Rusya devlet medyasına göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin sınırlarının güçlendirilmesini emretti ve güvenlik birimlerine "hainlere, casuslara ve sabotajcılara" karşı savunmayı artırma talimatı verdi.
Haberlerde ayrıca, Putin'in Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) eylülde Rusya tarafından ele geçirilen SavunmaUkrayna bölgelerindeki halkı koruması gerektiğini söylediği ve bu amaçla ajanlara "modern ekipman ve silahlar" vaat ettiği belirtildi.
RIA haber ajansı, Putin'in "Sınır güvenilir bir şekilde korunmalı" dediğini aktardı.
Sınırı ihlal etmeye yönelik her türlü girişim, mobil eylem birimleri ve özel kuvvetler dahil elimizdeki tüm güçler ve araçlar kullanılarak hızlı ve etkili bir şekilde engellenmelidir.
Rusya'da yaygın olarak kutlanan Güvenlik Hizmetleri Günü'nde konuşan Putin, servislere toplum üzerindeki kontrollerini arttırmaları ve yurtdışından gelen riskleri ve içerideki hainleri engellemek için "operasyonel, teknik ve personel potansiyellerini" en üst düzeyde kullanmaları talimatını verdi.
Tass devlet ajansı, Putin'in "Artık askeri istihbarat da dahil karşı istihbarat teşkilatlarından azami soğukkanlılık ve güç yoğunlaşması bekleniyor" dediğini aktardı.
Yabancı özel servislerin eylemlerini ciddi bir şekilde bastırmak, hainleri, casusları ve sabotajcıları hızla tespit etmek gerekiyor.
Başkan, yaklaşık 10 ay önce başlattığı savaşta bir yön değişikliği sinyali veriyor.
Putin, cuma günü silahlı kuvvetler komutanlarını, Rusya'nın birkaç kez küçük düşürücü bir şekilde geri çekilmek zorunda kaldığı bir çatışmada atılacak "acil ve orta vadeli adımlar" hakkındaki önerilerini almak üzere toplantıya çağırdı.
Putin'in tazelenen yeni yaklaşımı, Moskova'nın Ukrayna'yı suçladığı, Rus hava üslerine yönelik drone saldırılarının ardından geldi.
Kiev'deki yetkililerin Belarus'un 2023 başlarında Moskova'nın Ukrayna'ya kendi sınırları üzerinden asker göndermesine izin vermesini beklediklerini söylemesinin ardından Putin, pazartesi günü Rusya'nın en yakın müttefiki Belarus'un lideri Aleksandr Lukaşenko'yla görüşmek üzere Minsk'e uçtu.
Belarus Devlet Başkanı, şubatta Rusya'nın ülkesini istila için bir fırlatma rampası olarak kullanmasına izin vermişti fakat savaşa girmeyi planladığını reddediyor.
Ukrayna Müşterek Kuvvetler Komutanı Serhiy Nayev, görüşmelerde "Ukrayna'ya karşı daha fazla saldırganlık ve Belarus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna'ya karşı operasyona, özellikle de onlara göre sahada, daha geniş çaplı katılımı" konusunun ele alınacağına inandığını söylemişti.
Rusya'nın 10. ayına giren Ukrayna istilasının görünürde bir sonu yok. II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da yaşanan en büyük çatışma, on binlerce insanın ölümüne, milyonlarcasının yerinden edilmesine ve şehirlerin harabeye dönmesine yol açtı.