart, Danny Ramirez, Aisha Dee, Jaden Tolliver, Justin Donte, Amanda Grace Jenkins, Andrea Savage, Luke Wilson, Lauren Garrott, Solar Dena, David Corenswet, Lauren Meckel, Sarah J. Bartholomew, Nia Long, E.A. Castillo, Shannon McGrann, Sahara, Amanda Knapic, Jacqueline Seaman, Francine Seaman, Ashlyn Anderson, Taylor Murphy, Christian Aaron, Tionnie Artemis, Jordan Banks, Tatiana Belenky, Dave Bodenbender, Garrett Buss, Lydia Cairo, Olivia Cairo, Sam Cantu, Rue Casablancas, Kennedy Castillo, Heather Jane Chambers, Christopher Corson, Dan 'The Man' Cortez, Zana Crawford, Olivia Crow, Armand Daniels, McCayleigh Daniels, Holly Eagle, Rob Faubion, Amanda Fink, Shanelle Gaddis, Eyland Gaddy-Brewer, Johnnie Joe Garcia Jr., Violet Gotsis, Dolores Groves-Marshall, Raven Heart, Kasey James, Jada Jay, Andrew Kamau John, Jason Johnson, James Knight, Madison Lintz, Roderick Loving, Micah Joy Marshall, Lisa Mattheis, David McCulley, Ty McLeod, Arianna Camacho Mcpike, Willie Mellina, Sean Middleton, Molly Mulhern, Ryan Murphy, Tabitha Myles, Andrew Niimo, Alexandria Payne, Margaret Phipps, Sai Piña, Nickwolff Quintana, Emily Ries, Nina Rossetti, Erin Ryan, Nicholas Saldivar, Frank Scozzari, Rock Shum, Reid Strickland, Nathan Tebeck, Carl Thomas, Geoff Todd, Natasha L. White / Süre: 110 dakika
Herkesin hayatında kendisi için önemli olana karar vermesi gereken bir an vardır…
Hiç "O şehre taşınsaydım", "Başka bir okula gitseydim", ya da "O yakın arkadaşımla birlikte olsaydım" ne olurdu, diye merak ettiğiniz bir an oldu mu?
Basit bir anın hayatımızı nasıl değiştirebileceğini ele alan ve Netflix'in Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren Look Both Ways adlı bu filmde; üniversiteden mezun olduğu gece hamilelik testi yaptıran Natalie'nin hayatı iki paralel gerçekliğe ayrılır.
Bu hayatlardan birinde en yakın arkadaşından hamile kalan Natalie, memleketinde kalır, diğer yaşamında ise Los Angeles'a taşınır.
Bu iki yolculukta Natalie bir yandan hayatını değiştiren aşklar yaşarken diğer yandan ressam olma hayalinin peşinden gider ve kendini yeniden keşfeder.
Hayat ve aşkın ona neler getireceği ise filmde merak unsurudur.
Perde Arkası: Sahte Sevgili
Yönetmen: Ryan Duffy, Tony Vainuku / Oyuncular: Manti Te'o, Phil McGraw, Ansa Woo / Süre: 124 dakika
Untold The Girlfriend Who Didn't Exist.jpg
Anlaşılmayan nedenlerden dolayı yapılmış çok komplike bir aldatmaca…
Hawaii'nin cennet gibi bir köşesinde dünyaya gelen Amerikan futbolu yıldızı Manti Te'o, şu üç sözcükle özetlenebilecek basit bir hayat sürer: İnanç, aile ve futbol.
Üniversite futbolunun altın çocuğu, hayranlarının gözünde asla hataya düşmeyecek bir oyuncuydu.
Ama bir trajedi sonrası giderek daha fazla didiklenen internet ilişkisi, medyada geleceğini ve mirasını tehlikeye atan bir çalkantıya yol açar.
Manti Te'o'nun Notre Dame'dan NFL'e uzanan futbol kariyerinde geleceği parlak olsa da ortaya çıkan gizli ilişkisi hayatını ve kariyerini altüst eder.
Uçsuz bucaksız spor dünyasından öykülere yepyeni bir bakış sunan Netflix'in Biyografik Belgeseller kategorisinde gösterime giren Untold: The Girlfriend Who Didn't Exist adlı bu film; Manti Te'o ve internet kişiliği Ronaiah 'Naya' Tuiasosopo'nun ardındaki isimle yapılan kapsamlı röportajlara yer veriyor.
Royalteen
Yönetmen: Per-Olav Sørensen, Emilie Beck / Oyuncular: Ines Høysæter Asserson, Mathias Storhøi, Elli Rhiannon Müller Osborne, Veslemøy Mørkrid, Petter Width Kristiansen, Sigurd Pedersen Hoøen, Ludvig Pedersen Hoøen, Amalie Sporsheim, Filip Bargee Ramberg, Ina Dajanna Ervik, Carmen Andrea Høilund, Vår Sørensen Grønlie, Hannah Larsen Wahlberg, Niels Halstensen Skåber, Frode Winther, Kirsti Stubø, Christian Ruud Kallum, Edward Schultheiss, Duc Paul Mai-The, Anette Amelia Larsen, Sunniva Lind Høverstad, Vivild Falk Berg, Gordon Johnson, Havard Faller, Gjermund Gjesme, Eirik Sætre Hove, Martin Grid Toennesen, Susan Angelo, Pål Richard Lunderby, Tommi Rose, Hedda Styrmoe Silberg, Rae Varela / Süre: 107 dakika
Hatalarınızla yaşamayı, korkularınızın üstesinden gelmeyi ve interneti kasıp kavurmayı anlatan bir aşk öyküsü…
Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Norveç Yapımı Filmler kategorisinde gösterime giren Royalteen adlı bu filmde; sosyal statüleri açısından birbirlerinden tamamen farklı olan iki gencin birbirine âşık olmasının ardından veliaht prensle beklenmedik bir aşka yelken açan genç bir kız, skandallarla dolu geçmişini ve büyük bir sırrı saklamak için uğraşır.
Prens Karl Johan, arkadaşları arasında bilinen ismiyle Kalle ve şehre yeni gelen Lena birbirinden hoşlanmaya başlar.
Lena, Kalle'den hem çok etkilenir hem de pek çok nedenden ötürü bu ilişkiye şüpheyle yaklaşır çünkü partilere bayılan prens Kalle, sık sık magazin sayfalarında ve dedikodu bloglarında boy gösterir.
Bu bloglardan biri de Lena'ya aittir.
Lena bu blogu uzun süre isimsiz olarak yazsa da sonunda ifşa olur ve müstakbel kralla çıkmanın her ikisini de çok zor durumda bırakabileceğini acı biçimde öğrenir.
Üstelik Lena ne Kalle'ye ne de bir başkasına söylediği çok daha büyük bir sır saklamaktadır.
Memleketinden ayrılıp buraya gelmesinin asıl nedeni de budur.
Sıradaki Şarkı
Yönetmen: Greg Björkman / Oyuncular: Lewis Pullman, Kekoa Kekumano, Danny Glover, Christina Chang, Matt Walsh, Clara Rugaard, Lyrica Okano, Taiana Tully, Rachel Trautmann, Andrea Elizabeth Sikkink, Cody Easterbrook, Michelle Zauner, Kevin Yamada, Kimzie Luong, Peter Bradley, Luke Lenza, Jess A. Cruz, Luis Pereira, Deven Craige, Shereen Balles, Craig Hendrix, Ativalu Scanlan, Christian Cook, Darny Chau, Greg Vaillancourt / Süre: 85 dakika
Geri sar ve tekrar sev…
CJ ENM dağıtımı ve Bir Film iş birliğiyle vizyona giren Press Play adlı bu filmde; Laura ve Harrison, mükemmel bir ilişkiye sahip olan bir çifttir.
İlişkilerinin ortak bir müzik sevgisi üzerine kurulması, onları birbirine daha çok bağlar, ancak ölümcül bir kaza onların yollarının ayrılmasına neden olur.
Laura, Harrison ile birlikte yaptıkları karışık kasetlerin onu zamanda geriye götürebileceğini keşfedince hayatının fırsatına sahip olduğunu anlar.
Genç kadın, zamanda yolculuk yaparak hayatının aşkını kurtarmaya çalışır.
Taht
Yönetmen: Percy L. Maboane / Oyuncular: David Mello, Sipho Eric Ndlovu, Charles Maja, Candy Moloi / Süre: 74 dakika
Uluslararası alanda dalga yaratan son Güney Afrika filmi…
Crownwood Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Uzun Metraj Film" ve "En İyi Kadın Film Yapımcısı" dallarında iki ödül kazanan ve şimdi ise Netflix'in Afrika Yapımı Dramalar kategorisinde gösterime giren The Throne adlı bu gerilim yüklü filmde; Güney Afrika'da güçlü bir Pedi şefinin iki oğlu, hasta babalarının tahtına geçerek krallığının kontrolü için mücadele eder ve evdeki diğer kişileri taraf tutmaya zorlar.
Film, ağabeyi Mothapo'nun tahta geçmesinin beklendiği ancak kıskanç küçük kardeşi Lerumo'nun ona karşı çıktığı bir "Habil ve Kabil" hikayesini ele alıyor.
Kardeşler arasındaki bu çatışma sadece atalarını kızdırmakla kalmaz, babalarını da ağır bir şekilde hasta eder.
Kraliyet Evi daha sonra gruplara ayrılır ve güç mücadelesi başlar; kadınlar, manevi kahinler, para ve doğal güç savaşın silahlarıdır.
Film tamamen Sepedi dilinde oynanıyor ve oyuncuların performansları sürükleyicidir.
The Razz Guy
Yönetmen: Udoka Oyeka / Oyuncular: Lasisi Elenu, Nancy Isime, Omotunde Adebowale David, Shalewa Ashafa, Frank Donga, Iretiola Doyle, Imoh Eboh, Bucci Franklin, Victor Richard Junior, Ronya Man, Tina Mba, Andy Femi Moyan, Johnel NG, Eric Obinna, Okor Saviour, Broda Shaggi, Yemi Solade, Ibrahim Suleiman, Nobert Young / Süre: 99 dakika
The Razz Guy.jpg
Doğru konuşma konusunda çok titiz olan başarılı bir iş adamı hakkında bir Nijerya komedisi…
Netflix'in Komediler kategorisinde gösterime giren The Razz Guy adlı bu filmde; önemli bir iş anlaşmasına hazırlanan kibirli bir yönetici, bir ofis temizleyicisi tarafından lanetlendikten sonra sesinin kontrolünü kaybeder.
Başarılı bir iş adamı olan Temi, gramerinin ve belagatinin ne kadar güçlü olduğuyla övünür.
Bir başkası uygunsuz İngilizce kullandığında hızlıca onu hedef göstererek düzeltir ve bunu yaparken de birçok kişiye kaba davranır ve ona göre iş arkadaşları "pis İngilizce" konuşuyorlarsa veya fiilleri düzgün bir şekilde birleştiremiyorlarsa onları küçümser.
Çevresindekilerden "pidgin" kullanmamalarını ve "yerel" davranmamalarını talep eder, ancak tam büyük bir anlaşmayı bitirmek üzereyken bir anda kendisi de doğru konuşma yeteneğini kaybeder!
Bu yöneticinin şimdi ya laneti kaldırmanın ve anlaşmayı sağlamanın bir yolunu bulması ya da kaderine boyun eğmesi gerekir.
Türkiye'nin Dev Yapıları
Türkiye'nin geleceğini şekillendiren dev yapıların inşa süreçleri TRT Belgesel farkıyla ekrana gelmeye devam ediyor…
TRT Belgesel ekranlarında gösterime giren ve İstanbul'un yeni simgesi Çamlıca Kulesi'nin inşa sürecini ele alan Türkiye'nin Dev Yapıları adlı bu film; bir teknoloji ve tasarım harikası olan kulenin inşa süreci ve en dikkat çekici özelliklerini ekrana getiriyor.
369 metrelik uzunluğu ve deniz seviyesinden 587 metrelik yüksekliğiyle İstanbul'un en yüksek yapısı unvanına sahip olan Çamlıca Kulesi, fütürist tasarımıyla da şehrin siluetine estetik bir dokunuş yapıyor.
Kulenin 201 metrelik bölümü 49 katlı betonarme yapıdan oluşurken, 168 metrelik çelik bölümü ise anten olarak kullanılıyor.
Elektromanyetik kirlenmeye ve görüntü kirliliğine neden olan eski 33 antenin kaldırılarak tek bir kulede toplanmasını sağlayan Çamlıca Kulesi'nin ışıklandırmalarında ise 16,7 milyon renk tonu kullanılıyor.
Kulenin çevresindeki 20 bin 150 metrekarelik sosyal alanlarda da toplam 2 bin 750 adet ağaç dikimi yapıldı.
Dünyada bir ilk olarak bünyesinde tam 100 radyoyu aynı çatı altında barındıran ve frekansları birbirine karışmadan, kesintisiz ve kusursuz bir şekilde yayın yapabilen mühendislik harikası Çamlıca Kulesi'nin yapım hikayesi bu yüksek teknoloji ve ezber bozan tasarımın inceliklerini gözler önüne seriyor.
Yüzmeyi Öğrenmek
Yönetmen: Thyrone Tommy / Oyuncular: Thomas Antony Olajide, Emma Ferreira, Andrea Davis, AndreaPavlovic, Khadijah Salawu, Christef Desir, Jolly Amoako, Meagan De Lima, Masood Amir Ali, Saida Ali, Puneet Bajwa, Rachel Nkoto Belinga, Gail Bevilacqua, André Blissett, Zara Boorder, Guillermo Herrera-Valencia, Hidetaka Ishii, Siobhan Johnson, Olia Kashevarova, Ryan McGregor, Molly McIlwain, Osawa Muskwa, Keira Sweeney / Süre: 93 dakika
Learn to Swim.jpg
Toronto'nun caz sahnesinde gelecek vadeden iki müzisyen arasındaki olası bir romantizmin samimi bir portresi…
Netflix'in Kanada Yapımı Bağımsız Filmler kategorisinde gösterime giren Learn to Swim adlı bu romantik filmde; müzik, anılar ve kaybın acısı çarpışırken, yetenekli ama işkence görmüş bir saksafoncu, canlı bir caz şarkıcısıyla fırtınalı bir romantizm yaşamaya başlar.
Toronto'nun modern zaman caz sahnesinde geçen bir yakın ilişki draması havasındaysanız bu filmden keyif alabilirsiniz ama eğer cazla ilgilenmiyorsanız, bu film size göre olmayabilir çünkü film boyunca pek çok caz performansı yer alıyor.
Flashback
Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.
beIN CONNECT
Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getirmeye devam ediyor.
Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:
Astral Boyut (Astral, 2018)
Barut Kokteyli (Gunpowder Milkshake, 2021)
Cadılar Bayramı Öldürür (Halloween Kills, 2021)
Deliha 2 (2018)
Gölgelerin Aşkı (Above the Shadows, 2019)
Kimsesiz Çocuk Remi (Rémi sans famille / Remi, Nobody's Boy, 2018)
Koruyucu (Chao ji bao biao / The Bodyguard: Iron Protector, 2016)
Oda (The Room, 2019)
Oğul (Son, 2021)
Retina (2017)
MUBI
Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI, dünya festivallerinde dikkat çekmiş yapımlardan oluşan geniş seçkisini özel yayın kuşaklarıyla sinemaseverlerle buluşturmaya devam ediyor.
Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:
6 Numaralı Kompartıman (Hytti Nro 6 / Compartment Number 6, 2021)
Hiçbiryerde (2002)
Mamaville (2020)
Oğul Odası (La Stanza del Figlio / The Son's Room, 2001)
Oh, Güneş (Soleil Ô / Oh, Sun, 1967)
Sen Benimsin (A Bigger Splash, 2015)
Netflix
190'dan fazla ülkede 223 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:
4. Cumhuriyet (4th Republic, 2019)
Akıl Defteri (Memento, 2000)
Anaokulu Polis 2 (Kindergarten Cop 2, 2016)
Antonio Machado. Mavi Günler (Los días azules / Antonio Machado. The Blue Days, 2020)
Arabulucu (Middle Men, 2009)
Barbie Deniz Kızı Masalında (Barbie in a Mermaid Tale, 2010)
Barbie: Prenses ve Popstar (Barbie: The Princess & the Popstar, 2012)
Barry & Joan (Barry and Joan, 2020)
Bir Çin Macerası: Birinci Kısım - Pandora'nın Kutusu (Sai yau gei: Yut gwong bou haap / A Chinese Odyssey Part One: Pandora's Box, 1995)
Bir Çin Macerası: İkinci Kısım - Külkedisi (Sai yau gei: Sin leui kei yun / A Chinese Odyssey Part Two: Cinderella, 1995)
Bizans Kedisi (Ne vse koshki sery / The Byzantine Cat, 2002)
Cenaze Direktörü (The Funeral Director, 2019)
Çapa Bebek (Anchor Baby, 2010)
Dalgalar (Las olas / The Waves, 2011)
Esaret İçinde Yaşamak: Özgür Kalmak (Living in Bondage: Breaking Free, 2019)
Hayatın Yolları (The Roads Not Taken, 2020)
Her Şey - Gerçek Şey Hikayesi (Everything - The Real Thing Story, 2019)
Karanlıktaki Işık (Light in the Dark, 2020)
Knossos: Atlantis'in Kayıp Başkenti (Knossos: The Lost Capital of Atlantis, 1976)
Lagos Gerçek Sahte Hayat (Lagos Real Fake Life, 2018)
Limandaki Çocuklar (Los chicos del puerto / The Kids from the Port, 2013)
Mavi Yüzgeçli Orkinos Avı (Fishing for Bluefin Tuna, 2010)
Mükemmelliyet (Excellence, 2020)
Ölüm Yarışı 3: Cehennem (Death Race: Inferno, 2013)
Perili Yolculuk (The Haunted Journey, 2006)
Repo Men (2010)
Sarışın Yumruk (Blonde Fist, 1991)
Solmayan (Imborrable / Unfading, 2019)
Son Akşam Yemeği (The Last Supper, 2020)
Sonsuz Aşk (Endless Love, 2014)
Supermarionation'da Çekim (Filmed in Supermarionation, 2014)
Şamatalı Düğün 2: İstikamet Dubai (The Wedding Party 2: Destination Dubai, 2017)
Tarih Öncesi Topraklarda 10: Büyük Göç (The Land Before Time X: The Great Longneck Migration, 2003)
Tavşan Peter (Peter Rabbit, 2018)
Yıldızların Ötesinde: Bir Kara Deliği Fotoğraflamak (Más alla de las estrellas. Fotografiando un agujero negro / Beyond the Stars: Photographing a Black Hole, 2020)
SinemaTV
Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.
