Saldırılar karşısında öfkelenen halk, ritüeller eşliğinde timsahlardan intikam alıyor
Endonezya'da artan tuzlu su timsahı saldırılarına her gün bir yenisi ekleniyor. Saldırıların ardından öfkelenen halk, timsahları ritüellerle öldürüyor.
Ülkede geçen on yılda yaklaşık bin timsah saldırısı oldu, 450'den fazla kişi hayatını kaybetti.
Dünya genelinde yaklaşık 200 bin tuzlu su timsahı bulunuyor. Yaşayan en büyük sürüngen olan tuzlu su timsahlarında yetişkin bir erkek, 7 metreden fazla bir uzunluğa erişebiliyor.
Endonezya, tuzlu su timsahlarının başkenti olarak anılıyor ancak ülkedeki sayıya ilişkin resmi bir veri yok.
Uluslararası Dünya Doğayı Koruma Birliği'ne göre, Endonezya'da timsah saldırılarının yüzde 90'ı Bangka ve Belitung adalarında gerçekleşti.
Madencilik faaliyetleri timsahlarla insanları "yakınlaştırdı"
Dünyanın en zengin kalay madenciliği bölgelerinden biri olan Bangka adasında halkın büyük çoğunluğu geçimini madencilikle sürdürüyor.
Adadaki maden sahaları genişledikçe ormanlar yok oluyor ve halk geçimini sağlamak için deniz kıyısına doğru ilerliyor.
Bu durum, timsahlar ve insanların birbirine daha yakın yaşamaya başlamasıyla saldırı haberlerinin de artmasına neden oluyor.
Ülkedeki hayvan ve doğa hakları savunucuları, timsah saldırılarındaki artışın nedeninin adadaki yasadışı madencilik olduğunu söylüyor.
Timsahlar Endonezya'da korunan bir tür ancak insanlara saldırı sonrasında yerel bir kuruma teslim edilmiyor.
Ülkedeki mevcut yasalar, saldırılar karşısında öfkelenen bölge sakinlerinin timsahtan intikam almak için hayvanları öldürmesini engelleyemiyor.
Bölge sakinlerinin büyük bir çoğunluğu, timsahın başka bir yere götürülmesinin kötüye alamet olduğuna inanıyor. Bunun yerine halk hayvanları kendileri öldürüp gömmeyi tercih ediyor.
ABD'de heykeli dikildi
Öte yandan New York kanalizasyonundaki timsahlar gerçek olmasa dün, İsveçli sanatçı Alexander Klingspor tarafından tasarlanan bronz timsah heykelinin açılışı yapıldı.
Kentin kanalizasyonlarında timsah dolaştığı efsanesine atıfta bulunan heykel, Manhattan'daki Union Square Park'ta Haziran 2024'e kadar sergilenecek.