Yeni Günaydın
Geri

Seçime Katılacak Kaç Ülke Var?

"Muhalefet bu sefer daha umutlu"
Seçime Katılacak Kaç Ülke Var?
Haberler / Politika
26 Mart 2023 Pazar 07:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için yurtdışında 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılacak. 14 ülkenin daha eklenmesiyle oy verilecek ülke sayısı 74'e çıktı. Seçime katılımın geçen yıllara oranla daha yüksek olması bekleniyor.

Türkiye'de 14 Mayıs Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için Türk vatandaşlarının olduğu farklı ülkelerde de sandıklar kurulacak.

Bu yıl oy kullanılacak ülke sayısı 60'tan 74'e çıktı. Yurtdışındaki Türk vatandaşları 74 ülkede, 152 temsilcilikte oy kullanabilecekler.

19'u kara, 19'u hava, 8'i de limanlarda olmak üzere 46 gümrük kapısında da kurulacak sandıklarda oy atılabilecek.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre yurtdışında oy kullanılması için önceden belirlenen seçim merkezlerinde 4 bin 969 sandık kurulacak.

Yurtdışında önümüzdeki 27 Nisan'da başlayacak oy verme süreci 9 Mayıs'a kadar sürecek. Bu süre içerisinde ülkelere göre oy kullanma tarihleri değişebiliyor.

Oylar yine Türkiye'de sayılacak

Yurtdışında sadece oy kullanılabiliyor ama sayım yapılamıyor.

Kullanılan oyların Türkiye'ye mühürlü çuvallar içinde gönderilene kadar saklandığı odaların kapılarına siyasi partiler kilit takabiliyor.

Siyasi partilerin üyeleri gelmeden oda açılamıyor.

Oy verme sürecinin bitmesinin ardından Türkiye'ye gönderilecek oylar seçim günü parti temsilcilerinin katılımıyla Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) gözetiminde sayılacak.

Dünyanın dört tarafında oy kullanılacak

Bu yıl ilk defa Belarus, Fas, Libya, Brezilya, Tanzanya, Slovakya, Malezya, Karadağ, Litvanya, Pakistan, Güney Kore, Portekiz, Estonya ve Nijerya'da sandık kurulacak. Bu ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları oylarını kullanabilecek.

Afganistan da listede olmasına karşın güvenlik sağlanamayacağı endişesiyle burada sandık kurulmasından vazgeçildi.

En az 500 seçmenin bulunması lazım

Bir ülkede sandık kurulması bazı şartlara bağlı.

Bunlardan ilki önce o ülkenin izin vermesi, orada en az 500 seçmen bulunması ve ülkedeki internet alt yapısının yeterli olması gerekiyor. 

YSK bu şartları sağlayan ülkelerde sandık kurulmasına karar veriyor.

Yurtdışında oy kullanabilmek için bu ülkelerde bulunan vatandaşların seçmen kayıtlarını yurtdışı seçmen kütüğüne aldırması gerekiyor.

Seçmen kaydı olmayanların 2 Nisan'a kadar seçmen listelerine kaydını yaptırması şart.

"Bütün sandıklarda temsilci bulunduracağız"

Ciddi denebilecek bir seçmen kitlesine hitap etmesinden dolayı bu yıl partiler yurtdışındaki seçim çalışmalarına daha fazla ağırlık vermiş vaziyette.

CHP'de bunlardan biri. CHP Yurtdışı Örgütlenmesinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yurtdışında oy verme hakkına sahip seçmen sayısının 3 milyon 250 bin civarında olduğunu söyledi.

Tezcan, yurtdışındaki bütün sandıklarda temsilci bulunduracaklarını ve buralarda yaşayan vatandaşları bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Tezcan, sandıklarda görev alacak kişilerin belirlenmesi için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

"Amaç mümkün olduğu kadar çok seçmene oy kullandırmak"

CHP'nin yurtdışındaki seçmenlere yönelik vaatlerini sıralayan Tezcan, amaçlarının mümkün olduğu kadar çok seçmene oy kullandırtmak olduğunu söyleyerek, gelecek oyların 81 ildeki seçim çevrelerine oransal olarak dağıtılacağını vurguladı.

Almanya'da 2018 seçimine Erdoğan damga vurdu

Bu arada yurtdışındaki seçmenlerin neredeyse yarısına yakını Almanya'da yaşıyor.

24 Haziran 2018'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine Almanya'da yaşayan 1 milyon 443 bin 585 Türk seçmenin 660 bine yakını katıldı.

Yüzde 45,7 katılım oranıyla gerçekleşen seçimde geçerli 651 bin 151 oyun yüzde 64,8'ini Recep Tayyip Erdoğan, 21,9'unu Muharrem İnce, yüzde 10'u Selahattin Demirtaş, yüzde 2,2'ini Meral Akşener, yüzde 0,6'sını Temel Karamollaoğlu ve yüzde 0,2'sini Doğu Perinçek aldı.

Yani Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde Türkiye'de aldığı 52,59 oyun bile üstündeki oyu Almanya'daki gurbetçilerden aldı.

"Partiler seçmenlerini mobilize etmeye çalışıyor"

Peki yurtdışında yaşanan Türklerin Türkiye'deki seçimlere yönelik ilgisi nasıl?

Almanya'da uzun yıllar Türkiye Araştırmalar Kurumu Başkanı olarak görev yapan ve Türkiye - Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türk seçmenin bu sefer Türkiye'deki seçime daha fazla ilgi göstereceğini iddia etti.

Şen'e göre önümüzdeki seçimde geçmişten farklı olarak muhalefete daha fazla ilgi olacağını iddia ederek, "Yoğun katılım bekliyoruz. Bu sefer bütün partiler seçmenlerini mobilize etmeye çalışıyor. Geçen seçimlerde AK Parti bu konuda aktifti. Ancak şimdi CHP'nin de seçmenlerini mobilize etmek için yoğun şekilde çalıştığını görüyoruz" dedi.

"Türk seçmenlerin dikkatini çekmek için rekabet halindeler"

Birleşik Krallık'ta yaşayan iletişim danışmanı ve yazar Gözde Sapanlı ise bu ülkedeki durumu anlattı.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nin seçimle ilgili takvimi yayınladığını kaydeden Sapanlı, "27 Nisan-9 Mayıs arası oy kullanılabilecek. Londra merkezli Türk mecraları Birleşik Krallık'taki Türk seçmenlerin dikkatini çekmek ve büyükelçiliğin yayınladığı duyuruları paylaşmak için rekabet halindeler. Sandıklar, Londra, Manchester ve Edinburgh'ta kurulacak" diye konuştu.

"Oy kullanma ve sandığa gitme konusunda ciddi heves var"

Birleşik Krallık'taki Türk seçmenin genel eğiliminin, Millet İttifakı'nı oluşturan partileri desteklemek yönünde olduğunu öne süren Sapanlı, bunu şu nedenlere bağladı:

Ankara Anlaşması ve Scale-up vizesiyle gelenler, genellikle Erdoğan'ın yönetim şeklinden ve Türkiye'nin geleceğinden dolayı kaygı duyup göç edenler. Dolayısıyla, Birleşik Krallık'taki Türklerin büyük kısmı Türkiye'de değişimden ve seküler yaşama dönüşten yana. Bunun yanı sıra Ankara Anlaşmasından önce çeşitli yollarla gelip, hayatını kuranlar arasında da iktidar partisine desteğin çok çok az olduğunu söyleyebilirim, genel olarak Erdoğan'a karşı bir eğilim var.

Sapanlı son olarak oy kullanma, sandığa gitme konusunda ciddi bir heves olduğunu aktararak, "Çünkü sonunda seküler iradenin kendini gösterme vakti geldi. Umutlular. 'Bu yaz tatili Türkiye'de son 20 yılın en güzel tatili olacak' diyorlar" ifadelerini kullandı. 

Independent Türkçe 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın