Yeni Günaydın
Geri

Türkiye'de Seller Neden En Çok Haziran Ayında Görülüyor?

Meteroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre Türkiye'de sel felaketleri Mayıs ayında artışa geçerek Haziran ayında zirve noktasına ulaşıyor.
Türkiye'de Seller Neden En Çok Haziran Ayında Görülüyor?
Haberler / Yaşam
10 Haziran 2023 Cumartesi 14:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Meteroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre Türkiye'de sel felaketleri Mayıs ayında artışa geçerek Haziran ayında zirve noktasına ulaşıyor. Son yıllarda tüm zamanların rekorunu kıran sel vakalarının sayısının artmaya devam edeceği ön görülüyor. BBC Türkçe bu artışın nedenlerini ve sebep olduğu ekonomik kayıpların büyüklüğünü araştırdı.

Şiddetli yağış ve seller; fırtına, dolu, don, sis, hortum, kuraklık, orman yangını, yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi vakalarla birlikte "meteorolojik afet" olarak sınıflandırılıyor.

MGM'nin 2010-2021 arasında Türkiye genelindeki meteorolojik afetlerin dağılımını gösteren verilerine göre Haziran ayı istikrarlı bir şekilde en fazla afetin görüldüğü ay.

Haziran ayında en fazla görülen afetse sel.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Almanya'da Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nde Meteoroloji ve İklim Araştırmaları alanında Dr. Gamze Koç'un paylaştığı verilere göre Türkiye'de sellerin yaklaşık olarak yüzde 40'ı yaz, yüzde 24'ü ilkbahar, yüzde 20'si kış ve yüzde 16'sı sonbahar aylarında yaşanıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın