Ege Denizi beşik gibi sallanıyor. 5,1 büyüklüğündeki deprem İzmir ve civarında da hissedildi. Yunanistan ise depremler nedeniyle teyakkuzda. Prof. Dr. Süleyman Pampal 8,5 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu. Pampal bazı illeri tek tek sayarak dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ege'de durmak bilmeyen depremlerle ilgili çarpıcı uyarılarda bulundu. "Ege'de 8,5 büyüklüğünde bir deprem sürpriz olmaz!" diyen Pampal, tsunami ve volkanik patlama risklerine de dikkat çekti. Deprem uzmanı 8,5 büyüklüğündeki depremden etkilenecek 4 ili de tek tek saydı.
EGE'DEKİ DEPREMLER: VOLKANİK FAALİYETİN İŞARETİ Mİ?
Ege'nin hem sismik hem de volkanik açıdan son derece aktif bir bölge olduğuna dikkat çeken Pampal, "Özellikle Yunanistan'ın Santorini Adası, aktif bir volkanik komplekstir ve burada geçmişte büyük patlamalar yaşanmıştır. Bu patlamaların, Akdeniz tarihinde ciddi tsunami dalgalarına ve büyük yıkımlara yol açtığı biliniyor" dedi.
Pampal, "Bölgedeki artan sismik hareketlilik, bu volkanik aktivitenin habercisi olabilir" de ifadelerini de kullandı.
VOLKANİK DEPREMLER VE TSUNAMİ RİSKİ
Ege Denizi'ndeki artan volkanik hareketlilik, denizaltındaki magma yükselmesi ile adacıkların oluşmasına veya deniz tabanında genişlemelere yol açabilir. Pampal, volkanik depremler hakkında, "Bu tür depremleri volkanik hareketlere haberci depremler olarak tanımlıyoruz. Eğer denizaltındaki magma yükselirse, volkanik depremler meydana gelir ve ciddi tsunami tehlikesi oluşturur" dedi.
Pampal, geçmişte Santorini'de yaşanan büyük volkanik patlamaların, büyük can kayıplarına ve tsunami dalgalarının kıyıları vurmasına neden olduğunu belirtti. Şu an için endişe verici bir durum olmasa da olası bir volkanik patlamanın ciddi etkiler yaratabileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Pampal, Ege Denizi'ndeki artan depremlerin büyüklüğünün 8 ile 8,5 arasında olabileceğine dikkat çekerek, "Bu büyüklükteki bir deprem, Yunanistan adalarını, Yunanistan anakarasını ve Türkiye'nin batı kıyılarını etkileyebilir.Özellikle İzmir, Muğla, Aydın ve Çanakkale gibi şehirler bu depremlerden etkilenebilir. Ancak en büyük hasar Yunanistan'a yönelik olacaktır" dedi. Pampal, böyle bir depremin sürpriz olmayacağını ve bölgedeki riskin her an artabileceğini ifade etti.
MARMARA DEPREMİ'NE ETKİSİ
Marmara'daki Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey sınır hattında, Helen Yayı üzerindeki depremlerin ise Anadolu'nun güney sınırında meydana geldiğini belirten Pampal, "Bu iki fay sisteminin doğrudan bir bağlantısı yok. Ancak, Helen Yayı üzerinde gerçekleşecek 8 ila 8,5 büyüklüğündeki bir deprem, Anadolu'nun genel sismik aktivitesinde artışa sebep olabilir. Örneğin, 6 Şubat depremlerinden sonra bölgedeki artçı sarsıntılar ve bağımsız depremler artış göstermiştir. Benzer bir durum burada da yaşanabilir" değerlendirmesi yaptı.
TSUNAMİ RİSKİNE DİKKAT
Sabah'ta yer alan habere göre tsunami riskine dikkat çeken Pampal, "Ege'deki büyük depremler, ciddi tsunami dalgalarına yol açabilir. Bu da can kayıplarını artırabilir" dedi. Santorini, Rodos ve Girit gibi bölgelerde yaşanacak büyük depremlerin, denizaltı volkanik patlamaların oluşturabileceği tsunami etkisini artıracağını belirtti.