Yeni Günaydın
Geri

Trump Bitti Ama Trumpizm Bitmedi!!

Trump'ın etkisi azalırken, Trumpizm halen çok güçlü
Trump Bitti Ama Trumpizm Bitmedi!!
Haberler / Dünya
24 Haziran 2022 Cuma 07:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri'nde şimdi Kongre'nin, silahlı bir kalabalığın Joseph Biden'ın seçim zaferinin onaylanmasını engellemek için 6 Ocak 2021'de Washington'daki Capitol Binasına yaptığı saldırıya ilişkin soruşturması takip ediliyor.

Oturumların ilk iki haftasının ardından, soruşturmanın amacı netleşti; soruşturma komitesinin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyeleri, siyasi bir hareket olarak Trumpizmi yok edemeseler bile, Donald Trump'ı siyasi olarak yok etmeyi amaçlıyorlar.

Soruşturmanın televizyonda yayımlanan oturumları, Trump ailesinin ve yakın danışmanlarının itiraflarıyla üç önemli gerçeği teyit etti.

Birincisi, Beyaz Saray avukatları, ardından dönemin Başsavcısı (Adalet Bakanı) William Bar, Donald Trump'ı, eyaletlerde ve Kongre'de seçim sonuçlarının onaylanmasını engellemenin yasa dışı olduğu konusunda uyardı.

İkincisi, Başkan Trump ve avukatları yasaları görmezden geldiler ve dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence'e 6 Ocak'ta Kongre'de yapılacak oylama oturumunu durdurması için baskı yaparak sonuçların onaylanmasını engellemeye dönük son bir denemede bulundular.

Üçüncüsü, Başkan Yardımcısı Pence, baskılara direnip yasalara bağlı kalmaya karar verdiğinde, Trump'ın Pence'i korkak olarak nitelendirdiğini, silahlı bir kalabalığı Capitol'e saldırmaya teşvik ettiğini, Savunma Bakanlığı'na veya İç Güvenlik Bakanlığı'na Capitol'e yapılan saldırıyı durdurmak için kuvvetler gönderme emri vermeyi reddettiğini öğrendik.

Cumhuriyetçilerin çoğuna göre ABD Kongresi baskını, solcuların komplosu

Eski ABD Savunma Bakanı Esper: Trump protestoculara ateş açılmasını istemişti

Donald Trump, kendisine aptal dendiği için bilişsel teste girdiğini açıkladı

Tüm bu bilgileri, Trump'a muhalif olan Demokrat siyasi figürler değil, Cumhuriyetçiler sundu.

Bu olayın siyasi etkisi önemliydi ve belki hukuki etkisi de öyle. Donald Trump'ı Kongre değil, yalnızca ABD Adalet Bakanlığı dava edebilir.

Başsavcı da olan Adalet Bakanı Merrick Garland şimdiye kadar, bakanlığının Trump'a karşı bir dava açıp açmayacağı hakkında bir açıklama yapmaktan kaçındı, ancak bakanlıktan müfettişler Kongre Komitesinden dosyaları talep etti ve dosyaların bu hafta içinde kendilerine gönderilmeye başlanacağı tahmin ediliyor.

Kaliforniya'daki bir federal yargıcın mart ayında Kongre Soruşturma Komitesi'nden gelen kanıtların çoğunu incelediğine ve Trump'ın Beyaz Saray'daki avukatlarına e-postalarını komiteye rapor etmeleri direktifi verdiğine dikkat çekelim.

Zira yargıcın mart ayında incelediği kanıtlar fiilen, Trump'ın "Kongre'yi engelleme" suçunun yanı sıra yargıcın deyimiyle "ABD'ye karşı dolandırıcılık eylemlerinde" bulunmak için bir düzen kurmuş olabileceğini gösteriyor.

Bununla, hakkında bir dava açılması halinde Trump'ın kesinlikle suçlu bulunacağını kastetmiyorum.

Adalet Bakanlığı, Trump'ın eylemlerinin yasa dışı olduğunu bildiğini kanıtlamalı zira Trump bunların yasa dışı olduğunu bilmediğini öne sürebilir.

Ne var ki, Trump'ın Georgia'daki seçim yetkililerini bu önemli eyaletteki seçim sonucunu değiştirmeye ikna etmeye yönelik kişisel çabası, davayı kazanmasını zorlaştıracak.

Her halükarda açılması halinde dava, büyük bir medyatik olaya dönüşecek ve Trump, yargılanan ilk Amerikan başkanı olacak.

Onu gerçekten seven Amerikalıların dörtte biri muhtemelen onu asla eleştirmeyecekler.

Ancak bu dörtte bir, 2024 başkanlık seçimlerini kazanmak için yeterli değil.

Cumhuriyetçiler, kararsız ve Demokrat Parti'den umudunu kesen seçmenlerin de oylarını kazanmalılar.

Ama Trump aday olursa ve özellikle de yargılanıyorsa, kararsız seçmenleri kendisini desteklemeye ikna edemez.

Trump yargılanmaktan kurtulsa bile, son iki hafta içinde milyonlarca Amerikalı tarafından televizyondan izlenen Kongre Komitesinin oturumları Trump'ın güvenilirliğini zedeledi.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın