Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan beklenen İstanbul depremi ile ilgili Medyatava TV'de çok önemli açıklamalar yaptı. Olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olmayacağını söyleyen Prof. Ercan, yapıların güçlendirilmesine karşı olduğunu söyledi.
Yapıların dengelerinin bozulduğunu ifade eden Prof. Ercan, "Özellikle Avcılar, Yeşilköy ve Yeşilyurt sözde güçlendirildi. Gelecek bir depremde buraların ayakta kalması bana göre mucize olur" ifadelerini kullandı.
Medyatava TV'ye konuk olan deprem uzmanı ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan beklenen İstanbul depremi ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Ayça Özkan'ın sorularını yanıtlayan Prof. Ercan, depremden en çok yoksulların zarar göreceğini söyledi. Depremin 2045'ten sonra meydana gelmesini beklediğini söyleyen Prof. Ercan, " Türkiye’de hiç deprem olmasa da burada deprem kesin olur. Büyüklüğü de 6 buçuk ile 7 buçuk arası olabilir" ifadelerini kullandı.
Marmara'da beklenen depremin 2045 yılından sonra meydana geleceğini söyleyen Prof. Ercan, "15-20 bin kişi hayatını kaybeder. Tabi alınan tedbirler hızla artarsa, kayıplar da az olacaktır. Yani 2045’te beklediğim 6 onda 4 ila 6 onda 7 arasındaki depremin şiddetini, yaptığımız yapıların güvenliğiyle 5’e indirebilirsek, hiçbir yapı yıkılmaz, kimse de hayatını kaybetmez. Bunun için de para lazım. Ama şu an para yok” dedi.
“İSTANBUL’DA 4 MİLYON KONUT AÇIĞI VAR”
"İstanbul köyleşiyor" diyen Prof. Ercan'ın konuşmalarından önemli noktalar şöyle:
“İstanbul’un nüfusu 16 milyon iken, yasadışı birikmelerle birlikte 20 milyonu bulmuş durumda. Artan nüfusa bağlı olarak depreme dayanıklı binalar yapılması gerekiyor ancak bunun olanağı yok. Son yapılan açıklamalarda 250 bin ev yapımından bahsediliyor ancak İstanbul’da şu an 4 milyonluk bir açık var. Haliyle gece kondular yapılıyor. Bu yüzden İstanbul köyleşiyor. Bu da depremden daha çok etkileneceği anlamı taşır. Yani depremde yoksul kesim daha çok etkilenecek. Ayrıca doların yükselişi, kentsel dönüşüme de engel. Yoksul insanlar parayı nereden bulacak da evlerini yenileyecekler? Hiç kendimizi kandırmayalım; deprem önlemlerini alamaz hale geldik. Çünkü ekonomi göçük vaziyette. İstanbul’daki insanlar yazgılarıyla karşı karşıyadır. Güçlendirmeler yapının dengesini bozar. Büyük depremlerde, güçlendirilmiş binaların ayakta kalması mucize olur”