Yeni Günaydın
Geri

Uzay Yolculuklarında Erkekler mi Daha Risk Altında?

Normale dönmeleri daha uzun sürüyor
Uzay Yolculuklarında Erkekler mi Daha Risk Altında?
Haberler / Dünya
17 Haziran 2024 Pazartesi 16:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kadınların uzay yolculuklarına erkeklerden daha dayanıklı olduğu ortaya çıktı. 

Yeryüzünden ayrılıp uzayda bir süre vakit geçirmenin insan vücudunda kemiklerin zayıflaması, bağışıklık sisteminin baskılanması ve DNA'nın zarar görmesi gibi etkiler yaratabildiği biliniyor. 

Özellikle Dünya'nın koruyucu manyetik alanının dışında uzun süre kalmak ciddi sonuçlar doğurabilirken, uzay yarışının hızlandığı bu dönemde bilim insanları astronotları korumanın yollarını arıyor.

Nature Communications adlı hakemli dergide 11 Haziran'da yayımlanan çalışmada araştırmacılar uzay yolculuğunun bağışıklık sistemini nasıl etkilediğini inceledi. 

Bilim insanları SpaceX'in 2021'deki Inspiration4 görevi kapsamında alçak Dünya yörüngesinde üç gün geçiren iki kadın ve iki erkeğin yanı sıra geçmişte benzer yolculuklara çıkmış 64 astronotun verilerini analiz etti. 

Araştırmacıların elde ettiği ön bulgulara göre erkeklerin genlerinin faaliyeti kadınlardan daha çok bozuluyor. Ayrıca genlerdeki aksaklığın Dünya'ya geldikten sonra normale dönmesi, erkeklerde daha uzun süre gerektiriyor. 

Bilim insanları makalede "Şimdiye kadar toplanan veriler, uzay yolculuğundaki gen regülasyonu ve bağışıklık tepkisi açısından erkeklerin daha hassas olduğunu gösteriyor" diye yazdı. 

Bu eğilimleri doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var fakat bu tür sonuçların nekahet süresi ve muhtemelen mürettebat seçimi üzerinde etkileri olabilir. Yüksek irtifa, Ay ve derin uzay görevlerinde daha fazla kadın seçilebilir.

Kadınların uzay ortamının yarattığı fizyolojik strese neden daha iyi direnç gösterdiği bilinmiyor. Fakat araştırmacılar bunun hamileliğin yarattığı stresle başa çıkabilme becerisiyle bağlantılı olabileceğini düşünüyor.

Çalışmaya liderlik eden Christopher Mason şu ifadeleri kullanıyor:

Fizyoloji ve sıvı dinamiklerindeki büyük değişikliklere dayanabilmek sadece hamileliği idare edebilmede değil, aynı zamanda uzay uçuşunun stresini fizyolojik düzeyde yönetebilme açısından da harika olabilir.

Bu araştırma, Inspiration4 görevinin yanı sıra başka astronotların verilerinin incelendiği 40 kadar yeni çalışma arasında yer alıyor. Nature'ın hakemli dergilerinde salı günü yayımlanan bu çalışmalardan birinde, Mars yolculuklarının böbreklerde kalıcı hasar bırakabileceği bulunmuştu. 

Bilim insanları astronotları korumak için önlem alınması gerektiğini vurgularken bazıları da bu problemlerin uzay görevlerini riske atacağını düşünüyor. 

Öte yandan "Ortada bir engel yok" diyen Mason şöyle ekliyor:

Mars'a güvenli bir şekilde gidipa gelmememiz için hiçbir neden yok.

Independent Türkçe

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın