Yeni Günaydın
Geri

Sanal Ve Gerçek Dünya Birbirine Karışacak!

Dokunmatik ekranlara dokunduğumuzda dijital objeleri hissetmemiz mümkün olacak mı?
Sanal Ve Gerçek Dünya Birbirine Karışacak!
Haberler / Teknolojik
4 Haziran 2023 Pazar 08:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Delft Teknoloji Üniversitesi'nden Dr. Yasemin Vardar, yürütülen farklı bilimsel çalışmaların, dijital ortamlarda gerçekçi dokunsal hissiyatların yaratılabileceği düşüncesini ortaya koyduğunu anlattı

Yakın gelecekte, dokunmatik ekranlara entegre edilmiş olan teknolojiler sayesinde, cep telefonları veya tablet bilgisayarlarının ekranına dokunduğunuzda internetten almak istediğiniz bir ürünün dokunsal özelliklerini hissetmeniz mümkün olabilir.

Delft Teknoloji Üniversitesi'nden Dr. Yasemin Vardar, yürütülen farklı bilimsel çalışmaların, dijital ortamlarda gerçekçi dokunsal hissiyatların yaratılabileceği düşüncesini ortaya koyduğunu belirtti.

Şu anda mevcut olan teknolojilerin, dokunsal hisleri oluşturmakta önemli bir adım olduğunu söyleyen Vardar, daha gerçekçi hislerin yaratılabilmesi için bu teknolojilerin nasıl daha da geliştirilebileceği konusunda araştırmalarının devam ettiğini vurguladı.

Ekranda görünen bir kazak resmini hissedebilmemiz mümkün oluyor

Yapılan araştırmalar sonucu, ekranı mekanik olarak titreştirerek parmakla yüzey arasında basit dokunsal hissiyatların oluşturulmasının mümkün olduğu görüldü.

Bunun yanı sıra, "elektro titreşim" adı verilen teknolojinin de geliştirildiğini belirten Vardar, mekanik ve elektro titreşim gibi teknolojiler kullanarak parmakla yüzey arasındaki sürtünme kuvvetinin değiştirilebildiğini ve bu sayede farklı dokunsal hissiyatlar oluşturmanın mümkün olduğunu söyledi.

Çeşitli yüzeyler ve parmak arasında oluşan sürtünme kuvvetleri kaydedilip bu teknolojilerle taklit edilebiliyor. Bu sayede, ekranda görünen bir kazak resmini hissedebilmemiz mümkün oluyor.

Bu teknolojilerin henüz deneysel aşamada olduğunu ancak gelecekte gerçekçi dokunsal hissiyatlar yaratmak için daha da geliştirilebileceğini belirten Vardar, "Bu sayede beynimizi kandırarak dijital ortamlarda gerçekçi dokunsal hissiyatları elde etmek mümkün olacak" dedi. 

Vardar, şu anda en başarılı taklit edilen yüzeylerin sert ve homojen olduğunu belirterek, yumuşaklık veya termal özelliklerin daha ileri aşamalara kaldığını dile getirdi.

Gerçek ve sanal dünyanın birbirine karışması hedefleniyor

Vardar, ekranlar üzerinde yaptıkları çalışmaların yanı sıra giyilebilir teknolojiler üzerinde de çalıştıklarını belirtti.

Hedeflerinin hologramlarda dokunma hissiyatını elde etmek olduğunu söyleyen Vardar, bu amaç için vücuda giyilebilir ve taşınabilir teknolojilerin daha uygun olacağını anlattı.

Vardar, sadece yüzük seklindeki bir cihaz kullanarak herhangi bir duvarın dokunma hissiyatının değiştirilebileceğini ifade etti.

"Almak istediğim kot pantolonu duvara yansıtacağım ve dokularını hissedebileceğim"

Hedeflerinin, gerçek ve sanal dünyaları birbirine karıştırmak ve kullanıcıların herhangi bir bilgisayar taşımadan, bulundukları ortamı bir bilgisayar haline getirebilmelerini sağlamak olduğunu söyleyen Vardar, bu sayede kullanıcıların istedikleri objelere dokunarak onları istedikleri dijital forma getirebileceklerini ifade etti.

Dr. Vardar ayrıca, bu çalışmaların gelecekte birçok alanda kullanılabileceğini ve kullanıcılara yeni deneyimler sunabileceğini belirtti.

Vardar, "Almak istediğim kazağı ya da kot pantolonu duvara yansıtacağım ve onların dokularını hissedebileceğim.  Bunu da yüzük şeklinde giyilebilir bir teknoloji kullanarak yapmak istiyoruz" dedi. 

Projelerinin zorluğunu da kabul eden Vardar, şu ifadeleri kullandı:

Parmağınızla herhangi bir objeye dokunduğunuzda parmak ucunuzda mekanik deformasyon oluyor ve biz bu deformasyonları hissediyoruz. Ancak biz bu hissi, parmak ucunda değil yüzük şeklinde giyebileceğiniz bir cihaz aracılığıyla vermek istiyoruz. Gerçekçi hissettirilmesi çok daha kolay bir şey değil.

"Laboratuvarlarda dokunma hissini dijital ortamda yaratmayı mümkün kıldık"

Laboratuvarlarında dokunma hissini dijital ortamda yaratmayı mümkün kıldıklarını belirten Vardar, ancak bu teknolojilerin endüstriyel olarak kullanılabilir hale gelmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ve bu sürecin yaklaşık 5 yıl sürebileceğini ifade etti.

Bununla birlikte Vardar, deneysel kanıtlarının bu teknolojinin mümkün olduğunu gösterdiğini ve ileride gerçekleştirilebileceğini düşündüklerini sözlerine ekledi. 

Gerçekçi dokunsal hissiyatların yaratılması için kullanılabilecek yöntemlerin ve teknolojilerin hala araştırıldığını belirten Vardar, dokunmatik ekranların gelecekte insanlarla etkileşimde daha doğal bir yol olabileceği düşüncesini dile getirdi. 

 

Independent Türkçe

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM EKONOMİ POLİTİKA DÜNYA MEDYA SPOR YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TEKNOLOJİK YAŞAM BUGÜN NEYE ZAM GELDİ DİKKAT! İLGİNÇ HABERLER
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Yeni Günaydın