SinemaTV'nin izleyicilerine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:
Ağır Romantik (2020)
Aile Filmi (Rodinný film / Family Film, 2015)
Bebek Tamam (Baby Done, 2020)
Çifte Bela: Sihirli Ayna (Unheimlich perfekte Freunde / Double Trouble and the Magical Mirror, 2019)
Gece Nöbeti (The Night Clerk, 2020)
İhtiyar Adam ve Silah (The Old Man & the Gun, 2018)
Uzay Yolcuları (Passengers, 2016)
TRT 1 & TRT 2
Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.
Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:
Araf (2012)
Ayla (2017)
Charlie'nin Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chocolate Factory, 2005)
Ekmek ve Güller (Bread and Roses, 2000)
Elveda (The Farewel, 2019)
İvan'in Çocukluğu (Ivanovo detstvo / Ivan's Childhood, 1962)
İz Sürücü (Stalker, 1979)
Karınca (2019)
Meg: Derinlerdeki Dehşet (The Meg, 2018)
Rafadan Tayfa 2: Göbeklitepe (2019)
Siyah Kar (Ben ming nian / Black Snow, 1990)
Şafakta Ölüm (Rage at Dawn, 1955)
Tatil Kitabı (2008)
Tutsaklar (Foglyok / Captives, 2019)
Turuncu Günler (Rooz-haye Narenji / Orange Days, 2018)
Festival ve Etkinlik Ajandası
Akbank Kısa Film Festivali
Sinema sanatı üzerinde kısa filmlerin etkin rolünün bilinciyle, Türkiye'de bu alanda bir platform oluşturan ve alanında öncü etkinliklerden biri haline gelen Akbank Kısa Film Festivali, 20-30 Mart 2023 tarihleri arasında 19'uncu kez düzenlenecek.
Geçen yıl 68 ülkeden toplam 2.081 kısa filmin başvurduğu "Yarışma Bölümü" için bu sene son başvuru tarihi 30 Aralık 2022, Cuma olarak açıklandı.
Ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ayrı kategoride gerçekleştirilecek 19'uncu Akbank Kısa Film Festivali Yarışma Bölümü'ne başvuran eserler arasından, festival jürisinin değerlendirmeleriyle belirlenecek Ulusal Yarışma bölümünde "En İyi Kısa Film" 50 bin TL, Uluslararası Yarışma bölümünde "En İyi Uluslararası Film" ise 5 bin Dolar ile ödüllendirilecek.
19'uncu Akbank Kısa Film Festivali, "Festival Kısaları", "Dünyadan Kısalar", "Kısadan Uzuna", "Deneyimler", "Belgesel Sinema", "Perspektif", "Özel Gösterim", "Forum" ve "Genç Bakışlar" bölümleri ile yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleşileriyle 20-30 Mart 2023 tarihleri arasında sinemaseverlere keyifle izleyecekleri bir program sunacak.
19'uncu Akbank Kısa Film Festivali yarışması başvuru formlarını, Akbank Sanat'tan ya da www.akbankkisafilmfestivali.com ve www.akbanksanat.com adreslerinden temin edilebilirsiniz.
Eski Türk Filmleri Afişleri Sergisi Axis Kağıthane AVM'de
11-21 Kasım tarihleri arasında Eski Türk Filmleri Afişleri Sergisi'ne ev sahipliği yapacak olan Axis Kağıthane AVM, ziyaretçilerini nostaljik bir Yeşilçam yolculuğuna davet ediyor.
Türk sinema tarihinin kısa bir özeti niteliğini taşıyan sergide ilk renkli Türk filmi olan Muhsin Ertuğrul imzalı "Halıcı Kız" filminin afişi de görülebilecek.
Cendere yolu üzerindeki merkezi konumuyla öne çıkan Axis Kağıthane AVM, 11-21 Kasım tarihleri arasında Eski Türk Filmleri Afişleri Sergisi'ne zemin katta ev sahipliği yapacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Kütüphane iş birliği ile Türk sinemasının 108'inci yılı nedeniyle düzenlenen sergide Milli Kütüphane özel koleksiyonunda yer alan 1950 ve 1960'lı yıllara ait elle çizilmiş ve boyanmış 25 Türk filmi afişi yer alıyor.
Halıcı Kız'ın afişi görülebilecek
1970, 1980, 1990 ve 2000'li yıllara damgasını vuran, bir çoğumuzun çocukluk ve gençlik yıllarında kimi zaman kahkahalarla, kimi zaman da göz yaşları içinde izlediğimiz 50 filmin afişinin de yer aldığı serginin en özel parçası ise ilk renkli Türk filmi olan Muhsin Ertuğrul imzalı "Halıcı Kız" filminin afişi.
Türk sinema tarihinin kısa özeti
Türk sinema tarihinin kısa bir özeti niteliğini taşıyan sergide afişleri görülebilecek filmler arasında; Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın başrollerini üstlendiği "Selvi Boylum Al Yazmalım", Kemal Sunal'ın başrolünü üstlendiği "Tosun Paşa", "Salako", "Hababam Sınıfı", Fatma Girik'in büyük bir ustalık ile oynadığı "Boş Beşik", "Yılanların Öcü" yer alıyor.
Sergide ayrıca Yeşilçam'ın birbirinden değerli oyuncuları Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Oya Aydoğan gibi geniş oyuncu kadrolarına sahip olan "Neşeli Günler", "Aile Şerefi", "Bizim Aile", "Hababam Sınıfı", "Toşun Paşa", "Mavi Boncuk", "Köyden İndim Şehre", "Gırgıriye'de Şenlik Var" gibi filmlerin afişleri görülebilecek.
Geleceğin Ekranı
Netflix'in geçen sene Habitat Derneği ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye iş birliği ile gerçekleştirdiği "Geleceğin Ekranı" projesi büyümeye devam ediyor ve dijital okuryazarlık ile dijital ebeveynlik bilincinin Türkiye'de yaygınlaşması amacıyla hayata geçirilen projenin ikinci dönemi başlıyor.
İlk dönem gerçekleştirilen dijital okuryazarlık eğitimleri ile 61 ilde toplamda 1000 ebeveyn ve öğretmen ile buluşan "Geleceğin Ekranı" projesi, yeni dönemde kapsamını daha da genişleterek Türkiye'de dijital okuryazarlık bilincinin kazandırılmasını ve yaygınlaşmasını amaçlıyor.
Farklı eğitim modülleriyle altı ayda 61 ilde 1000 ebeveyn ve öğretmen ile buluşan Geleceğin Ekranı projesinin ilk dönemi, geçen mart ayında RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ve proje paydaşlarının katılımıyla gerçekleşen görkemli bir zirve ile son bulmuştu.
Ekim ayı itibarıyla başlayan ikinci dönemde projede alanında uzman akademisyenler ve eğitmenler eşliğinde düzenlenen eğitim programları ile Türkiye'nin dört bir yanındaki öğretmen ve ebeveynlere ulaşılması hedefleniyor.
Ayrıca proje kapsamında gerçekleştirilen ve şimdiye kadar 9 bölümün yayınlandığı podcast serisinin yeni bölümleri hem konuklu hem de eğitim odaklı konularla dinleyiciyle buluşmaya devam edecek.
Genç nesillere bilinçli içerik tüketimi alışkanlıklarının kazandırılmasını amaçlayan Geleceğin Ekranı projesinin ikinci etabı çok daha genişletilmiş bir programla hayata geçirilecek.
Yeni programda dijital ebeveynlik ve dijital okuryazarlık konularının yanı sıra ekran güvenliği, doğru internet ve teknoloji kullanımı ile medya okuryazarlığı bilincinin eğitimler, atölye çalışmaları ve podcastler aracılığıyla birçok farklı kanalda yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Netflix Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili projeye ilişkin görüşlerini şu sözlerle ifade etti:
Geleceğin Ekranı Projesi, gerçekleştirdiğimiz eğitim ve yayınlarla kısa sürede Türkiye'nin dört bir yanında geniş kitlelere ulaştı. Proje sayesinde ebeveyn ve öğretmenlerimizi teknoloji, ekran kullanımı, bilinçli içerik tüketimi ve dijital okuryazarlık gibi konularda dinleme ve bilgilendirme fırsatı bulduk. Aileler ve öğretmenlerin projeye ve sunduğumuz güçlü ebeveyn kontrollerine gösterdikleri yoğun ilgi, projenin devamı için bizi cesaretlendirdi. Yeni dönemde çok daha genişletilmiş bir programla ailelerin ve öğretmenlerin yanında olmaya devam edeceğiz.
Vizyonu dünya gençliği ile Türkiye gençliği arasında iletişim köprüsü kurmak olan, dijitalleşen dünya ile uyumlu, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen güçlü ortaklıklar temelinde toplumun tüm kesimlerine yönelik, teknoloji, girişimcilik ve finansal bilinç alanlarında kapasite geliştirici ve sosyal etki odaklı projeler geliştiren bir Sivil Tolplum Kuruluşu olan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise, Geleceğin Ekranı projesinin ikinci aşaması hakkında şunları söyledi:
Güçlü projeler güçlü ortaklıklar ile mümkün. İlk döneminde emin adımlarla ve güçlü ortaklığımızla başladığımız projemiz yeni dönemine de ışık tutan bir zirve ile sonlanmıştı. Gerek Geleceğin Ekranı Zirvesi gerekse dönem boyunca yaptığımız eğitimlerde aldığımız geri dönüşler bizi yeni dönemi yapmak için heyecanlandırdı. Aileler ve ebeveynlerin dijitalleşme konularını önemsemesi, çocuklar ile etkileşim yaratması en önemli çıktılarımız oluyor. Yeni dönemde daha kapsamlı bir şekilde, bu bilinci sağlayacak eğitim ve etkinliklerin birbirinden farklı kanallarda, farklı hedef kitlelere ulaşmasını sağlayacağız. Podcastler, online eğitim buluşmaları, yüz yüze atölyeler ile aile, öğretmen ve yeni yıl ile birlikte çocukların da destekçisi olmaya devam edeceğiz.
100 yılı aşkın bir maziye sahip olan, günümüzde ise 100'den fazla ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil eden, Birleşmiş Milletler'de Gözlemci Statüsü'nü kazanmış en büyük küresel iş dünyası organizasyonu olan ICC'nin Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Mazhar Basmacı da Geleceğin Ekranı projesi hakkında görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
Geleceğin Ekranı Projesi, ilk yılında planlanan hedeflere ulaşmış ve ülkenin dört bir yanında geniş kitleler nezdinde teknoloji, ekran güvenliği ve dijital okuryazarlık gibi konularda farkındalık oluşturulmasını sağlamıştır. Proje kapsamında yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz faaliyetlere gösterilen yoğun ilgi ve buna ilişkin olumlu geri dönüşler, proje ortakları olarak bizleri daha geniş kapsamlı bir programla daha geniş bir kitleye ulaşma yolunda motive etmiştir. Önümüzdeki dönemde de bu projemizin daha kapsamlı yeni bir program ile dijital dünyaya daha sağlıklı ve güven içinde ulaşabilen bireylerin yetişmesine önemli katkılarda bulunmaya devam edeceğine inanıyoruz.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çatısı altında bu yıl "Türk Dünyası Kültür Başkenti" Bursa'da düzenlenen 2'nci Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ödülleri törenle sahiplerini buldu.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde sinema dünyasını buluşturan törende, "Vefa Ödülü" takdim edilen Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, ayakta alkışlandı.
Türk dünyası sinemasının ortak kültürel değerlerle beslenmesi amacıyla 1-5 Kasım tarihleri arasında 10 ülke ve yedi özerk bölge olmak üzere 17 coğrafyadan 52 filmi sinemaseverlerle buluşturan 2'nci Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, muhteşem bir ödül töreniyle sona erdi.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov, Kırgızistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Altynbek Maksutov, Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür Komitesi Başkanı Roza Karibzhanova, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile sinema sektörünün önemli yapımcı, yönetmen, senarist ve oyuncuları katıldı.
24 filmin yarıştığı festivalde, "Uzun Metraj Kurmaca Film", "Belgesel Film", "Vefa Ödülü", "TÜRKSOY Özel Ödülü" ve "Türk Kültürüne Katkı Ödülü" kategorilerinde toplam 16 ödül sahiplerini buldu.
"Ortak adımları bir an önce atmak istiyoruz"
Törenin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, evrenselliğin özüne ve değerlerine bağlı kalabilmek olduğunu belirterek, şunları söyledi:
Ağacın kökü toprağın derinine ne kadar iniyor ne denli geniş alana yayılıyorsa, boyu ve görkemi o kadar büyük, dallarının gölgesi o denli kapsayıcı olur. Bu gerçeği festivalimizde de tecrübe ediyoruz. Bu yıl 'doğa' temasıyla düzenlenen festivalde sanatçılarımız, sahibi değil parçası olduğumuz dünyaya dair bizlere yepyeni pencereler açtılar. Aslımızı bildiğimiz ve algımızı mümkün olduğunca geniş tuttuğumuz müddetçe, kendimizi anlatmamız ve anlaşılmamız o denli kolay olacaktır. Bu yıl festivalimizle birlikte Türk Dünyası Sinema Zirvesi'nin ikincisini de gerçekleştirdik. Zirvede kültürel ve sanatsal iş birliği olanaklarını değerlendirmek adına güçlü bir irade ortaya konuldu. Geçen yıl imzaladığımız deklarasyon ile ortaya koyduğumuz ortak adımların bir an önce atılması arzusundayız. Bu yıl hepsinden önemlisi gençlerimiz kendilerini gösterme imkânı buldu. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Tataristan'dan ikişer öğrencimizi Türkiye'de ağırladık. Buradaki arkadaşlarıyla beraber, birer dakikalık belgesel filmler çektiler. Bunlar 10 dakikalık bir belgesel yapıta dönüştü. Bu çalışmada öğrencilerimize rehberlik eden, yol gösteren herkese teşekkür ediyor, genç kardeşlerimi canı gönülden kutluyorum. Dünyaya söyleyecek çok şeyimiz var. Sanatı, sinemayı tercüman kıldık, konuşmaya, anlatmaya devam edeceğiz.
Türkan Şoray ve Osman Sınav'a "Vefa Ödülü"
Bakan Ersoy, konuşmasının ardından sinema eğitimi alan 11 öğrenciye hediye takdim ettikten sonra ödül törenine geçildi.
Oylum Talu'nun sunuculuğunu üstlendiği gecede, Özbekistan'dan Yulduz Rajabova, TÜRKSOY Özel Ödülü'ne layık görüldü.
Türk Kültürüne Katkı Ödülleri, aynı zamanda festivalin açılış filmi olan "Kurmancan Datka-Dağların Kraliçesi" filminin yönetmeni de olan Kırgızistan'dan Sadyk Sher-Niyaz ile birlikte Türkmen Film Birliği Başkanı Arslan Eyeberdiev'e, Özbekistan'dan Rano Shodiyeva'ya, Kazakistan'dan Kanat Torebay'a ve Türkiye'den Mehmet Bozdağ'a verildi.
Vefa Ödülleri, Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray ile hafızalara kazınan filmlerin yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlenen Osman Sınav'a takdim edildi.
Ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un elinden alan Türkan Şoray, katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.
"En İyi Film", Özbekistan'dan "Kadının Kısmeti"
Özbekistan'dan Dilmurod Masaidov'un yönetmenliğini yaptığı "Kadının Kısmeti", En İyi Film seçildi.
Festivale "Hayat Galiba Güzeldir" filmiyle katılan Azerbaycan'dan Vagif Mustafayev, En İyi Yönetmen Ödülü'nü kucakladı.
En İyi Senaryo Ödülü'nü ise "Bağlılık Hasan" filmiyle Türkiye'den Semih Kaplanoğlu kazandı.
Belgesel filmlerde birinciliğe Özbekistan'dan Furkat Usmanov'un yönettiği "İnsan Karanlığın Ardındaki Işık", ikinciliğe Kazakistan'dan Aigul Cherendinova imzasını taşıyan "Avrasya'nın Hükümranları", üçüncülüğe ise Türkiye'den İsmet Arasan'ın yönettiği "Balkanların Türkçe Hafızası" layık görüldü.
"En İyi Kadın Oyuncu", Kırgızistan'dan Kalipa Tashtanova, "En İyi Erkek Oyuncu" ise Kazakistan'dan Kayrat Kemalov oldu.
Ödüllerin ardından Bakan Ersoy, önümüzdeki yıl 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa'da düzenlenecek Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nin sembolü olan turna kuşu heykelini Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Karimov'a takdim etti.
Anadolu Ateşi'nin benzersiz bir dans gösterisi sunduğu tören, Azeri sanatçı Azerin'in performansıyla son buldu.
Kızılay Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali
Değerli sanatçı Neşet Ertaş anısına, 22-25 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek 5'inci Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali'nin programı Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık'ın katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.
58 ülkeden 522 kısa filmin başvurduğu festivalde bu yıl ilk kez, "İnsani Bakış" belgesel seçkisinde yarışan bir yapıma Türk Kızılay tarafından "Kızılay İnsani Bakış Ödülü" verilecek.
5'inci Uluslararası Kızılay Dostluk Festivali'nin tanıtımı Sepetçi Kasrı'nda gerçekleşti.
Festivalin yarışma kategorisine 189 film başvururken, İnsani Bakış Belgesel Yarışması kategorisine 89, Panaroma kategorisine 266, Kırk Yıllık Hatır kategorisine ise 13 film başvuru yaptı.
Festivalin bu yılki jüri başkanlığını, ilk kısa metrajlı filmi "Kıyıda" filmi 1998'de Cannes Film Festivali'nde yarışmalı ana bölüme seçilen, bu filmiyle çeşitli ulusal ve uluslararası festivallere de katılarak birçok ödül alan Ebru Ceylan yapacak.
Festivalin bu yılki jüri üyeleri ise Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un Beyaz Gemi adlı romanından beyazperdeye uyarlanan "Şambala" filminin görüntü yönetmeni Akzholtoy Bekbolotov, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölüm Başkanı, sinema eleştirmeni Murat Tırpan ve "Küçük Kadınlar", "Çalıkuşu", "Yılanların Öcü", "Diriliş; Ertuğrul", "Bir Zamanlar Çukurova" dizilerinin başarılı oyuncusu Hande Sorel yer alıyor.
Kerem Kınık: Biz de bu festivalle nefes alıyoruz…
Festival Onursal Başkanı olan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Kızılay olarak insanın ızdırabını, dertlerini ve acılarını odağa alan bir varlık sebebimiz var, onun onurunu korumaya çalışıyoruz, güçlendirmeye çalışıyoruz ve derdini çözmek için başkalarını dayanışmaya çağırıyoruz, empatiye çağırıyoruz. Aslında insanlığa çağırıyoruz. Hepimiz insanlığın parçalarıyız, onu korumak zorundayız. İnsanın anlam arayışına sanatın eşlik etmesini, yaşadığı farklı özellikleri, dünyaları ön plana çıkarabilmeyi, ayrıca bunu sanatsal platformlarda yapan tüm dünya sanatçılarına ulaşmak için çalışıyoruz. Biz de bu festivalle nefes alıyoruz" dedi.
Dr. Kerem Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu yıl, bozkırımızın yanık sesi, Bektaşi, Garip, Abdal kültürünün belki son temsilcilerinden, o 'gönül' dediği şeyi dünyaya çok iyi anlatan, ömrünün sonuna kadar mütevazılığını koruyan, kendisine devlet sanatçısı unvanı verildiğinde 'ben halkın sanatçısıyım' diyen Neşet Ertaş anısına yapıyoruz. İnsani Bakış Bölümü Kızılay'ın odaklandığı alanda bazı belgeseller yer alacak. Geçen yıl ödülü Duna adına takdim etmiştik, bu yıl da Cezayirli Emir Abdulkadir adına, Kızılay fikrini Dunan'a öğreten, savaştığınız insanın onurunu koruma fikrini dünyaya öğreten Abdulkadir anısına takdim edeceğiz. Bu atmosferi Suriye, Somali, Arakan'daki mülteci kamplarına, sanata biraz uzak görünen insanlara taşımaya çalışıyoruz. Çünkü insanın bedeni acıktığı gibi ruhu da acıkıyor, bedeni yaralandığı gibi ruhu da yaralanıyor. İnsanın bütün boyutuyla desteklenmesi gerekiyor, sanata bir gıda olarak bakıyoruz. Emeği geçen arkadaşlarımıza, danışma kurulumuza, jüri üyelerimize, sanatçılarımıza teşekkür ediyorum.
Faysal Soysal: Hedefimiz sinemacılarla bir dostluk köprüsü kurmak…
Festivalin programını açıklayan Festival Direktörü Faysal Soysal, "Ana hedeflerimizden biri, özellikle yaşadığımız dönemde savaşların kin ve nefreti artıran tarafına bir merhem olmak, dostluk kavramını gündeme taşımak. Özellikle dostluk kavramı sanat eserlerine yansıdığı zaman özellikle tam bağımsız ve özgür bir anlayışa sahip kısa filme yansıdığı zaman güçlü oluyor, nitekim dostluğun da böyle samimi bir tarafı var. Bir diğer hedefimiz de dostluk kavramını geliştirmek, onu kısa film diliyle yeniden inşa etmek, bütün dünyanın sinemacılarıyla bir dostluk köprüsü kurmak. Anadolu coğrafyasında dostluğa dair muazzam bir birikime sahibiz, ozanlarımız, şairlerimiz eserlerinde bunları ölümsüzleştirmişler. Biz de onları daha iyi tanımak ve onların felsefesini haketmek için festivali her yıl birinin anısına yapıyoruz. 2018'de festivalin ilk yılından itibaren yarışmaya seçilen bütün yönetmenleri konuk ediyoruz ve buradaki sinema öğrencileri ile buluşturuyor, dostluk köprüsü kuruyoruz" diye konuştu.
Soysal, "Türkiye'deki en güzel kısa film seçkilerinden birine sahibiz. Bu yıl da seçkimiz dört bölüm, ana yarışmada dört ödül verilecek. Türk dostluğunun nişanesini taşıyan Kırk Yıllık Hatır bölümümüzdeki bir filme bu yıl ölümünün onuncu yıldönümünde Neşet Ertaş anısına Dostluk Ödülü vereceğiz. Açılış filmimiz festival danışmanımız, Yönetmen Atalay Taşdiken'in Ah Yalan Dünya belgeseli ile olacak. Bu yıl ilk defa özel bir bölüm açtık. Kızılay İnsani Bakış Belgesel Yarışması'nda Kızılay'ın insani misyonuna işaret etmek için bir Kızılay İnsani Bakış Dostluk Ödülü vereceğiz. Panorama bölümümüzde Türkiye'de ilk kez gösterilen ödüllü filmler, burada yer alacak. Özel seçkimizde ise hem Neşet Ertaş'ın dünyasını anlatan hem de yurt dışından gelen dostluk temalı filmleri göstereceğiz. Bu yılki jüri başkanlığımızı ise Ebru Ceylan yapacak. Değerli sanatçı Neşet Ertaş'ın anlayışındaki gibi her canlının her canlıda hakkı olduğunu düşünen bir hassasiyetle bu festivali yapmaya çalışıyoruz, herkese teşekkür ederiz" dedi.
Lütfi Şen: Anadolu'nun mayasını bütün dünyaya taşımak…
Festival Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lütfi Şen, "Bu festival vesilesiyle insanlığın gidişatına çomak sokmak istiyoruz. Kızılay'ın kurumsal kimliğinin festivalle bütünleşmesiyle birlikte Anadolu'nun mayasını bütün dünyaya taşımak anlamında festivalimizin daha da güçlü olacağını düşünüyoruz" diye belirtti.
Festivalin danışmanlarından, yönetmen Atalay Taşdiken, "Gerçekten az bulunan, her yıl üzerine koyarak ilerleyen bir festival. Gururla izliyoruz. Kısa film sinema için çok önemli, kısa filmcilerin kendini bir sinemacı olarak hissettirilmesi çok önemli" ifadelerini kullandı.
Festivale destek veren Beyoğlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan da; "Biz bu tip organizasyonlara ev sahipliği yapmaktan mutlu ve gururluyuz.
Evet, festivaller çok zor imkanlarla yapılıyor, biz de destek olmaya çalışıyoruz, her zaman da olmaya devam edeceğiz" dedi.
Festival gösterimleri ve etkinlikler ücretsiz
Türk Kızılay çatısı altında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle düzenlenen festivalin ana sponsorluğunu geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Halk Bank üstleniyor.
Beyoğlu Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi'nin de büyük destek sağladığı festivalin global iletişim ortaklığını Anadolu Ajansı üstlenirken, Fono Film, Türk Medya, Sinefesto, TSA, İnterpress, Artizan Sanat ve Filmarası gibi birçok sinema ve medya kuruluşu da festivalin destekçileri arasında.
Festivalin organizasyonunu ise Balkon Yapım gerçekleştiriyor.
Festivalin film gösterimleri Avrupa yakasında Atlas Sineması'nda ve Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde, Anadolu yakasında ise Kadıköy Sineması'nda gerçekleşecek.
Atlas Sineması'nda ayrıca söyleşi, master class etkinliğine yer verilecek.
Festival süresince ayrıca Beyoğlu Akademi'de söyleşi, Artizan Sanat'ta ise belgesel gösterimleri ve söyleşi etkinliklerine imza atılacak.
Festivaldeki bütün gösterimlere ve etkinliklere dileyen herkes ücretsiz katılacak.
Festival yeni afişi paylaşıldı
Festivalin bu yılki afişi de lansmanda kamuoyu ile paylaşıldı; tasarımına İranlı sanatçı Elahe Behin'in imza attığı afişte, festivalin Türkiye'den bütün dünyaya yayılan dostluk teması vurgulandı.
"Kısa Film "ve "Post Prodüksiyon" atölyeler
Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali'nin Kısa Film ve Post Prodüksiyon atölyelerinin başvuruları başladı.
Kısa filmle ilgilenen sinemacılara yönelik düzenlenen atölyelerin başvuruları 25 Kasım'da sona erecek.
Sinemacılar atölyelere, festivalin dostlukfilmfestivali.com adresinden başvuru yapabilecek.
Kısa film atölyesi
Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde sinema alanında lisans ve yüksek lisans eğitimlerine devam eden sinemacılara yönelik yaş sınırı olmaksızın düzenlenen Kısa Film Atölyesi, 26 ve 27 Kasım 2022 tarihlerinde, Beyoğlu'nun yeni kültür sanat mekânlarından Artizan Sanat'ta gerçekleştirilecek.
Kısa filmcilerin teorik ve teknik açıdan daha yetkin ve güçlü film yapma niyetlerine katkı sağlamak için düzenlenen atölye çalışmasına katılanlar Sinan Sertel'den yönetmenlik, Emre Pekçakır'dan görüntü yönetmenliği, Tayfur Aydın'dan yapımcılık, Oktay Berber'den senaryo ve Feride Çetin'den oyunculuk dersi alacak.
Atölyeye katılacak genç sinemacılar ayrıca yurt içinden ve dışından onlarca yönetmenin yer alacağı festival haftasında festival ekibinde de gönüllü olarak yer alma şansı bulacak.
20 kişilik kontenjana sahip olan ve yaş sınırlaması bulunmayan Kısa Film atölyesi kapsamında toplamda 10 saatlik bir eğitim gerçekleşecek.
Eğitime katılan sinemacılara sertifika takdim edilecek.
Post prodüksiyon atölyesi
En az bir kısa filme imza atmış sinemacılara yönelik olarak Fono Film iş birliği ile düzenlenen Post Prodüksiyon atölyesi 6 ve 7 Aralık 2022 tarihlerinde, Fono Film'in kendi mekânında gerçekleşecek.
Başvurular arasından seçilen katılımcıların yararlanacağı bir günlük atölyede genç sinemacılar Kurgu Ses Tasarım-Renk Tasarım-DCP Mastering-Special Effects başlıkları altında, Fono Film stüdyolarında post prodüksiyon sürecine dair merak ettikleri her şeyi profesyonel bir stüdyoda gözlemleyip, sektör profesyonellerinin tecrübelerinden istifade etme fırsatı bulacak.
Atölyeye katılacak genç sinemacılar ayrıca yurt içinden ve dışından onlarca yönetmenin yer alacağı festival haftasında festival ekibinde de gönüllü olarak yer alma şansı bulacak.
12 kişilik kontenjana sahip olan ve en az bir kısa filme imza atmış sinemacıların başvurabileceği Post Prodüksiyon atölyesi kapsamında toplamda 10 saatlik bir eğitim gerçekleşecek.
Eğitime katılan sinemacılara sertifika takdim edilecek.