Aşırı sıcaklar özellikle dünyanın riskli bölgelerinde yaşayanlar ve sağlık koşulları nedeniyle kırılgan kesimler için hayati tehlikelere neden olabiliyor.
Sıcak havadan bunalanlar serinlemek için çözümler ararken bazen de kulaktan dolma bilgiler tam tersi sonuçlar doğurabiliyor.
Independent gazetesinin görüştüğü Doktor Stephanie Ooi, serinlemek için klişeleşmiş tavsiyelerin ne kadar doğru olduğunu değerlendirdi.
SERİNLEMEK İÇİN SICAK İÇECEK TÜKETMEK
Türkçede "Çay harareti alır" sözünün içecek olan çaya mı yoksa akarsu olan çaya mı atıf yaptığı tartışmalı olsa da sıcak içeceklerin gerçekten de serinlemeye yardımcı olduğunu düşünenler var.
Dr. Ooi, önemli olanın özellikle sıcak havalarda yeterince su içmek olduğunu hatırlatarak sıcak içeceklerin serinleme üzerindeki etkisine yönelik araştırmaların net bir sonuç vermediğini söylüyor.
Sıcak içeceklerin vücudun terleme mekanizmasını daha hızlı harekete geçirdiğini ve terli cildin biraz daha serin hissetmeye yardımcı olduğunu belirten Ooi, vücuda yeterli sıvı desteği sağlanıp sağlanmadığından emin olunması gerektiğini söylüyor.
KIYAFETSİZ UYUMAK
Sıcak havada giyilen kıyafetler insanı bunaltsa da tamamen çıplak uyumak iyi bir çözüm olmayabilir.
Dr. Ooi, aşırı sıcaklar sırasında uyurken genellikle ince ve nefes alan kıyafetler giyilmesinin tavsiye edildiğini söylüyor.
Nefes alan ve teri emebilen pamuk gibi doğal kumaşların sıcağa karşı daha koruyucu olduğu belirtiliyor.
Ayrıca yatak üzerinde kullanılan kumaşlarda da doğal malzemelerin seçilmesi tavsiye ediliyor.
SOĞUK DUŞ ALMAK
Soğuk duş almanın yaz aylarında serinlemeye karşı vazgeçilmez olduğu düşünülür. Peki bu ne kadar doğru?
Doktor Ooi, yatmadan önce soğuk duş almanın vücut sıcaklığını düşürebileceğini söylüyor. Öte yandan çok soğuk duş almanın ters bir etki yaratabileceği konusunda uyarıyor: "Suyun çok soğuk olmadığından emin olun çünkü bu vücudunuzun kendini ısıtmak için daha çok çabalamasına neden olabilir."
AÇIK RENK KIYAFETLER GİYMEK
"Açık renkler güneş ışığını yansıtır koyu renkler ise emer." Bu çoğu insanın aşina olduğu bir bilgi. Peki, yaz aylarında giyilen kıyafetler açısından bu bilgi ne anlama geliyor?
Dr. Ooi, açık ya da koyu renkli kıyafetlerin farklı özellikleri olduğunu söylüyor. Açık renkli kıyafetlerin güneşi yansıttığını hatırlatan Ooi koyu renklilerin ise morötesi ışıkları daha iyi emdiğini ifade ediyor. Bu nedenle koyu renkli kıyafetlerin daha koruyucu olabileceğini söyleyen Ooi, canlı renklerin de pastel renklerden daha yüksek koruma sağladığını ifade ediyor.
EVİ HAVALANDIRMAK İÇİN PENCERELERİ AÇMAK
Evin içerisinde esinti hissi için pencereleri açmak mantıklı gibi görünse de uzmanlar bunun iyi bir çözüm olmadığını düşünüyor.
Doktor Ooi'ye göre en ideali gün içerisinde havanın sıcak olduğu zamanlarda pencere ve perdeleri kapalı tutmak, sıcaklığın düştüğü gece saatlerindeyse açmak.
Sağlıkla ilgili kararlar alırken uzmanların tavsiyelerine kulak vermek gerekiyor. Fransız sağlık makamları aşırı sıcak havalardan korunmak bazı tavsiyeler veriyor:
Güneş alan pencerelerinizin panjur ve perdelerini kapatın. Dışarıdaki sıcaklık evinizin sıcaklığından yüksekse pencerelerinizi kapalı tutun. Evinizi gece ya da sabahın erken saatlerinde, sıcaklığın daha düşük olduğu vakitlerde havalandırın. Sıcaklık üreten fırın, bilgisayar, saç kurutma makinası gibi elektrikli cihazları kullanmaktan kaçının. Evinizde sıcaklığın en düşük olduğu oda ya da kısımda kalın.
Evinizi serinletemediğiniz durumlarda klimalı alışveriş merkezi, süpermarket gibi alanlarda 2 - 3 saat geçirmeye çalışın.
Serin duş alın ve kurulanmayın. Bir havlu ya da ıslak bir bezle vücudunuzu düzenli olarak nemlendirin.
Öğlen 11 ve akşam dokuz arası mümkün olduğunca dışarıda daha az vakit geçirin. Zorunluluk halinde şapka takın ve hafif kıyafetler giyin. Mümkün olduğunca gölgede kalın. Spor gibi yoğun enerji harcanan aktiviteleri azaltın.
Vücuttaki su kaybını önlemek için düzenli olarak su için. Günde ortalama 1,5 - 2 litre su tüketin. Bir sağlık sorununuz varsa hangi miktarda su içmeniz gerektiğini doktorunuza sorun. Alkol, kafein ve şeker kullanmayın.
EURONEWS