Yeni Günaydın
Geri

Suudi Arabistan-Çin Zirvesi Gerçekleşti!

Suudi Arabistan ve Çin arasında bir dizi anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı
Suudi Arabistan-Çin Zirvesi Gerçekleşti!
Haberler / Dünya
9 Aralık 2022 Cuma 14:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yemame Sarayı'nda, Veliaht Prens ve Başbakan Prens Muhammed bin Selman'ın katılımıyla, Kral Selman ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başkanlığında Suudi Arabistan-Çin zirvesi gerçekleştirildi

İki ülke arasındaki ilişkiler, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in 2016 ve 2019’da başkent Pekin’e yaptığı, tarafların bir dizi ekonomik işbirliği anlaşması imzaladığı iki tarihi ziyaretin ardından gelişmeye başladı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile  Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında yapılan görüşmenin ardından bir dizi anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı.

Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu ile Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ni uyumlaştırma planı ve hidrojen enerjisi alanında işbirliğini öngören bir mutabakat zaptı imzalandı.

Suudi Arabistan ile Çin arasında medeni, ticari ve kişisel statü konularında işbirliği ve adli yardımı içeren bir anlaşma ve Çince öğretme konusunda bir işbirliği muhtırasına imza atıldı.

Doğrudan yatırımı teşvik etme alanında mutabakat zaptı imzalanırken, konut alanında işbirliği mutabakatı hükümlerini harekete geçirmek için bir eylem planına da imza atıldı.

Bunun ardından, Çin Devlet Başkanı’na Kral Suud Üniversitesi’nden yönetim alanında fahri doktora verilmesi için tören düzenlendi.

Rektör Dr. Badran el-Ömer törende yaptığı konuşmada, Şi Cinping’in başarıları ve liderlik alanındaki büyük çabalarının takdiri ve iki dost ülke arasındaki gelişen ilişki ve işbirliği için minnettarlık ifadesi olarak Üniversite Konseyi’nin fahri doktora sertifikası verme kararını açıkladı.

Eğitim Bakanı Profesör Yusuf bin Abdullah el Binyan ve Kral Suud Üniversitesi Rektörü, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e fahri doktora sertifikasını takdim etti.

Kral Selman, Çin Devlet Başkanı ile Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması imzaladı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz bugün, başkent Riyad’daki Yemame Sarayı’nda Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da katılımıyla Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i kabul etti.

Kral Selman, Şi Cinping ve beraberindeki heyeti karşılarken, Çin Devlet Başkanı Suudi Arabistan'ı ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Görüşmede, Suudi Arabistan ile Çin arasındaki ikili dostluk ilişkileri ve ilişkilerin iki ülke halklarının çıkarlarına hizmet edecek şekilde geliştirilmesi konuları ele alındı.

Görüşmede Kral Selman ve Şi Cinping, iki ülke arasında ‘Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’ imzaladı.

Suudi Arabistan Devlet Bakanı Musaid el Ayban’ın katılım sağladığı görüşmeye Çin’den Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Özel Kalem Direktörü Ding Xuexiang ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de katıldı.

Suudi Arabistan-Çin Zirvesi Bildirisi: Stratejik ortaklık çerçevesinde ilişkilerin derinleştirilmesi vurgusu

Suudi Arabistan ve Çin yaptıkları ortak açıklamada, küresel petrol piyasalarını istikrara kavuşturmanın önemini ve Riyad'ın bu konudaki rolünü vurguladı.

Çin-Suudi Arabistan zirvesinin sonunda yayınlanan ortak açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan'ın küresel petrol piyasalarının denge ve istikrarını destekleme ile Çin için önemli bir güvenilir ham petrol kaynağı olma rolünü memnuniyetle karşılıyor" ifadeleri kullanıldı.

Pekin ve Riyad, 'son 30 yılda ikili ilişkilerin geçtiği seçkin aşamalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık çerçevesinde her alanda ortak çalışmaların sürdürülmesinin ve yeni ve umut verici ufuklara ulaşmak için ilişkilerin derinleştirilmesinin önemini vurguladı.

Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı: Çin, endüstriyel yatırımlar alanında küresel bir ağırlığı temsil ediyor

Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender el-Harif, Suudi Arabistan ile Çin arasında sanayi ve madencilik de dahil olmak üzere tüm işbirliği alanlarına yansıyan büyüyen stratejik ortaklığın önemini vurguladı.

İki ülke arasındaki işbirliğinin son 5 yılda kayda değer bir büyüme kaydettiğini söyleyen Harif, 2021 yılında petrol dışı ihracatın 36 milyar riyali aştığını ifade etti. Suudi Arabistan’ın aynı dönem için Çin’den yaptığı ithalatın ise 112 milyar riyali aştığına dikkati çeken Harif, ülkesinin Çin'e yaptığı ihracatın başında petrokimya ve türevleri olduğunu Çin'in ise Suudi Arabistan Krallığı’na yaptığı en önemli ihracat kalemlerinin ağır makine, elektronik, araç ve yedek parçalar olduğunu bildirdi.

