Samsun Çarşamba Şeker Fabrikası’nın kullanım şekline tepki gösteren Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, “150 milyon euroluk fabrikanın depo olarak kullanılması akla ziyan bir durum” ifadesini kullandı.
Asli görevi kristal şeker üretmek olan ve depolarında şeker çuvalları olması gereken Samsun Çarşamba Şeker Fabrikası’nın ambarları Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) kullanımına verildiği için fındık deposu olarak kullanılıyor. Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, bu durumun pancar üreticilerini üzdüğünü söyledi.
Cumhuriyet’teki habere göre; Kabuklu Fındık Alım Dönemi açılışı geçen günlerde Çarşamba Şeker Fabrikası’nda yapıldı. Durumu eleştiren Türe, şeker fabrikasının faaliyete geçmemesinin üreticiye de tüketiciye de maddi külfet olduğunu ifade etti. Türe, “Fabrikanın kapalı kaldığı her an Samsun ve Karadeniz esnafının ve bölge halkının hanesine zarar olarak yazılmaktadır. En son şeker üretimini 12 yıl önce yapan ve ambarlarında şeker bulunmayan fabrikadan şeker almak isteyen bölge esnafı diğer fabrikalara yönlendirilmekteler. Bölge esnafı, Kastamonu Şeker Fabrikası’ndan 1 kamyon yani 25 ton şeker aldığında, Çarşamba ilçesine en az 15 bin TL nakliye bedeli ödemek zorunda kalmaktadır. Bu fark ister istemez tüketiciye yansıtılmakta” dedi.
“AKLA ZİYAN BİR DURUM”
Türe şöyle konuştu: “Sıfırdan inşa edilmesi en az 150 milyon euro olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın depo olarak kullanılması aklı başında olan her kesimi üzmektedir. Fabrikanın üretim yapmaması ve depo olarak kullanılması akla ziyan bir durumdur.”