Yeni Günaydın
Geri

UBS Raporu: Türkiye Servet Artışında Zirvede!

UBS raporuna göre, Türkiye, TL cinsinden kişisel servet artışında yüzde 157'lik büyüme ile ilk sırada yer aldı
UBS Raporu: Türkiye Servet Artışında Zirvede!
Haberler / Ekonomi
11 Temmuz 2024 Perşembe 17:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İsviçre bankası UBS'nin "2024 Küresel Servet Raporu"na göre Türkiye, kişisel servet artışında TL cinsinden görülen yüzde 157,78'lik büyümenin yanı sıra ABD doları cinsinden yüzde 63,2'lik büyüme oranlarıyla birinci sırada yer aldı.

Zürih merkezli İsviçre bankası UBS tarafından yayımlanan 2024 Küresel Servet Raporu'nda, Türkiye, TL cinsinden kişisel servet artışında yüzde 157'den fazla büyüme kaydederek ilk sırada yer aldı.

2022 ile 2023 yılları arasında ortalama servet oranının yerel para birimi bazında incelendiği raporda, Türkiyeyi, yüzde 20'ye yakın artış oranıyla Katar ve Rusya izledi.

Türkiye'nin ABD doları cinsinden kişisel servet artışında ise yüzde 63.2'lik bir büyüme kaydedildi.

Raporda "servet" kavramı, hane halklarının sahip olduğu finansal varlıklar artı reel varlıkların değerinden borçlarının çıkarılmasıyla elde edilen değer olarak tanımlanıyor.

Milyoner sayısında yüzde 43 artış

Önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye'deki ABD doları cinsinden milyoner sayısının yüzde 43 oranında artması bekleniyor. 2023 yılı itibarıyla ABD doları cinsinden milyoner sayısı 60 bin 787 olan Türkiye'nin, 2028 yılına kadar bu sayının 87 bin 77 olacağı tahmin ediliyor.

Bu artış oranıyla Türkiye, dünya genelinde en yüksek büyüme oranlarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Raporda, 2023 ile 2028 yılları arasında incelenen 56 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiden 52'sinde küresel servet dağılımında yüzde 30'dan fazla artış ön görülüyor.

USB, bu artışa teknoloji devi Tayvan'ın öncülük edeceği ön görülüyor. Ülkede milyonerlerin sayısının, mikroçip endüstrisindeki patlama ve varlıklı yabancıların göçü sayesinde yüzde 47 artacağı tahmin ediliyor.

Bu büyümeyi Kazakistan yüzde 37, Endonezya yüzde 32 ve Japonya yüzde 28 oranlarıyla takip ediyor. Dünyada en fazla milyonerin bulunduğu iki merkez olan ABD ve Çin'de ise milyoner sayısının sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 8 artması bekleniyor.

Ancak, İngiltere bu konuda dikkat çekici bir istisna olarak öne çıkıyor ve ülkede milyoner sayısının yüzde17 düşmesi öngörülüyor.

Raporda ayrıca, servet eşitsizliğinin gelişimi üzerine karışık bir tablo sunuluyor. UBS, 2000 ile 2030 yılları arasında servet hareketliliğinin genel olarak iyileşeceğini belirtti.

Önümüzdeki 20 ila 25 yıl içinde devredilmesi beklenen yaklaşık 83 trilyon doların yaklaşık 9 trilyon doları, "kuşak içi" veya yatay olarak eşlere aktarılacak. Bu büyük servet transferinin büyük bir kısmının kadınlara geçmesi bekleniyor.


 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın