Kazakistan hükümet kaynaklarının Euronews'e yaptığı açıklamaya göre Kazakistan, düşürülen Azerbaycan Havayolları'na ait uçuş kayıt cihazlarını Brezilya'ya gönderme kararı aldı. Bu karar ülkenin trajedinin tam ve şeffaf bir şekilde aydınlatılması yönündeki iradesini gösteriyor.
Açıklamada Astana hükümetinin bu kararı Azerbaycan Havayolları'na ait uçağın Brezilya'da üretilmiş olması sebebiyle ve "Azerbaycan ve Rusya ile yapılan istişarelerin ardından" aldığı belirtildi.
Kazakistan'ın Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) üyesi olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Şikago Sözleşmesi Ek 13 standartlarına uygun olarak, soruşturmayı yürüten devlet uçuş kayıt cihazlarının okunmasını sağlar ve kara kutuların okunması ve deşifre edilmesi için bir ülkenin seçilmesine karar verir" denildi.
Karar Kazakistan'ın, Azerbaycan Havayolları'na ait 8432 sefer sayılı uçağın Çarşamba günü Aktau yakınlarında acil iniş yapmaya çalışırken düşmesiyle ilgili olarak Azerbaycan'ın şeffaf bir soruşturma yürütülmesi talebiyle aynı doğrultuda hareket ettiğini gösteriyor.
Azerbaycan, uçağın Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nin bölgesel başkenti Grozni üzerinde bir Rus karadan havaya füzesiyle vurulduğunu, ardından yakındaki iki Rus havaalanına acil iniş yapmasına izin verilmemesi üzerine Hazar Denizi üzerinden uçmasının emredildiğini söylüyor.
Aliyev Rusya'nın iddiaları karşısında "üzgün ve şaşkın"
Kazakistan'ın kararını açıklamasından saatler önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, uçağın Rusya üzerinde yerden açılan ateşle vurulduğunu ve "elektronik savaş yöntemleriyle kontrol edilemez hale getirildiğini" söyledi.
Rusya'yı konuyu birkaç gün boyunca "örtbas etmeye" çalışmakla suçlayan Aliyev, Rus yetkililer tarafından öne sürülen iddialardan dolayı "üzgün ve şaşkın" olduğunu söyledi.
"Ne yazık ki ilk üç gün boyunca Rusya'dan hezeyan dolu açıklamalar dışında hiçbir şey duymadık" dedi.
Aliyev, Azerbaycan'ın kazayla ilgili olarak Rusya'dan üç talepte bulunduğunu söyledi.
"Birincisi, Rus tarafı Azerbaycan'dan özür dilemelidir. İkincisi, suçunu kabul etmelidir. Üçüncüsü, suçluları cezalandırmalı, cezai sorumluluklarını yerine getirmeli ve Azerbaycan devletine, yaralı yolculara ve mürettebata tazminat ödemelidir" dedi.
Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumartesi günü kendisinden özür dilemesiyle ilk talebin "zaten yerine getirilmiş" olduğunu kaydetti.
Putin kazayı "trajik bir olay" olarak nitelendirdi ancak Moskova'nın sorumluluğunu kabul etmekten kaçındı.
Kremlin, uçağın inmeye çalıştığı Grozni yakınlarında Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının saldırısını saptırmak için hava savunma sistemlerinin ateşlendiğini söyledi.
Aliyev kazayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve "kara kutular açıldıktan sonra (olayların) son halinin bilineceğini" söyledi.
Azerbaycan'ın her zaman "uluslararası uzmanlardan oluşan bir grubun" kazayı soruşturmasından yana olduğunu ve Rusya'nın Bağımsız Devletler Topluluğu'nda sivil havacılığı denetleyen Devletlerarası Havacılık Komitesi'nin kazayı soruşturması önerisini "kategorik olarak reddettiğini" kaydetti.
"Bu kuruluşun çoğunlukla Rus yetkililerden oluştuğu ve Rus vatandaşları tarafından yönetildiği bir sır değil. Burada objektiflik unsurları tam olarak sağlanamamıştır" dedi.