Mevcut gelir paylaşımı sistemlerinde şarkıların dinlenme sayısı belirleyici ve bu konuda bir çok sahtekarlık yapılıyor. Randi Zimmerman sahte playlistleri nasıl anlayabileceğimizi Hypebot’a yazdı.
Zimmerman’a göre ilk dikkat edilmesi gereken nokta çalma listesini hazırlayanın profili. Yeterli tanıtıcı bilgi içermeyen profillerin sahte olması kuvvetle muhtemel.
İkinci önemli nokta ise çalma listesinde yer almak için para isteniyor olması. Bu uygulama hem Spotify gibi platformların politikalarına aykırı hem de yasa dışı.
Çok farklı türlere yer veriliyor olması da bir diğer sahtecilik işareti. Çalma listeleri genellikle birbirlerine yakın türlerdeki parçaları içeriyor. Sahte listelerde ise buna dikkat edilmiyor. Bu nedenle de hiçbir yakınlığı olmayan sanatçılara da yer veriliyor.
Zimmerman çalma listesinin dinleyici sayısındaki dalgalanmaların da bir başka sahtecilik işareti olduğunu söylüyor. Dinleyiciler ya organik değil ya da sahte olduğunu anladıkları zaman dinlemeyi bırakıyorlar.
Spotify sahte listelerde bulunan şarkılarını bu listelerden çıkarmak isteyenlere de olanak sağlıyor. Masa üstü uygulamasında sanatçının veya şarkının adını tıkladıktan sonra Raporlama adımını seçerek itirazda bulunmak mümkün.