Suudi Sanayi Fonu'nun 6 ortak projenin finansmanına katkı sağlaması nedeniyle ortak projelerin iki ülke arasındaki işbirliği hacminin önemli bir bölümünü oluşturduğuna işaret eden Harif, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Şubat 2019'da Çin'e yaptığı ziyaret sırasında imalat sanayileri, petrokimya, ilaç endüstrileri ve diğerleri dahil olmak üzere bir dizi sektörde imzalanan anlaşmalar dahil Pekin ve Riyad’ın ortak girişimler kurmak için çeşitli anlaşmalar imzaladığını söyledi.

Harif, Suudi Sanayi Şehirleri ve Teknoloji Bölgeleri Kurumu'nun plastik, metal, seramik, beton ve gıda endüstrilerinin yanı sıra çeşitli planlama, inşaat ve uygulama aşamalarındaki yaklaşık 10 fabrikaya ek olarak çeşitli alanlarda faaliyet gösteren Çin merkezli 7 fabrikaya ev sahipliği yapması nedeniyle yatırım alanının işbirliği hacminde büyük bir paya sahip olduğunu ifade etti.  Ayrıca Jubail ve Yanbu Kraliyet komisyonu (RCJY) için Çinli şirketlerle farklı aşamalarda yaklaşık 12 proje olduğunu söyleyen bakan, şirketlerin bazılarının faaliyette, diğerlerinin ise prosedür veya tasarım aşamasında olduğunu kaydetti.

Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı, Çin'in sanayi yatırımları alanında küresel bir ağırlığı temsil ettiğini belirterek, iki ülke arasında gelecekteki işbirliği alanları için büyük fırsatlara dikkati çekti. Ülkesinin petrokimya, imalat ve madencilik endüstrileri, yenilenebilir enerji ve diğer alanlarda bir dizi yatırıma sahip olduğuna atıfta bulunan Harif, bakanlığın endüstriyel teknolojileri yerelleştirmeyi, mevcut yatırımları geliştirmeyi ve endüstriyel alanlara yatırım yaparak Çinli şirketlerle işbirliğini geliştirmeyi hedeflediğini aktardı. Harif, Suudi Arabistan’daki Çin yatırımlarının GSYİH’ya katkıyı arttıracağını ve yeni iş fırsatları yaratacağını söyledi.

Harif, Suudi Arabistan’da pek çok sanayi sektörünün gelişmesi için uygun altyapının bulunduğunu belirterek, bunların makine ve teçhizat, balık yetiştiriciliği ile ilgili endüstriler, tıbbi cihazlar, ilaçlar ve otomobiller (arabalar, elektrikli arabalar, piller ve cam) olduğunu kaydetti.

Açıklamasında, Çin'in maden zengini ülkelerden biri olması nedeniyle, ülkesinin madencilik alanında Çin ile işbirliğini artırma konusundaki istekliliğini yineleyen Harif, “Çin, fosfat, nadir toprak elementleri, kuvars ve bakır üretiminde ileri bir konuma sahiptir ve elmas üreten ülkelerden biri olarak kabul edilir” dedi. Bakan, Çin’in tüm metal endüstrilerinde çok ileri düzeyde olduğunu vurguladı.

Suudi Bakan, Suudi-Çin ortak komitesinin Suudi Arabistan ile Çin arasında kapsamlı stratejik ortaklık ilişkileri geliştirmede oynadığı önemli role değinerek, bakanlığın iki ülke arasındaki ortaklık için umut verici endüstriyel fırsatlar sunan 2030 Vizyonu çerçevesinde sanayi ve madencilik alanlarındaki ilişkileri güçlendirme planları hazırladığını bildirdi.

Suudi Arabistan ve Çin dijital ekonomideki ortaklıklarını güçlendiriyor

Suudi Arabistan ve Çin, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in Riyad'a yaptığı resmi ziyaret sırasında dijital ekonomi alanlarında stratejik iş birliğine imza attı.

İşbirliği, iki ülke arasında dijital ekonomi, iletişim ve bilgi teknolojisi alanlarını içeren gelişmekte olan teknolojilerde araştırma ve yeniliği teşvik eden, iletişim altyapısını iyileştiren ve dijital girişimciliğin büyümesini sağlayan bir ortaklık çerçevesinde planlandı.

Ortaklık, robotlar ve akıllı ekipmanların yanı sıra yapay zekâ, ileri bilgi işlem uygulamaları ve kuantum bilgi teknolojisi alanlarında da iş birliklerini içeriyor. Ayrıca bu uygulamaların endüstriyel ve ticari amaçlarla geliştirilmesine ve aynı zamanda modern nesil mobil iletişim teknolojisi ve gelişmekte olan teknolojiler alanlarında teşvik edilmesine yönelik çalışmaları da kapsıyor.

Bu ortaklık çerçevesinde iki taraf, iletişim ve veri merkezlerinde yerel yetenekler geliştirme konusundaki iş birliklerine ek olarak, dijital platformlar ve bulut bilişim hizmetleri geliştirme, denizaltı kablo projelerini genişletme konularında iş birliği yapacak ve dijital teknoloji uygulamaları ve radyo frekansı spektrum yönetimi alanlarında yeni ortaklıklar geliştirecek.

İki ülke, bilgi ve deneyim alışverişinde bulunarak, her iki taraftan uzmanlar arasında ziyaretleri etkinleştirerek konferanslar, seminerler ve çalışma oturumları düzenleyerek ortaklık şartlarını yerine getirecek.

 
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın