Savaşın başından bu yana hava üstünlüğü kurmakta zorlanan Moskova, kayma bombalarıyla birlikte bazı avantajlar elde etti
Rusya'nın Ukrayna'da kullanmaya başladığı "kayma bombaları", kruz füzeleri stoklarını eritmeye başlayan ve savaşın başından bu yana hava üstünlüğünü ele alamayan Moskova için savaşın gidişatını değiştirme potansiyeli taşıyor.
Savaş uçaklarından bırakılan kayma bombaları üzzerindeki kanatlar sayesinde daha fazla mesafe kaydedebiliyor ve alçak irtifada seyrettiği için bazı füze savunma sistemlerini atlatabiliyor.
Rusya kayma bombalarıyla bilinen ilk saldırısını 24 Mart'ta Ukrayna'nın kuzeydoğu sınırındaki bölgelere yaptı.
Ayrıca Rus kenti Belgorod'a bir Rus savaş uçağından yanlışlıkla düşen bombanın da kayma bombası olduğu anlaşıldı.
Telegraph'a yaptığı açıklamada bombaların çok ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Albay Yuriy Ihnat, "Şu anda düşman saldırı harekatları için sınır hattında, cephe hattında ve kıyı şeridinde taktik havacılığı kullanıyor. Tüm bu bölgelerde yaklaşık bir aydır yoğunlukla kayma bombaları kullanılıyor" dedi.
Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin günde en az 20 kayma bombası kullandığını belirtti.
Batılı analistler ise Rusya'nın sahaya sürdüğü yeni silahın Kiev yönetiminin karşı taarruz planlarında son dakika değişikliğine neden olabileceğini düşünüyor.
Zira kayma bombaları, balistik ve kruz füzelerine çok daha kolay ve ucuz şekilde üretilebiliyor ve yüksek teknoloji mühimmatlar konusunda stok sıkıntısı yaşayan Rusya'nın operasyonel devamlılık sağlamasına imkan tanıyor.
Bunun yanı sıra 50-70 kilometre menzili bulunan bombalar Rus Hava Kuvvetleri'nin cephe hattındaki çatışmalara müdahil olmasını sağlıyor. Ukrayna ordusunun topladığı istihbarata göre kayma bombalarıyla yapılan birçok saldırı sınırın Rusya tarafından yapılıyor ve bu sayede Rus uçakları Ukrayna hava savunma sistemlerinden uzak kalabiliyor.