Yeni Günaydın
Geri

Şimdi de Bu Saçmalık!

Hava sıcaklığının ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik söylemleri etkilediği keşfedildi.
Şimdi de Bu Saçmalık!
Haberler / Yaşam
8 Eylül 2022 Perşembe 14:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Almanya'daki Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden uzmanların yaptığı bir araştırmada, aşırı hava durumlarında nefret söylemi içeren tweetlerin arttığı tespit edildi.

The Lancet Planetery Health adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, ABD'de 2014-2020'de atılan 4 milyar tweet incelendi. Makine öğrenmesi algoritmaları sayesinde bu tweetlerin 75 milyonunun nefret söylemi barındırdığı belirlendi.

Sosyal medya paylaşımları daha sonra atıldıkları bölgelerin o anki sıcaklıklarına göre değerlendirildi.

Sıcaklık 42 santigrat dereceğinin üzerine çıktığında ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik tweetlerin yüzde 22 arttığı görüldü. Söz konusu gönderiler, termometre eksi 3 derece ve aşağısını gösterdiğinde yüzde 12 fazla atıldı.

Sıcaklık 15-18 derece olduğunda bu tweetlerin en düşük seviyeyi gördüğü kaydedildi. Nefret tweetleri, termometre 12 derecenin altına düştüğünde veya 21 derecenin üstüne çıktığında artmaya başladı.

Makalenin başyazarı Annika Stechemesser, "İnsanlar hava çok soğuk ya da çok sıcak olduğunda sanal alemde daha agresif davranış sergileme eğiliminde" diye konuştu.

Araştırma ekibinden Leonie Wenz ise iklimin akıl sağlığına etkisine dikkat çekti. "Araştırmacılar yüzyıllardır iklim koşullarının insan davranışlarını ve toplumsal istikrarı nasıl etkilediği sorusuyla boğuşuyor" diyen Wenz, şöyle konuştu: ''Süregelen iklim değişikliğiyle bu soru gümünüzde her zamankinden daha önemli.

Wenz, iklim kriziyle ortaya çıkan sosyal medyadaki nefret söyleminin, insanların ruh sağlığını etkileyebileceğini de vurguladı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın