Halkların Demokrasi ve Özgürlük Partisi'nden (DEM Parti) bir heyetin İmralı Adası'na gidip Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesi, bunu takiben Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yapılan ziyaretler sonrası Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in dört yıl önceki sözleri tekrar gündeme geldi.
13 Ekim 2020'de, Kübra Par'ın o dönem Habertürk kanalında sunduğu "Açık ve Net" programına katılan Perinçek, "Türk devleti kısa zaman sonra Abdullah Öcalan'ı çıkartacak, 'Silahları bırakın, biz yanlış yaptık' dedirtecek," ifadelerini kullanmıştı.
Vatan Partisi Genel Başkanı ayrıca, "Televizyonlara falan çıkartacaklar. Türk devleti çıkartacak, göreceksiniz. Şu an devletin, MİT'in (Milli İstihbarat Teşkilatı) elinde oyuncak durumunda. Onu kullanıyorlar," demişti.
Ne olmuştu?
Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve partinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, Perşembe günü Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan'a yapılan ziyaretin detaylarını görüşmek üzere ilk olarak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ardından Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli ile görüştü.
Saat 13:30'da TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Meclis'te görüşen heyet, MHP lideri Bahçeli ile saat 15:00'te Meclis'te bir araya geldi.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile yapılan görüşmenin ardından heyet adına konuşan DEM Parti Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, "Sayın Meclis Başkanımız Numan Kurtulmuş'u yaptığımız görüşme hakkında bilgilendirdik. Önerilerini dinledik. Bir genel değerlendirme yaptık," dedi.
Yapılan basın açıklamasının sonunda basın mensuplarının sorusu üzerine heyetten "Umutluyuz" açıklaması geldi.
İkinci görüşme olarak saat 15:00'te MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşen heyet, bu görüşmenin ardından bir açıklama yapmadı.
Bahçeli, DEM Parti heyeti toplantının yapılacağı odanın kapısında karşılarken, heyet ayrıldığı sırada da kapıda kendilerine eşlik etti.
Buldan, Önder ve Türk’ten oluşan heyetin, Meclis’te yer alan siyasi parti ziyaretlerini tamamlamalarının ardından sivil toplum kuruluşları, sendikalar, emek ve meslek örgütleri dahil olmak üzere çeşitli toplumsal çevreleri de ziyaret edeceği öğrenildi.
İmralı görüşmelerine ilişkin bilgilendirmenin yapılacağı, görüş ve önerilerin alınacağı bu ziyaretlerin tamamlanmasının ardından heyetten kamuoyuna geniş bir açıklama yapması bekleniyor.
Türkiye'de çözüm süreci
Çözüm süreci, Türkiye'de 2013-2015 yılları arasında PKK ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.
Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Abdullah Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015'te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye'deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.
28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.
PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.
PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.
Vatan Partisi, Şubat 2015'te Doğu Perinçek tarafından kuruldu. Batı karşıtlığıyla öne çıkan parti, çoğunlukla “Avrasyacı” olarak tanımlanıyor.
Parti, uzun süredir AK Parti iktidarına yakın duruşuyla biliniyordu.
Perinçek’in “ABD Yol Ayrımında” kitabında da, “ABD’nin Recep Tayyip Erdoğan’ı yıkma planı karşısında tarafsız kalma seçeneği de yok” ifadeleri kullanılmıştı.