Yeni Günaydın
Geri

Tarihi Köprü Restore Ediliyor!

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, en son 1986 yılında bakımdan geçmişti.
Tarihi Köprü Restore Ediliyor!
Haberler / Kültür-Sanat
2 Ekim 2022 Pazar 00:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Mimar Sinan tarafından inşa edilen Büyükçekmece'deki tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün çökme riski bulunduğu için restorasyon çalışmaları başladı. DHA'nın aktardığı habere göre, restorasyonu başlayan köprüye, demir paravanlar yerleştirildi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Köprünün Restorasyon Uygulama Projeleri; Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Şubesi Müdürlüğü kontrollük ve danışmanlığında hazırlatılarak, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 25.06.2020 tarih ve 5147 sayılı kararı ile onaylanmıştır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, "Köprünün restorasyon uygulama ihalesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilmiş olup, yer teslimi yapılmıştır" denildi. 

Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle yapılan, Mimar Koca Sinan'ın 'şaheserimdir' dediği köprünün uzunluğu 638 metre, genişliği ise 7.17 metredir. Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferi olan Zigetvar Seferi hazırlıkları sırasında, 1563 yılında başlayan köprü inşaatı, 1567/1568 yılında Sultan II. Selim döneminde tamamlandı. 4 ayrı bölümden ve 28 kemerden oluşan köprü için 40 bin metrekare taş kullanıldı. 

1986'DA DA RESTORE EDİLDİ

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü 1986 yılında da restore edilmişti. Osmanlı İmparatorluğu'nda baş mimarlık görevinde bulunmuş olan Mimar Sinan'ın inşa ettiği ve üzerinde imzasının yer aldığı tek eseri olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, 1. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın