"Bugünün Rusya Devlet Başkanı muhtemelen üst düzey bir ajan değildi"
1980'lerde Doğu Almanya'da KGB çalışanı olarak geçirdiği yıllar spekülasyonlara konu olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Dresden'deki görev süresince katiplik yaptığı öne sürüldü.
Putin'in KGB yıllarını araştıran Almanya merkezli Der Spiegel dergisi, Rus liderin KGB'deki görevinin abartıldığını sonucuna ulaştı.
Haberde Putin'in abartıldığı gibi Doğu Almanya'da "ölümcül görevler" üzerinde çalışmadığı, Dresden'deki görevi boyunca Batı Almanların akrabalarını görmek için doldurduğu seyahat başvurularıyla ilgilendiği ve yabancı öğrenciler arasında muhbir arayışında olduğu ifade edildi.
Putin, Kremlin'in kendisine tabi devletler üzerindeki etkisinin gerilediği gergin bir dönem olan 1985'te 32 yaşındayken Dresden'e gönderilmişti.
Ülkede görev yapan KGB subayları, Doğu Alman gizli polisi Stasi'ye destek olmakla yükümlüydü ancak bu görev de 1989'da Berlin Duvarı'nın ve iki yıl sonra da SSCB'nin yıkılmasıyla sona erdi.
Ancak bu dönemle ilgili Putin'e atfedilen kahramanlık hikayeleri zamanla birer efsaneye dönüştü. Bu efsanelerin en ünlülerinden biri, Rus devlet televizyonunun hazırladığı bir belgeselde yer alan, Berlin Duvarı'nın yıkılışının ardından KGB binasına yönelen yağmacıların Putin tarafından durdurulduğu iddiasıydı.
Spiegel'in araştırmasında böyle bir olayın muhtemelen yaşanmadığı aktarıldı.
Haberde, "Hikayenin bir versiyonuna göre, yalnız küçük bir adam Stasi genel merkezinin önünde durarak kalabalığı güvenli bir mesafeden izledi. Rusya Devlet Başkanı'nın orada olup olmadığı bile kanıtlanamadı" dendi.
Stasi arşivlerinde Putin'e riskten kaçınması tavsiyesi dışında bir şey bulunmadığı belirtilen haberde, "Bugünün Rusya Devlet Başkanı muhtemelen üst düzey bir ajan değildi" ifadeleri kullanıldı.